mor og barn
– Jeg har troen på at folk vil ta gode og riktige valg for dem selv når de har så mye informasjon som mulig

Under planlegging av graviditet, svangerskap, barsel- og småbarnstid melder behovet seg for råd som gir trygghet – ikke flere spørsmål.
Selv om et svangerskap ofte omtales som en av livets mest magiske perioder, er det også en tid fylt med spørsmål, usikkerhet og bekymringer. Hva er normalt? Hva bør man unngå? Og hvilke råd kan man egentlig stole på? I et hav av meninger, myter og uvitenskapelige påstander, etterlyser mange gravide svar de virkelig kan stole på. Nå kommer boken som tar tak i nettopp dette – med kunnskap, fakta og forskning som grunnmur.
Boken Svangerskapet - den fantastiske reisen fra to celler til en baby er skrevet av lege Ellen Ø. Carlsen, som tar leseren med på en reise fra man tenker på å planlegge å få et barn, gjennom svangerskap og fødsel, og tiden etterpå. Den tar også for seg litt om helse på lang sikt for den fødende og for barnet, og har i tillegg et eget kapittel som handler om hvordan man forsker på svangerskapshelse. Underveis tar den opp ulike ting som leger og forskere vet kan være farlige, gunstige eller av usikker betydning for prosessene som foregår hos fosteret og den gravide på det aktuelle tidspunktet.

Carlsen er lege med doktorgrad innenfor svangerskapshelse. Hun er 35 år og tobarnsmamma, og etter at hun fikk sitt første barn opplevde hun en spontanabort i uke 11. Til tross for at hun «visste» at dette var et embryo som trolig hadde store avvik, var det en vond opplevelse. – Jeg ble usikker på om det var noe jeg kunne ha gjort for å forhindre det, sier Carlsen.– Når en lege kan kjenne på en sånn usikkerhet, tenker jeg at det nok er mange andre som opplever det samme, og som ønsker trygg og sikker informasjon lett tilgjengelig. Da jeg skrev avhandlingen min, som var en slags oppsummering av hva vi vet kan påvirke svangerskapene i et moderne samfunn som Norge, ble jeg inspirert til å skrive en populærvitenskapelig bok der denne informasjonen kunne tilgjengeliggjøres for «alle». Jeg begynte derfor å jobbe med å gjøre kunnskapen forståelig også for dem uten forskerbakgrunn innenfor feltet, og resultatet ble denne boken.
Les også: Utstyrsliste til nyfødt: 7 ting du bør ha klart før fødsel.
Carlsen håper at boken kan bidra med trygg og sikker kunnskap om graviditet, fødsel og barseltid, og understreker at denne typen informasjon bør være tilgjengelig for alle.
– Jeg har troen på at folk vil ta gode og riktige valg for dem selv når de har så mye informasjon som mulig. Jeg håper også at den kan gjøre gravide og partnere tryggere på valgene de tar, og at det de gjør er mer enn godt nok for å sikre et fint svangerskap for seg og barnet. Ikke minst hadde det vært fantastisk om også ikke-fødende, slik som menn, kunne få et innblikk i den fantastiske prosessen et svangerskap er, og hvilken fabelaktig jobb og stykke arbeide som gjøres av alle gravide.

Lurer du på om boken er for deg? Ifølge forfatteren er dette en bok som mange kan ha god nytte av. – Boken er for alle som er gravide, planlegger å bli det, lurer på å bli det eller tenker de kanskje vil bli det en gang i fremtiden. Den er også for partnere eller alle rundt som vil være med på å tilegne seg kunnskap om prosessen. Jeg håper også at den kan være av interesse for andre, som er nysgjerrige på hva som egentlig skjer fra en celle fra en mann og kvinne møtes, og frem til et barn fødes omtrent ni måneder senere. Hadde det for eksempel noe å si for din egen helse hva moren din gjorde da hun gikk gravid med deg?
Les også: Hudpleie for gravide og ammende: Trygge valg uten unødig bekymring.
I boken skriver Carlsen blant annet at «Sosiale medier florerer av influensere som forteller deg hvordan du best og tryggest kan være gravid, til tross for at mange av dem ikke har noen formell kompetanse på feltet.» Dette er en velkjent problemstilling som har skapt store overskrifter og debatter.
– Jeg tenker dette er veldig problematisk, sier Carlsen og fortsetter:
– Gravide kvinner og deres partnere er et «lett bytte» for usikret informasjon. Vi vet at vi alle påvirkes av det som skjer og skrives rundt oss, og gravide er i en spesielt sårbar situasjon. De vil for alt i verden ikke risikere å gjøre noe «galt» for barnet sitt. Mye av det som finnes i sosiale medier er riktig og velment, men en del kan være galt eller villedende, og det er så å si umulig for en vanlig person å vite hva man kan stole på og ikke. Ofte kan man ende opp med å tillegge anekdoter stor verdi, selv om de kanskje bare er gyldige for den som forteller historien, og ikke er overførbar til egen situasjon. Det er ofte vanskelig for mottageren å vite hva som er kildene til den som snakker, og i hvilken grad den som uttaler seg er kvalifisert til å uttale seg om temaet og å gi anbefalinger.

Forskningsbasert informasjon er viktig fordi den gir kommende foreldre trygghet i en jungel av råd og meninger. Når man står foran livets kanskje største forandring, er det avgjørende å kunne støtte seg på kunnskap som er basert på vitenskap – ikke trender, myter eller synsing.– Det er den sikreste informasjonen vi har tilgjengelig, selv om ikke den alltid er perfekt heller, sier Carlsen.
– Kriteriene for å lage anbefalinger er strenge, og kravene til kunnskapen man baserer seg på i like måte. Vi har en av de beste fødselsomsorgene i verden med historisk lav mødre- og barnedødelighet, takket være all informasjonen vi sitter på i dag. Jeg synes det er viktig at den nyeste og mest oppdaterte forskningen om svangerskapet og fødsel og betydningen for helsen til mor og barn er tilgjengelig også for ikke-helsepersonell.
Debatten om hjemmefødsler har den siste tiden fått stor oppmerksomhet i både media og sosiale medier. Særlig har såkalte «fri fødsler» – uassisterte hjemmefødsler uten tilstedeværelse av jordmor eller annet helsepersonell – blitt et hett tema. Carlsen mener at utviklingen er uheldig.
– Jeg synes det er skummelt at noen kan velge å føde hjemme uten assistanse av helsepersonell, når vi vet at konsekvensene hvis noe går galt blir så ufattelig store. Samtidig synes jeg det er veldig viktig å ta innover seg at vi likevel har kommet i en situasjon der noen tenker at dette er det tryggeste for seg selv og barnet. Da må vi se på hva vi kan gjøre med det offentlige helsevesenet så det igjen kan føles attraktivt og trygt å føde der. Samtidig må vi sikre at alle gravide får så god informasjon rundt hva som kan skje under fødselen at de kan ta informerte og trygge valg.
Les også: Duoen bak Mamabear Hacks deler sine beste triks for en enklere småbarnshverdag.