mat
Næringsrik nytelse: slik lager du Tiril Refsums saftige gulrotkake
Denne kaken er faktisk så sunn at du kan spise den til frokost!
Med sin tredje kokebok Ooh la la inviterer Oslo Raw-gründer Tiril Refsum oss inn i et kjøkken full av næring, nytelse og hverdagsluksus. Her handler baking om mer enn oppskrifter: det er en måte å ta vare på seg selv på, uten å ofre smaken.
Tirils kaker er skapt for å nytes med god samvittighet – fulle av naturlige ingredienser, men med smak og tekstur som føles alt annet enn «sunt». Og ja, hos Tiril er det helt lov å spise kake til frokost.
Oppskrift på saftig gulrotkake
Bakte gulrøtter med varme krydder og silkemyk glasur gjør alltid godt. Denne klarer jeg ikke stoppe å spise, smakene er så runde og konsistensen saftig og god. Spesielt utover høsten er dette en favoritt for hele familien. Nyt et stykke til frokost, i lunsjpausen eller til fest.
Cinnamon rolls med cottage cheese er akkurat det vi vil bake nå!
Ingredienser:
350 g revet gulrot (ca 4 gulrøtter)
2 egg eller linfrø-egg*
3 ss smør eller kokosolje, smeltet
2 ss lønnesirup
2 ts kanel
1,5 ts bakepulver
1 ts salt
2 dl kokossukker
2 dl fint havre- eller mandelmel
1 dl lys glutenfri melblanding
Tips! Velg en eller flere av disse for ekstra næring og smak:
1 dl eplemos
Litt revet ingefær
Litt rosiner
Hakkede valnøtter eller pekannøtter
En klype muskat
Glasurkrem:
4 ss melis eller rørsukker
100 g valgfritt smør, romtemperert
250 g valgfri kremost naturell
1 ss sitron
Hva er egentlig greia med å spise sesongbasert, lokal mat?
Slik gjør du:
Bruk helst romtempererte ingredienser for rask og enkel tilbereding. Riv gulrot og miks inn det våte, deretter det tørre godt. Hell deigen over i en dekket kakeform. Jeg brukte en rund på 20 cm. Stek i ovnen på 180 grader i ca. 40–50 minutter. I mellomtiden lager du glasurkrem. Pisk romtemperert smør og melis hvitt, tilsett resten og bland godt. La kaken kjøle seg ned før glasurkremen smøres på.
*For ett linfrøegg: Miks sammen 1 ss knuste linfrø og 2 ss vann og la stå noen minutter til den har tyknet.
Tips: Lag gjerne to lag med to kaker, da fordeler du deigen på to former, eller lager dobbel batch bakt i to former. Husk også dobbel mengde glasurkrem.
Les også: Sjokoladekake deluxe á la Oslo Raw