mat
Slik lager du granola som både smaker og føles bra
Dette vil du garantert alltid ha stående på kjøkkenbenken.
Med sin tredje kokebok Ooh la la inviterer Oslo Raw-gründer Tiril Refsum oss inn i et kjøkken full av næring, nytelse og hverdagsluksus.
Her handler matlaging om egenomsorg – uten å ofre smaken. En av Tirils favoritter er granola: enkel å lage, full av krønsj og perfekt til alt fra smoothie og yoghurt til grøt og frukt. På kjøkkenbenken hennes står det alltid et glass klart, klart til å nytes som den er eller toppes på noe godt.
Hjemmelaget granola fra Tiril Refsum – sunn, sprø og full av smak
I Ooh la la deler hun to måter å lage granola på – enten du vil ha den raw og sprø, eller chunky. Bon appétit!
Psst! Søtpotetpannekaker er den ultimate høstkosen du bør prøve akkurat nå.
Raw og crunchy granola
Du trenger:
1,5 dl kokosmasse eller -flak
1,5 dl havregryn
1 dl mandler
1 dl valnøtter, hasselnøtter eller pekannøtter
½ ts kardemomme
1 ts kanel
½ ts salt
10 medjooldadler, grovhakket
3–4 ss agave, honning eller lønnesirup
1 dl tørkede tranebær eller gojibær
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en foodprosessor. Kjør til alt er grovhakket og samler seg litt. Det skal være noen store, knasende sprø biter igjen, så ikke kjør for lenge. Oppbevar i en krukke i romtemperatur.
Denne kjøleskapsgrøten smaker som dessert – men er sunn nok til frokost!
Tips! Du kan også riste granolanen i ovnen på 150 grader i ca. 45 minutter. Snu på blandingen hvert 15. minutt, slik at den blir jevnt stekt. Avkjøl. Oppbevar granolaen i romtemperatur.
Chunky Granola
Ristet granola i chunky seige biter – finnes det noe bedre?
Du trenger:
2,5 dl havregryn eller kokosflak
1,5 dl hasselnøtter
1,5 dl mandler eller pekannøtter
1/2 dl sesamfrø
1/3 ts kardemomme
1 ts kanel
1/3 ts vaniiljepulver
1/2 ts salt
3 ss kokossukker
4 medjooldadler, grovhakket
1/2 dl lønnesirup eller honning
3 ss kokosolje eller smør
Ekstra godt i:
2 dl tørkede eplebiter
1 dl mandelsmør
Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 175 grader. Kjør alt det tørre i en food-prosessor til det er grovhakket, bortsett fra kokosflak om du bruker det. Ha i grovhakkede dadler og kokosflak og kjør litt til. Smelt lønnesirup og kokosolje på lav varme i en liten kjele. Tilsett olje og sirup i foodprosessoren og kjør litt til. Spre utover en rist dekket med bakepapir og bak i 15–20 minutter, rør forsiktig et par ganger underveis. Avkjøl helt. Oppbevar i romtemperatur.
Tips! Lag en golden-variant ved å tilsette 1 ts malt ingefær og 1 ts malt gurkemeie i miksen.
Les også: Oppskrift: Bakt søtpotet á la ARKET Café