Arooj Asif, 25 år, helsesekretær
Saira Aziz, 27 år, medisinsk sekretær
Ifrah Mahammed, 27 år, medisinsk sekretær

Hvordan har korona påvirket deres arbeidshverdag?

– Korona har påvirket arbeidshverdagen vår i en stor grad. Vi ser at det er mindre fremmøte, pasientene er mer bevisst på å ta kontakt på telefon og sms. Vi har noen forhåndsregler vi må forholde oss til, som i praksis kan være en utfordring i hverdagen. Som for eksempel laboratoriearbeid der det kreves å være i kontakt med pasientene på nært hold. Dette gjør det vanskelig for både oss og pasienter å holde avstand etter det myndighetene anbefaler.

Føler dere at dere er utrygge på jobb?

– Nei. Vi føler oss ikke utrygge på jobb. Vi kan til en viss grad begrense hvem som kan komme på legekontoret. Alle med luftveissymptomer, hodepine, feber og lignende symptomer får hjelp via digitale tjenester. Vi prøver så godt vi kan, men det har hendt at pasienter uten klassiske symptomer for COVID-19 har vært på legekontoret som i etterkant har fått påvist COVID-19. Saira har hatt sin runde med karantene på grunn av nærkontakt med en COVID-19 pasient. Heldigvis ingen symptomer i løpet av de 14 dagene. Mens Ifrah derimot har vært i isolasjon etter testet positiv for COVID-19 med milde symptomer. Vi er begge tilbake i full jobb.

Er dere redde for å bli smittet på jobb?

– Ikke så mye for vår egen del, men vi er mest redde for å ta med smitte hjem. Arooj og Ifrah har små barn, mens Saira har foreldre i risikogruppen. Vi har ikke nok smittevernutstyr som gjør at vi er mer utsatt i spesielle tilfeller. Men vi prøver som sagt å begrense fremmøte på legekontoret.

Beskriv en arbeidsdag i denne perioden…

– Vi starter dagen som vi ellers pleier å gjøre. Vi er mer obs på å sprite og vaske ekstra. Spesielt alle dørhåndtak og betalingsautomaten. Vi bruker hansker og munnbind ved alt laboratoriearbeid. Dette har vi ikke gjort tidligere. Venterommet vårt har gått fra å være halvfullt eller fullt til tomt. Alle pasientene som har time venter i bilen, eller utenfor inngangen og blir ringt når legen er klar for timen. Pasientene er veldig flinke til å holde seg oppdatert på anbefalingene fra myndighetene. Dette gjør dagen vår enklere.

Hvordan synes dere myndighetene har taklet situasjonen?

– Hvis vi ser bort fra at regjeringen kunne ha iverksatt tiltakene tidligere, så har de vært flinke til å informere befolkningen. Forståelig nok har vi aldri vært i en slik situasjon før. Vi ser at tiltakene de har innført har fungert.

Hvilke tilbakemeldinger får dere av folk dere treffer på jobb?

– Vi får ofte gode tilbakemeldinger. Folk setter pris på jobben vi gjør. Dette motiverer oss og gjør hverdagen enklere.

Kjenner dere en dame dere beundrer ekstra i disse dager?

– Vi beundrer alle som jobber og står på nå i disse tider. Spesielt helsevesenet, butikkmedarbeidere, bussjåfører og i andre serviceyrker som er veldig eksponert. Særlig renholdere, de er det ikke mange som ser.

Hvordan tror dere ting blir etter dette?

– Det er vanskelig å si. Det kommer til å ta en stund før folk kan begynne å gå tilbake til en normal hverdag. Vi tror folk har forstått viktigheten med god håndhygiene. Vi tror folk kommer til å være mer takknemlig og sette pris på ting vi kanskje har tatt for gitt, som kvalitetstid med de nærmeste. Eller bare det å gå på butikken uten å tenke over smittefare.

Relatert

emas mai-favoritter

Emas mai-favoritter

ELLEs bidragsyter, Ema Bihor, deler sine favoritter fra måneden som gikk.
Uteservering i Oslo

Den beste uteserveringen i Oslo

Hovedstadens beste uteserveringer
Ostekake til 17. mai

Perfekt og superenkel ostekake til 17. mai

Vi ELLEsker ostekake. Og hva er vel bedre enn å servere en ostekake i flaggets farger på 17. mai?

Les også

kolonial.no korona

– Det har vært tilfeller hvor folk har klappet når jeg har kjørt forbi dem, det føles litt rart, men det gir også en følelse av at vi alle er sammen om dette.

Slik er det nye hverdagen til Ingvill Kjellevold (31) som jobber som sjåfør for Kolonial.no
Lærer Maria Mørk

– Oppgaven nå er å finne gode løsninger for å komme tilbake til en trygg skolehverdag.

Ungdomsskolelæreren Maria Mørk om den nye hverdagen.
Sykepleier Martine Bjørnstad

– Jeg er redd for å bli smittet på jobb. Ikke for min egen del, men for pasientene, kollegaene og datteren min med nedsatt immunforsvar.

Sykepleier Martine Bjørnstad (31 år) om den nye arbeidshverdagen i eldreomsorgen.
Lene Mathisen paramedic

– Av og til må vi irettesette voksne mennesker og be dem holde avstand så vi kan komme til å hjelpe, for å unngå å bli utsatt selv.

Paramedic Lene Mathisen (30) om den nye hverdagen.