kultur

10 ting vi har "lært" av Sex and the City

Om alt fra dating og sex, til vennskap og økonomi.

Publisert Sist oppdatert

Once upon a time, nærmere bestemt i 1994, ga The New York Observer grønt lys for en spalte som skulle vise seg å gi liv til en av TV-historiens mest ikoniske venninnegjenger. Spalten, som fikk navnet Sex and the City, omhandlet dating, sex og relasjoner, og var basert på forfatteren Candace Bushnell selv, og hennes sirkel av venner i New York på 90-tallet. Den tok for seg singellivet i 30-årene, og etablerte termer som «toxic bachelors» og «serial daters» – eller som vi kaller dem i dag «røde flagg», fuck boys, womanizers – and the list goes on ...

I 1996 ble spalten utgitt som en antologi, under samme tittel, og kort tid etterpå ble den plukket opp av HBO og Darren Star, som ønsket å starte en slags form for ny kvinnereligion i form av en TV-serie. Det vil si – religion var kanskje ikke utgangspunktet, men 25 år senere kan vi vel alle være enige om at Sex and the City både har trøstet, gitt oss samhold, og noe å tro på i fellesskap.

Og i likhet med andre religioner er også denne full av logiske brister og omstridte sannheter. Men vi har også lært noe:

1. Om økonomi

Selv om Carrie så selvsikkert uttalte at «I like my money where I can see it — hanging in my closet.», så ble hun også konfrontert med den brutale sannheten da hun innså at hun har «spent $40,000 on shoes and I have no place to live?! I will literally be the old woman who lived in her shoes.». For å oppsummere: Manolo Blahnik er ikke det samme som BSU. 

Men dersom uhellet virkelig er ute, kan redningen være forlovelsesringen til din arbeidsledige bestevenninne som eier en leilighet uten lån på Park Avenue 

2. Om dating

Carrie var på leting etter «the one», Charlotte hadde «been dating since I was fifteen, I’m exhausted, where is he?!», Samantha «was looking for one that’s juuust right», men innså også at «the good ones screw you, the bad ones screw you, and the rest don't know how to screw you». For ikke å snake om Miranda, som var én dårlig dag unna kynisk beyond saving, og det tok en bartender fra Queens, en one night stand, og en ukrainsk hushjelp for å innse at «what you did, that is love. You love». 

Men veien dit var brokete, full av både oppturer og nedturer, kjærlighetssorg, «the russian», Bunny MacDougal, «dirty martini, dirty bastard», «the cookie», «the post-it» og Skipper. Men serien har også vist oss at dating er gøy, og om ikke annet så er det materiale til en potensiell inntektskilde, eller til mang en god historie å dele med sine beste venner over brunsj. Og akkurat idet man er i ferd med å miste håpet, husk Charlottes visdomsord til motivasjon: «I’m pretty and I’m smart. I’m a catch.»

Les også: 10 dating-uttrykk du bør kjenne til

3. Om alder

«I will not be judged by you or society. I will wear whatever and blow whomever I want as long as I can breathe — and kneel.» Dette taler for seg selv, men la oss tilføye at alder bare er et tall. Om noe har denne serien lært oss det.

4. Om samfunnets dobbel-standard

... Apropos dobbel-standard. På samme måte som serien tar for seg ageism, tar den også for seg dobbel-standarden som eksisterer mellom menn og kvinner. Om det så handler om Mirandas karriere, og at hun ønsker å «enjoy my success, not apologize for it», eller hvordan Charlotte ikke får støtte fra de andre jentene når hun ønsker å gi opp karrieren sin for å glassere keramikk og kurere AIDS («I choose my choice!») eller når Carrie poengterer at «when men attempt bold gestures, generally it's considered romantic. When women do it, it's often considered desperate or psycho». Vi kan vel alle være enige om at dette utdaterte forholdet mellom mann og kvinne – både i arbeids- og dating-livet – fortjener samme skjebne som det grusomme bildet Samantha gir Richard i gave – det må knuses.

Les også: Seriene vi strømmer nå

5. Om anti-helter

Vi elsker en anti-helt! Og Carrie Bradshaw er den ultimate. Hun røyker, er dårlig med penger, er utro, holder Stanford utenfor, sitter alltid på hjemmekontor, og lyver om at hun er designer for å få rabatt på en stol hun ikke trenger. Men det er også dette som gjør henne interessant, og som hun sier det selv «I will never be the woman with the perfect hair, who can wear white and not spill on it.» Ikke vi heller, Carrie, ikke vi heller.

6. Om sex

Fra Charlottes teori om at man kan bli jomfru på ny om man ikke har sex på et år, til Samanthas legning som «a trisexual. I'll try anything once.», har serien tatt opp så å si alt det er å oppdrive av underkategorier når det kommer til sex: «the tea bag situation», «to give head or not to give head», «Alice-In-Confused-Sexual-Orientation-Land», «the Rabbit» (som ifølge Forbes fikk en økning i salg på hele 700 prosent etter serien – aner vi en tidlig case av influenser-marketing?), «golden showers», «marathon man», «the naked dress», S&M, porno, trekant, tantrisk massasje, antall sexpartnere, kjønnssykdommer, abort, og sist, men ikke minst: Scenen vi refererer til som «the preview», der Charlotte er usikker på om hun ønsker å være «the-up-the-butt-girl» og velger å diskutere dette med resten av gjengen i baksetet av en taxi. For hvor ellers skal man egentlig ta den praten?

Sex and Another City: Til og med the Playboy Mansion fikk figurere i serien.

7. Om familie

I løpet av seks sesonger med Sex and the City, to filmer og den nye serien And Just Like That har serien utforsket temaet «familie» og ordets mange mulige betydninger. Og som Carrie selv sier via voice-over, mens vi ser henne på skjermen iført den famøse grå body-con-kjolen og pilotbriller på vei til brunsj: «The most important thing in life is your family. There are days you love them, and others you don't. But, in the end, they're the people you always come home to. Sometimes it's the family you're born into and sometimes it's the one you make for yourself.» Den eneste konklusjonen her er at det finnes ikke en formel på hva som utgjør en familie, og at dette forhåpentligvis kan ha senket en og annen skulder der ute i løpet av de siste 25 årene, om en TV-serie har innflytelsen til å gjøre noe sånt.

8. Om den store kjærligheten

... Og at den ikke alltid ser ut som i eventyrbøkene. Den kan være rotete, uforventa, komplisert – men likevel stor. Dette er sant for Charlotte, som må innse at ekteskapet med Trey er en «fake Fendi» og finner den store kjærligheten med Harry som er (les: hennes ord) «bald and talks with his mouth full», eller for Samantha som kommer til forståelsen om at «I love you, but I love me more», Miranda som flytter til Brooklyn, selv om «even cabs won’t go there», og ikke minst for Carrie, som er «someone who is looking for love. Real love. Ridiculous, inconvenient, consuming, can’t-live-without-each-other love, men som også har innsett at «Maybe some women aren’t meant to be tamed, maybe they need to run free until they find someone just as wild to run with.», som igjen tar oss tilbake til: «If you find someone to love the you, you love, well, that's just fabulous.»

9. Om forventning og forandring

Livet går ikke alltid som planlagt, og som Carrie sier det: «After all, computers crash, people die, relationships fall apart. The best we can do is breathe and reboot.» eller «Maybe the past is like an anchor holding us back. Maybe you have to let go of who you were to become who you will be.» Og det har vært en fattig trøst å vite at uansett hva som måtte oppstå av situasjoner i ditt eget liv, så finnes det mest sannsynlig en episode av Sex and the City som tar for seg akkurat dette scenariet, og det er betryggende å vite at «andre» går igjennom det samme som deg. Forskjellen er bare at karakterene i Sex and the City har manusforfattere som kan løse flokene i livene deres, mens vi i den virkelige verden må løse dem (nesten) helt selv – noe som tar oss videre til siste poeng ...

10. Om vennskap

For når alle de andre tingene ikke går som planlagt, enten i kjærligheten, karrieren eller livet, så kommer man langt med gode venner. Og i en tid der skilsmissestatistikken kanskje ikke roper om «happily ever after», så er det fint å tenke på at: «Maybe we can be each other’s soul mates. And then we can let men be just these great, nice guys to have fun with.»

Og det aller, aller viktigste: «The most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you find someone to love the you, you love, well, that's just fabulous».

Les også: Dette er mannen bak Emily in Paris og Sex and the City

Powered by Labrador CMS