kultur

Lisa Teige om SKAM: – Jeg skjønte ikke hva jeg takket ja til

Lisa Teige fikk hovedrollen i SKAM som et audition-eksperiment. Lite visste hun at det skulle forandre livet hennes for alltid.

Publisert Sist oppdatert

SKAM SESONG 1: EVA OG JONAS

Lisa Teige, i rollen som Eva, spilte den første hovedrollen i SKAM. På daværende tidspunkt gikk Teige på danselinja ved Edvard Munch videregående skole, og da hun fikk høre om en audition for en ny ungdomsserie som skulle spilles inn i Oslo, tenkte hun at dette kunne være en god erfaring med tanke på en videre karriere som danser. Lite visste hun at det som i utgangspunktet handlet om å øve seg på å gå på audition, skulle bli starten på noe langt større.

Lisa Teige: – Det var flere hundre som var på den første runden. Jeg hadde aldri tenkt at jeg skulle komme så langt da jeg dro på audition. Jeg tenkte at «ja, ja, så ser vi hvor langt det går».

Så kom tilbudet om seriens første hovedrolle, og Teige takket ja. 

Lisa Teige: – Jeg skjønte virkelig ikke hva jeg takket ja til. Det var en skrekkblandet fryd, på en måte. Men jeg husker at jeg ringte til foreldrene mine, og sa at «wow, nå har jeg blitt tilbudt hovedrollen. Kan jeg gjøre det her?», men da betrygget de meg med at jeg hadde blitt valgt av en grunn, at dette kom jeg til å klare, og at jeg skulle se på det som et eventyr. Jeg prøvde også å minne meg selv på at dette var en jobb, og at jeg måtte gjøre mitt beste for å gjøre den så godt jeg kunne.

Foreldrene fikk rett i at SKAM ville bli et eventyr. 

Lisa Teige: – Jeg husker en samtale med produksjonen der vi snakket om det å bli kjent, og hvordan vi ville takle det, men det var umulig å forestille seg i forkant.

Og til tross for at disse karakterene ble oppfattet som ekte mennesker av et stadig voksende publikum, var det alltid et tydelig skille på Eva og henne selv. 

Lisa Teige: – Jeg husker at jeg ble fortalt at noen trodde serien var en dokumentar i starten, mens for meg var det alltid et tydelig skille mellom hva som var fiksjon og virkelighet. Da vi spilte inn første sesong, hadde vi heller ingen anelse om hvordan serien ville bli mottatt. Det hadde sikkert vært annerledes å spille hovedrollen i siste sesong. Jeg opplevde et skifte med tanke på seriens popularitet mot slutten av første sesong, og at det eskalerte enormt etter det.

Marlon Valdés Langeland spilte rollen som Jonas, og hans stemme er den første (og siste) vi hører i serien. Han kjenner seg igjen i beskrivelsen av SKAM som en slags dokumentar. 

Marlon Valdés Langeland:  – Det kommer med en pris. Vi gjorde et slags kollektivt offer, siden ingen av oss fikk lov til å si hvem vi var til offentligheten. Dette hjalp med å opprettholde illusjonen om at disse karakterene er virkelige, og på den måten gror universet og blir større. Men problemet er at folk ender opp med å tro at du er en fiktiv person også i virkeligheten.

ELLE: At Marlon er Jonas?

Marlon Valdés Langeland:  – Ja, noe som byr på utfordringer når du fortsatt går på videregående, eller bare lever et helt vanlig liv der du møter mennesker som tror du er en person de har sett på TV, så de tror de kjenner deg. Det å bli berømt i ung alder problematiserer jo mye ved en vanlig tilværelse, og jeg har brukt mye tid på å forklare skillet mellom Jonas og meg, fiksjon og virkelighet. For eksempel var mange av kostymene til Jonas mine klær. For da jeg fikk se bilder av hvordan Jonas skulle se ut, var han kledd som en hipster som jeg ikke helt trodde på, så jeg kom med mine tilbakemeldinger om hvordan en ekte fyr faktisk så ut, og tok med egne klær, og plutselig begynte han å skate – som jeg også gjorde – og plutselig ble min væremåte og stil flettet inn i karakteren. Men det som skjedde var at skillelinjene mellom Jonas og Marlon ble svært utydelige. Jeg følte at jeg ikke kunne gå med mine egne klær lenger, fordi de tilhørte Jonas. Så det var nesten så jeg ville tvinge fram en annen talemåte, væremåte og klesstil for å differensiere meg selv fra Jonas – til og med hvor jeg oppholdt meg i byen.

Karakteren Jonas er sentral i både første og tredje sesong av SKAM, både som Evas første kjæreste og som Isaks beste venn. Blant annet er scenen der Isak forteller Jonas om sine følelser for Even, trukket fram som et eksempel til etterfølgelse i media. 

Marlon Valdés Langeland:  – Jeg husker at det var en sak i avisen om det, at Jonas var den beste vennen man kunne ha. Det gjorde meg svært stolt å kunne avbilde en rolle med et sånt sterkt inntrykk til seerne. SKAM tok opp viktige temaer fra gruppepress, til misbruk, legning, eller som i sesong fire, der serien belyser den sekulære og religiøse balansen mange prøver å ha i hverdagen sin. Så hver sesong, nesten hver episode, bærer preg av et bakteppe og et viktig tema. Og det er nettopp her SKAM transcenderer fra en vanlig TV-serie til folkeopplysning og pensum. Og med det perspektivet blir man veldig takknemlig for å være en del av det. Selv om tiden under, og etter, SKAM har bydd på uventede konsekvenser for livet. 

Les hele intervjuet med Lisa og Marlon i juliutgaven av ELLE. Kjøp magasinet her.

Noora + William: SKAM-romansen som definerte en hel generasjon

Ja, takk! Meld meg på nyhetsbrevet

Powered by Labrador CMS