kultur
Oslo på budsjett i høst: 12 gratis tips
Ikke bli sittende inne i høst - disse spotsene kan du nyte selv om lommeboka kniper.
Du er langt fra alene om du kjenner på at økonomien ikke tillater så mye ekstra om dagen. Til tross for trangere tider og stivere priser, gjør vi vårt beste for å tenke litt nytt på aktiviteter. Det er nemlig nok av ting å finne på i hovedstaden som ikke koster skjorta. Du trenger ikke bli sittende hjemme i mørket selv om lommeboka er tom.
12 spots det er verdt å notere seg for gratis moro og inspirasjon i Oslo akkurat nå.
Les også: Disse bøkene leser vi nå
Søndager på Blå
Utestedet Blå er godt kjent for de aller fleste osloboere. Den helt unike plassen ligger godt plassert langs Akerselva, og har plass til mange gjester både innendørs på dansegulvet, og utendørs på stor, stemningsfull uteservering. Det er ikke bare fredags- og lørdagskvelden som er artig på Blå - søndagene er også verdt turen. Fra klokken 16:00 spiller nemlig Frank Znort Quartet, som er rene institusjonen å regne. De har spilt stort sett hver søndag siden 1998! De har som mål å "gi deg følelsen av fred og frihet - helt gratis". Kvelden glir over i klubb.
Hvor: Blå, Brenneriveien 9.
Lyskunstfestival på Havnepromenaden
Hva er vel friskere enn en vandring langs havnepromenaden i høstlig luft? Sørg for at du tar turen mellom 31. oktober og 3. november i tidsrommet 18-23 - for da arrangeres Lyskunstfestivalen Fjord Oslo. Kunstfestivalen forvandler promenaden fra Tjuvholmen til Akershusstranda til en utendørs utstilling av lys i høstmørket, åpen for alle. Det er snakk om et internasjonalt program av anerkjente kunstnere, og en bred utforskning av lyskunst.
Hvor: Tjuvholmen, Aker Brygge og Rådhusplassen.
Opera+pub=sant?
Kombinasjonen av opera og pub er vel ikke feil. Samtidig som du nyter operalitteratur, kan du også nyte drikke og mat, og opplegget kjøres i tre korte sett på rundt cirka 15 min. Dette foregår faktisk hver lørdag - og hvem som synger kan du sjekke her.
Hvor: Grønland boulebar, Grønlandsleiret 27
Barquiz
Quiz er en super aktivitet for hele vennegjengen. Som regel går det i 2-5 deltagere per lag. Det er heller ikke vanskelig å finne frem til en quizbar - mange av Oslos barer sverger til en eller to quizkvelder i uka. Du - eller noen på laget - bør kanskje handle noe i baren i løpet av kvelden, men ellers pleier det være helt gratis å delta.
Hvor:
For eksempel Oslo Mikrobryggeri, SALT, The Broker - hver mandag.
Colonel Mustard, BD57, Brød & Sirkus - hver tirsdag.
Smelteverket, Ringnes brygghus, Brød & Sirkus, London, Samfunnet Bislet - hver onsdag.
Botanisk hage
En typisk osloperle som byr på mye hyggelig. Ikke bare er det et "levende museum" med over 4500 planteslag - det er en hyggelig plass å gå tur nærmest året rundt, og når været er fint er det en perfekt spot for en piknikdate, litt parklesing eller et kafébesøk. Hagen bør brukes året rundt - for den endrer seg naturligvis med årstidene! Ikke gå glipp av veksthusene Victoriahuset og Palmehuset.
Hvor: Sars' gate 1.
22.-julisenteret
Visste du at det alltid er gratis inngang på 22. julisenteret? På bakkenivå i den tidligere Høyblokka er det blitt skapt et nasjonalt minnesenter for den skjebnesvangre dagen, med faste utstillinger. "Samtalen om 22. juli" dokumenterer terrorangrepene i Oslo og på Utøya den 22. juli 2011, og tematiserer også hvordan terroren har preget individer og samfunn samt satt sitt preg på det offentlige ordskiftet i den korte og lange ettertiden. "Hendelsesforløpet 22. juli" skildres gjennom bilder, tekster, film og gjenstander. Utstillingen løfter også fram de umiddelbare reaksjonene, de mange markeringene av sorg og samhold i hele landet i dagene umiddelbart etterpå, og rettsakene i årene som fulgte. I tillegg, er et eget minnerom viet de 77 drepte.
Hvor: Teatergata 10.
Ekebergparken er åpen døgnet rundt
Hit kommer du enkelt med tripp på bare få minutter fra Oslo sentrum. Ekebergparken kombinerer lang historie, vakker natur, flotte utsiktspunkter og oppsiktsvekkende skulpturer, og kunstverkene i parken er laget av internasjonalt kjente kunstnere som Louise Bourgeois, James Turrell, Dan Graham, Sarah Lucas, Damien Hirst og Roni Horn. Nylig har den omfattende lysutstillingen "Nordic Pixel Forrest" av Pipilotti Rist tiltrukket seg mengdevis av besøkene.
Hvor: Kongsveien 23.
Kreftforeningens vitensenter
"Visste du at det i tiden tok deg å lese denne setningen, så har kroppen din produsert 85 millioner nye celler?" står det på hjemmesidene til Kreftforeningens Vitensenter. Det ligger midt i Oslo sentrum, og lar deg lære om hvordan kroppens 35 milliarder celler arbeider for at kroppen din skal fungere. Interaktive installasjoner viser deg kroppens mysterier og hvordan kreft kan forstås, forhindres og behandles. Hva er fakta, hva er myter og hvordan kan teknologien hjelpe oss nå og i fremtiden?
Museet ønsker at folk i alle aldre skal leke seg frem til mer kunnskap om kreft på utfordrende, underholdende og helt ufarlig vis. Gratis inngang for alle - men besøkende oppfordres til å donere en så liten donasjon som mulig.
Fotografiens hus
Mellom onsdag og søndag kan du titte innom galleriet Fotografiens hus, i Kvadraturen midt i Oslo. Ulike utstillinger gjennom hele året er viet til fotokunsten, og galleriet har allerede lang fartstid - åpnet i 1999. Når det er sagt, finnes det en lang rekke mindre gallerier i Oslo som tilbyr spennende kunst og gratis inngang. Absolutt ikke et verst alternativ til museumsbesøkene mot inngangspris.
Hvor: Rådhusgata 20.
Norges største galleri
... har gratisk inngang. Hos Fine Art på Tjuvholmen kan du utforske hele 2 000 kvadratmeter fordelt på 4 utstillingsrom. Her vil du alltid kunne se grafikk, foto, originalarbeider i olje og akryl, tegninger, kunsthåndverk, designartikler, skulpturer, smykker og bøker - samt stadig skiftende utstillinger og større separatutstillinger gjennom året. I tillegg er utvalget av kunst stort: med over 9 000 ulike kunstverk for salg, fra over 500 unike kunstnere fra inn- og utland.
Hvor: Fillipstad brygge 2.
Pushwagner
Pushwagner var en av Norges viktigste samtidskunstnere. Galleriet viet til ham ligger på Tjuvholmen, side om side med flere andre flotte gallerier, og passer derfor perfekt inn i en aldri så liten gallerirunde. Pushwagner, som er kunstnernavn for Terje Brofos, ble født i Oslo 1940 og døde i 2018. Galleriet ble åpnet i 2010, og har blitt anbefalt av blant annet The New York Times. Han har den senere tid oppnådd internasjonal annerkjennelse, og hadde for eksempel spesielt stor suksess på samtidskunst-biennalene i Berlin og Sydney våren 2008.
Hvor: Tjuvholmen allé 25.
Sognsvann rundt
Ingenting er som litt frisk luft. Det er gode grunner til at "alle" i Oslo snakker om "Marka". Sognsvann er både fredelig og fullt av liv - en populær turplass av flere grunner. Det er nok av turløyper å velge i der oppe - kun en kjapp t-banetur fra sentrum - men går du i ring rundt selve vannet er det like passende enten det er en takeawaykopp du har i i hånden eller pulsklokka. Én runde er cirka 4 kilometer.
Hvor: Sognsveien 221.