Derfor er folk utro

En ny studie tar for seg, de mindre åpenbare, årsakene til utroskap.

Publisert Sist oppdatert

Man kunne ha skrevet et helt leksikon med grunner til hvorfor menn og kvinner er utro mot partnerne sine, og fortsatt ikke dekt halvparten av dem. Alle har liksom sine egne forskrudde oppfatninger av ting. Tett etterfulgt av en lang historie de forteller seg selv for å gi det hele mening og, ikke minst, ekstrem moralisering for å dekke over skyldfølelsen de sitter igjen med. Men, i vitenskapens navn, kan man faktisk forenkle millionene av dårlige grunner for utroskap. Det viser nemlig en ny studie, publisert i Journal of Sex Research.

FEM GRUNNER TIL UTROSKAP

495 personer har deltatt i undersøkelsen og noen av grunnene de oppga var relativt rimelige (selv om utroskap selvfølgelig aldri er greit) :

«Jeg var ikke forelsket i partneren min lenger.»

«Jeg følte meg ikke så veldig forpliktet til partneren min.»

Mens andre var, rett og slett, ufine:

«Jeg ville bli mer populær.»

«Jeg ville ha flere og mer varierte sexpartnere.»

«Jeg var full og tenkte ikke klart.»

DERFOR ER HAN UTRO

Så årsaken til at folk er utro, er altså ikke alltid at de ikke lenger elsker partneren sin. Det handler også om selvtillit, seksuell rastløshet og dårlig dømmekraft i visse situasjoner, for å nevne noen. Og alle de sistnevnte årsakene eksisterer utenfor selve forholdet.

Det er mer sannsynlig at noen er utro hvis de har personlige problemer, som å føle seg usikre i forholdet, eller ikke føler seg forpliktet til det. Det samme gjelder for de som er mindre samvittighetsfulle personer av natur, eller generelt unngår nærhet med partnerne sine.

Women's Health skriver at studien støtter, det klisjefylte faktum, at menn ofte er utro for å tilfredsstille sine seksuelle lyster, mens kvinner er utro fordi de ikke tror at deres behov blir tilfredsstilt av partneren sin.

Resultatet av undersøkelsen er ikke akkurat overraskende, og den støtter opp under tidligere forskning på emnet – som også viser at man kan koke alle kompleksitetene i ulykkelige, ikke-monogame forhold ned til noen få setninger.

– Og forhåpentligvis trenger du aldri å bruke noen av disse selv.

Saken er fra ELLE UK

Nyttårsforsettene som kan redde forholdet!

Horoskopet for 2019!

Powered by Labrador CMS