mat

7 enkle snacksretter du må prøve til rødvin

Prøv en av disse enkle rettene neste gang!

Fra biffsnadder til karamellpopcorn, fra italienske tradisjoner til brie med en vri - digg snacks på 1, 2, 3!

Publisert

Det er kanskje ekstra stemning for et glass rødt eller to nå om høsten? Det bare er noe med den fyldige fargen og den krydrete smaken som liksom passer ekstra godt inn mellom stearinlysene en mørk høstkveld. 

Det er ingen hemmelighet at vin ofte bør nytes sammen med passende mat for å ta smaksopplevelsen(e) til et nytt nivå - men så er det kanskje ikke hver gang man er fullt så inspirert at man vil lage et digert, slow-cooked gourmetmåltid. Da er det lurt å vite hvilken type snacks og småretter som kan matche favorittvinen. Merk deg disse 7 tipsene til gang du skal åpne en flaske rødt. 

Psssst, cinnamon rolls med cottage cheese er akkurat det vi vil bake nå.

Småretter til rødvin

Bacon- og brietoast med sopp

Type rødvin: Kanskje aller helst et glass beaujolais

Du trenger: Favorittbrødet ditt, brie, baconstrimler, olje til steking, ønsket sopp, pepper, kremet balsamico.

Slik gjør du: 

  1. Smør en grillstekepanne (du kan også bruke vanlig stekepanne) med litt olje og stek brødskivene på begge sider til de har blitt sprø og gyldne.
  2. Sprøstek baconskiver i en stekepanne og la de renne av seg, stekk også sopp i skiver.
  3. Ta den én brødskive og legg på noen tykke skiver brie. Fortsett med soppen, og topp med baconskiver før du strør litt malt pepper over - og avslutter med den siste brødskiven.
  4. Varm det hele i stekeovnen i noen minutter på 220 °C, til osten har begynt å smelte. Når du tar det ut, hell litt kremet balsamico over. Yum!

Vitello Tonnato

Type rødvin: En som er saftig, gjerne med smak av røde bær.

Vitello tonnato er perfekt stekt kalvekjøtt i tynne, tynne skiver servert med en nydeilg tunfisksaus - og en av det italienske kjøkkens mest kjente retter. Kalv kan imidlertid være vanskelig å få tak i, men du kan også bruke et stykke ytrefilet av okse! Oppskriften gir cirka 4 porsjoner.

Du trenger: 400 g ytrefilet av kalv eller okse, olje til steking, ruccola, 2 egg(eplommer), sitronsaft, 4 stk ansjosfilet, 1 ss kapers, 1 boks hermetisk tunfisk i olje à 185 gram, olivenolje, salt og pepper.

Slik gjør du:

1. Varm en stekepanne med olje og brun kjøttet godt på alle kanter. Krydre til med salt og pepper. Etterstek kjøttet i forvarmet ovn på 125 °C i ca. 20 minutter - til det har en kjernetemperatur på 55 °C.

2. Løft kjøttet ut av pannen og la det avkjøles til romtemperatur. Pakk det så tett i folie og legg det i kjøleskapet i minst 2 timer - gjerne lenger. 

3. Lag tunfisksausen mens kjøttet hviler. Ha eggeplommer, sitronsaft, ansjos, kapers og tunfisk i en foodprosessor, eller bruk stavmikser og kjør det til en glatt masse. Spe på med oljen til sausen er helt jevn. Om den blir for tykk, justerer du konsistensen med litt vann. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft. 

4. Ta ut kjøttet fra kjøl, og bruk en skarp kniv for å skjære kjøttet i ca. 5 mm tynne skiver. Legg opp kjøttet på et serveringsfat, eller fordel porsjoner på tallerkener sammen med tunfisksausen og frisk ruccula. Server med én gang!

Forresten - slik lager du pizza på sprø søtpotetbunn!

Det klassiske ostefatet

... slår aldri feil. Fingermat er stemning enten dere er to eller ti - og helt ærlig føles det ganske luksuriøst og fresht når man er alene også. Girl dinner say what?  Til rødvin bør du vegle oster som  brie og parmesan, og skal du ha enda en hardost bør du gå for noe halvmodnet (under 12 måneder) av ku eller geit, som f.eks. Østavind eller Myrdal gård. 

Honning, nøtter og fikenmarmelade passer spesielt godt til osten brie - og de kler også typisk sødmefulle viner. Og noen salte kjeks eller noe digg surdeigsbrød er jo alltid godt til. Ta-da!

Biffsnadder med pommes frites

Type rødvin: Fyldig med mørke og dype aromaer og godt med tannin er et godt valg til biff. Den kan gjerne være litt fast og ha mye syre, men må ha tydelig fruktighet. Bruk en vin som ikke har innslag av eik. 

Du trenger: 600 g biff (indre- eller ytrefilet), 2 ss smør, 12 stk champignon, 1 stk rødløk, salt og pepper, 600 g søtpotetfries eller pommes frites, 8 ss béarnaisesaus.

Slik gjør du: 

1.  Kutt biffen i strimler og stek i smør til de er gylne rundt hele. 

2. Kutt champignon og løk i båter og stek sammen med biffstrimlene de siste 2 minuttene.

3. Stek pommes frites eller søtpotetfries etter anvisning på pakken. 

4. Varm opp bearnaise - eller lag sausen selv fra bunnen av.

Et skikkelig digg snacksmåltid på 1, 2, 3! Det enkle er ofte det beste, som man sier.

Og hva med godteri til vinen?

Da bør du navigere ut fra "sødme trenger sødme"-prinsippet. Da slipper du antageligvis å få smaker - som surt godteri - som krasjer med rødvinen. Om du skal kjøre karameller som fudge eller Toffefee, søt lakris, mørk sjokolade, eller også søt skumgummi, kan en saftig rødvin passe fint.

Liker du også søtt og salt? Vi må teste karamellpopcorn til rødvin ASAP.

Sjokolade + rødvin = sant

Kanskje ikke revolusjonerende greier, men om du ønsker å dra det et hakk lenger enn ei skål med sjokolade eller et brett konfekt, bør du vite at desserter som sjokoladefondant eller sjokoladekake som regel er match made in heaven sammen med rødvin. Og det trenger jo tross alt ikke kreve all verdens heller. Nyt!

Sjekk ut oppskrift på sjokoladefondant her, eller hva med denne tiramisu-inspirerte sjokoladekaken her

Pssst, slik lager du Hailey Biebers forfriskende Lemontini hjemme.

Minipizza - eller pizzasnurrer

Type vin: Velg en lett til medium fyldig, saftig rødvin med moderat syre og lite tanniner til en klassisk pizza med tomatsaus - som en Barbera, Chianti Classico eller Valpolicella. Til en kjøttfull pizza med f.eks. pepperoni, kan du velge en mer fruktig og krydret rødvin som en Zinfandel eller en Syrah. 

Alle vet at rødvin og pizza funker. Men det er ikke alltid man er up for snacks med såpass mange diameter - og da er jo minipizzaer eller pizzasnurrer helt perfekt! Minipizza kan du enkelt lage på frosne minibunner eller pitabrød, eller kutte ut små, runde former fra en pizzadeig. Pizzasnurrer krever heller ikke mye - lover. 

Til pizzasnurrer, trenger du: Pizzadeig, 2 ss tomatpurée, 1 boks hermetiske tomater, ønsket fyll, 400 g ost, chilipulver, 1 ts sukker.

Slik gjør du:

1. Lager du pizzabunnen selv, la den heve i 45 minutter dekket med plastfolie. Bruker du ferdigbunn, let's go.

2.  Når du skal lage pizzafyllet til snurrer, er det viktig at det ikke blir for rennende saus. Start med å finne frem en stor stekepanne og hell i litt god olivenolje. Sett varmen på medium varmt og tilsett litt chilipulver i oljen. 

3. Finhakk løk og ønsket fyll - som gulrot, pølsebiter, hvitllk, you name it - og stek sammen til løken er blitt gyllen. Hell i tomatpurée og sukker, og la steke i noen minutter.

4. Tilsett hermetiske tomater og la småputre i ca. 20 minutter. Smak til med salt og pepper. Det er viktig at sausen ikke er form varm når du skal legge den på pizzadeigen - det ødelegger gjæren i deigen og resultatet blir ikke like bra. La sausen stå og kjøle seg til pizzabunnen er ferdig hevet.

5.  Når deigen er kjevlet ut - cirka 1 cm tykk - tilsetter du det avkjølte pizzafyllet. Fordel jevnt utover hele deigen, men la det være igjen en 7 cm stripe i enden lengst i fra deg. På den måten har du litt ekstra deig uten saus på enden av snurrene når du skal rulle de sammen. 

6.  Strø på på 2/3 av den raspede osten - og rull sammen. "Fest" den siste delen uten saus godt med fingrene, gjør den litt tynnere og klem den på. Skjær så 2-3 cm tykke skiver av dette med en skarp kniv.

7. Legg alle bitene over på stekebrett, og klem litt på dem eller juster formen ved behov. Strø over resten av osten - og la etterheve i 20 minutter. 

8.  Stek pizzasnurrene på 225 grader og i 15 minutter. Ta-da! Passer perfekt til å fryse ned og ha med som nistepakke siden.

Les også: Bakt søtpotet á la ARKET Café. 

Ja, takk! Meld meg på nyhetsbrevet

Powered by Labrador CMS