livsstil
Slik tok Oslo-jentene smaken av storbykaffe tilbake til hjembyen

Hva skjer når to bestevenninner kombinerer kaffe, kreativitet og gründerglede? Møt duoen som gjorde drømmen til virkelighet – og deler sine beste råd til andre som vil skape noe eget.
Finnes det egentlig noe bedre enn å tilbringe late sommerdager med en god kopp kaffe og en enda bedre venninne? For Oslo-jentene Hannah Linea Støten (26) og Andrea Bjugan (25) ble det mer enn bare en hyggelig vane. Det ble starten på Kaffi på hjul– først en mobil kaffebar, og nå en sommerlig pop-up midt i Grimstad, hjembyen deres på Sørlandet.
Visjonen? Å spre ekte kaffeglede og skape et sted der mennesker og kaffe møtes – med den gode koppen som rød tråd.
Vi tok en liten prat med duoen om hvordan det er å kombinere vennskap med gründerskap, hva som er det mest utfordrende og mest givende med å starte egen bedrift – og hvilke råd de har til andre unge som drømmer om å skape noe selv.

Vennskapet som startet alt
– Vi møttes faktisk utenfor bygget den første uka på studiet, sier Andrea.– Vi var ikke engang i samme faddergruppe, men plutselig fant vi ut at vi begge var fra Grimstad. Det var helt sånn: "Hæ?! Hvordan har vi aldri møtt hverandre før?" Det er jo bare ett år mellom oss. Det tok ikke lang tid før vi skjønte at vi hadde masse til felles – vi elsket å sitte på kaffebarer i Oslo, og brukte nok mer tid der enn på forelesning, for å være ærlig. Vi delte også interessen for å ta bilder, scrolle på Pinterest, drømme oss bort i reiser og estetikk. Det føltes som å møte en versjon av seg selv.
– Jeg hadde aldri hatt en venn som skjønte hvorfor jeg ville bruke penger på å sitte på kaffebar tre ganger om dagen, ler Hannah. – Men Andrea gjorde det! Det var så gøy å endelig kunne dele det med noen.
Vennskapet utviklet seg raskt, og allerede under studiefaget Å starte ny virksomhet for over to år siden begynte tanken å ta form. Det som startet som en idé ble faktisk til en bedrift to uker senere.
Planlegger du neste jentekveld? Sjekk ut disse 10 morsomme aktivitetene!
– Vi savnet et sted i Grimstad med skikkelig god kaffe, sier Andrea. – Et sted vi selv ville hengt, rett og slett. Så vi startet det for vår egen del – og for alle andre som føler det samme.
– Vi måtte jo sikre oss god kaffe, haha, skyter Hannah inn med et smil.
Engasjementet deres ble raskt lagt merke til – faktisk så mye at foreleseren ba dem forlate timen for å begynne å planlegge idéen sin.
– Vi ble så gira! To uker senere hadde vi registrert vår egen bedrift. Det gikk skikkelig fort, forteller Andrea.
– Det kom litt som lyn fra klar himmel, men det føltes helt riktig. Vi har begge alltid drømt om å starte noe eget – men det å finne noen å gjøre det sammen med, gjorde det mye lettere å tørre, sier Hannah.

ELLE: Hvordan er det egentlig å starte bedrift på et lite sted?
Å starte bedrift i en liten by har sine egne utfordringer.
– Man blir veldig synlig, sier Hannah. – På godt og vondt. Det er mindre rom for å feile – og større fallhøyde.
– I Oslo er du en av mange, sier Andrea. – I Grimstad merker folk om det går bra… eller dårlig. Men det gjør også de positive tilbakemeldingene ekstra fine.
Venninner og partnere – går det?
– Folk blir ofte overrasket over at det går så bra, sier Hannah. – Men vi har bare fått det til å funke. Vi har vært gjennom så mye sammen, og kjenner hverandre ut og inn. Vi vet når den andre trenger en pause – eller en kaffe.
– Vi skulle se film i går, og endte opp med å snakke om kaffebaren etter 20 minutter, ler Andrea. – Men det føles ikke som jobb. Det er bare gøy. Hver sommer jobber vi tett sammen i åtte uker – og det føles som å bare henge med en venn. Med espresso i hånda, selvfølgelig.

ELLE: Hva er det gøyeste – og det vanskeligste – med å starte en bedrift?
– Det gøyeste er friheten, sier Hannah. – Vi kan teste idéer med én gang, og styre alt selv.
– Og det vanskeligste? Å tvile, sier Andrea ærlig. – Vi har ofret flere somre uten lønn, og det hender man tenker: Er dette bra nok? Er det verdt det?
Men det fine, sier de, er at de aldri har tvilt samtidig. Når én faller, løfter den andre.
Og reisen har ikke vært uten drama:– Vi knakk kaffekverna dagen før vårt første oppdrag! Vi hadde ikke penger til ny, og måtte ringe rundt for å finne en vi kunne låne. Det endte med en gammel kollega som tilfeldigvis hadde en hjemme i stua.
– Og så var det den gangen vi stod på festival i regn og vind, med sydvest og en maskin som nesten ikke taklet kulda, ler Andrea.
Estetikk og inspirasjon
Ifølge Hannah og Andrea er Kaffi på hjul mer enn bare en kaffebar – det skal være et rom for kreativitet og inspirasjon.
– Vi elsker dansk, minimalistisk design, sier Hannah. – Lyst treverk, blå detaljer og en slags studiofølelse. Ikke bare et sted for kaffe, men for ideer.
ELLE: Har dere et drømmesamarbeid?
– Det hadde vært en drøm å gjøre noe med Cala & Jade – de er også fra Grimstad, sier Andrea.
– Vi lar oss også inspirere av merker som Ganni, Ferm Living og Tekla. Og ikke minst Lie Studios i København – en annen duo vi ser veldig opp til. De har skapt et helhetlig brand basert på livsstilen sin, i tillegg til smykkene, noe vi syns er utrolig kult!
– København Fashion Week står også høyt på lista, i tillegg til en mulig collab med kaffebrennerier som Prolog eller La Cabra – vi elsker kaffen deres!
– Eller å servere kaffe på ELLE-festen! (hint hint)

Gründer-rådene de skulle ønske de fikk selv:
Vent ikke på "perfekt" timing.– Det kommer aldri til å føles riktig. – Bare hopp i det!
Ikke vær redd for hva andre tenker.– Hvis du tror på idéen din, er det nok. Den største motstanderen er ofte deg selv.
Ikke tenk at alt er gjort før.– Man kan alltid finne på unnskyldninger for hvorfor noe ikke kommer til å funke. Det finnes tusen kaffebarer, ja – men ingen med akkurat din stil. Det er alltid plass til noe nytt.
Kjenner du at det kribler litt i gründersjela nå?
Les også: Anita Krohn om karriere, sitt mest luksuriøse kjøp og klesmerket KROHN
