livsstil

10 tips til brudepar og gjest

Hvem bør du egentlig invitere? Hvor kan du spare inn på budsjettet? Og hvilke regler er "laget for å brytes"? Her får du svaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne uka er det duket for bryllup i ELLE Podkast. Vår egen ekspert Hanna Roen Olsen gjester studio, og vi tipser om alt fra planlegging til antrekk, dekorasjoner, hår, sminke, og smarte tips både før og på den store dagen. 

Du finner episoden der du lytter til podkast.

Vår mai-utgave er dessuten spekket av inspirasjon til kjærlighetens store dag, og podkastens bryllupsspesial går over hele to episoder der ukas episode tar for seg brudeparet, mens neste ukes episode fokuserer mer på gjesten.

Vi har også samlet opp noen gode tips her:

10 tips til brudepar og gjest

1. Guest of honour/horror: 

Dette skal være deres dag, men idet man går i gang med gjestelisten er det lett å la samvittigheten styre og før man vet ordet av det handler hele feiringen om hvorvidt «grandtante Gerd» vil bli enda mer innbitt dersom hun ikke inkluderes i feiringen av deg og din kjære (som hun ikke en gang husker navnet på). Inviter gjester som har en viktig rolle i deres liv og som du/dere faktisk har en relasjon til – ikke bare felles DNA.

2. You’ve got mail! 

Det er faktisk penger å spare på å sende ut en digital invitasjon – selv om det er aldri så vakkert med papir. Fordelene med en digital invitasjon er penger spart, effektiv RSVP og registrering av både gjester, +1 og eventuelle allergier og lignende.

3. Oppgi kleskode i invitasjonen – og gjerne med praktisk informasjon rundt location:

På den måten kan gjestene velge passende skotøy, antrekk og eventuelt yttertøy. Eksempelvis; stiletthæler i et hagebryllup eller på en sandstrand er et lite stykke unna optimalt …

4. Lag dine egne regler:

Det finnes utallige bøker og lister med bryllups-etikette, men dette er først og fremst kjærlighetens dag, og som det sies (og ofte i nettopp bryllup); kjærligheten utholder alt og tåler alt – det bør gjelde for selve bryllupet også. Det er ikke farlig om du har something old, something new, something blue. Du kan ha en kleskode som tilsier at alle gjestene skal bære hvitt, eller sort … eller rødt. Spill musikken du digger, server maten du elsker og la dagen være en forlengelse av paret dere er.

5. Vær tydelig med fotografen:

Et bryllup blir ofte en av livets mest minne-rike dager, og naturligvis skal dette dokumenteres. Det er verdt å bruke penger på en fotograf til bryllupet, og det er også verdt å gi fotografen en tydelig brief i forkant. Gi beskjed om hvilke gjester du gjerne ønsker bilde av, eller om det er noen av gjestene du ønsker å ta flere bilder sammen med. Skal hele dagen dokumenteres? Deler av den? Hvilke detaljer er viktige?

6. Short and sweet:

Det er ingenting som tilsier at en god tale behøver å være lang. Oppfordre gjestene til å holde taler på minimum to minutter, og husk at det å utbringe en skål med en kort hilsen kan være vel så fint eller morsomt.

7: Til toastmaster: 

Lag et lite program til alle som skal holde tale eller fremføre noe i løpet av selve dagen, og print det ut på en liten lapp som de kan ha med seg gjennom dagen. På den måten kan de lett se rekkefølge for når ting skal skje.

8. Dancing queen:

Det er ingenting som slår et svingende dansegulv på bryllupsfesten, og det er lite som sørger for antiklimaks på samme måte som kombinasjonen av danseglede og vonde føtter. Ta med et par gode/flate dansesko til kvelden og gjerne også et gnagsårplaster eller to. 

Gjør deg flid med musikken. Bruk tid på en god spilleliste eller penger på en skikkelig god DJ. 

9: Flowers are forever: 

Dersom du bestemmer deg for ikke å kaste bryllupsbuketten på slutten av festen, kan det være fint å forevige denne på et vis. Det kan naturligvis gjøres gjennom foto, men du kan også presse blomstene og ramme dem inn. Eventuelt kan du bruke dem som en del av takkekortene.

10. Don’t sweat the small stuff:

Mange av oss husker kanskje Charlotte Yorks bryllup med Harry Goldenblatt i Sex og Singelliv hvor alt gikk galt? Men husk at det er ikke hvorvidt kjolen holder seg flekkfri eller om alt går etter planen som gjelder. Et bryllup er ingen regissert Hollywood-film, det er et eventyr fra virkeligheten som forhåpentligvis ender med «lykkelig alle sine dager» – og de beste eventyr inneholder ofte litt action. Jo større katastrofe, dess bedre historie.

Powered by Labrador CMS