mat

Slik lager du granola som både smaker og føles bra

Dette vil du garantert alltid ha stående på kjøkkenbenken.

Publisert

Med sin tredje kokebok Ooh la la inviterer Oslo Raw-gründer Tiril Refsum oss inn i et kjøkken full av næring, nytelse og hverdagsluksus. 

Her handler matlaging om egenomsorg – uten å ofre smaken. En av Tirils favoritter er granola: enkel å lage, full av krønsj og perfekt til alt fra smoothie og yoghurt til grøt og frukt. På kjøkkenbenken hennes står det alltid et glass klart, klart til å nytes som den er eller toppes på noe godt.

Hjemmelaget granola fra Tiril Refsum – sunn, sprø og full av smak

Ooh la la deler hun to måter å lage granola på – enten du vil ha den raw og sprø, eller chunky. Bon appétit!

Psst! Søtpotetpannekaker er den ultimate høstkosen du bør prøve akkurat nå.

Raw og crunchy granola

Foto: Line Dammen

Du trenger:

  • 1,5 dl kokosmasse eller -flak

  • 1,5 dl havregryn

  • 1 dl mandler

  • 1 dl valnøtter, hasselnøtter eller pekannøtter

  • ½ ts kardemomme

  • 1 ts kanel

  • ½ ts salt

  • 10 medjooldadler, grovhakket

  • 3–4 ss agave, honning eller lønnesirup

  • 1 dl tørkede tranebær eller gojibær

Slik gjør du: 

Ha alle ingrediensene i en foodprosessor. Kjør til alt er grovhakket og samler seg litt. Det skal være noen store, knasende sprø biter igjen, så ikke kjør for lenge. Oppbevar i en krukke i romtemperatur.

Denne kjøleskapsgrøten smaker som dessert – men er sunn nok til frokost!

Tips! Du kan også riste granolanen i ovnen på 150  grader i ca. 45 minutter. Snu på blandingen hvert 15. minutt, slik at den blir jevnt stekt. Avkjøl. Oppbevar granolaen i romtemperatur.

Chunky Granola 

Ristet granola i chunky seige biter – finnes det noe bedre?

Du trenger:

2,5 dl havregryn eller kokosflak

1,5 dl hasselnøtter

1,5 dl mandler eller pekannøtter

1/2 dl sesamfrø

1/3 ts kardemomme

1 ts kanel

1/3 ts vaniiljepulver

1/2 ts salt

3 ss kokossukker

4 medjooldadler, grovhakket

1/2 dl lønnesirup eller honning

3 ss kokosolje eller smør

Ekstra godt i:

2 dl tørkede eplebiter

1 dl mandelsmør

Slik gjør du: 

Forvarm ovnen til 175 grader. Kjør alt det tørre i en food-prosessor til det er grovhakket, bortsett fra kokosflak om du bruker det. Ha i grovhakkede dadler og kokosflak og kjør litt til. Smelt lønnesirup og kokosolje på lav varme i en liten kjele. Tilsett olje og sirup i foodprosessoren og kjør litt til. Spre utover en rist dekket med bakepapir og bak i 15–20 minutter, rør forsiktig et par ganger underveis. Avkjøl helt. Oppbevar i romtemperatur.

Tips! Lag en golden-variant ved å tilsette 1 ts malt ingefær og 1 ts malt gurkemeie i miksen.

Les også: Oppskrift: Bakt søtpotet á la ARKET Café

Ja, takk! Meld meg på nyhetsbrevet 

Powered by Labrador CMS