4 vanlige pengetabber du gjør hver eneste dag

deutschland,people,mann,frau,lifestyle,fun

Tenker du ofte at det er MYE måned igjen ved slutten av lønningen din? Her finner du både grunnen - og løsningene - til det!

Publisert Sist oppdatert
– Det er ikke uvanlig å høre setningen: «Jeg skjønner ikke hvor månedslønnen ble av» halvveis ut i måneden, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank og fortsetter:
– Mange liker å kose seg, med restaurantbesøk, venninnekvelder, café-kaffe to go og shopping. Og det er jo ikke feil. Men prioriter hvor du ønsker å legge igjen pengene dine, og kutt ned på det som egentlig ikke er så viktig. Ved å få bevissthet rundt eget forbruk og gjøre noen små grep i hverdagen, vil du kunne sitte igjen med litt mer i slutten av hver måned. Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, er enig. – Det finnes utallige pengetyver i hverdagen vår. En god øvelse for å fange opp disse er å ta en gjennomgang av økonomien din. Alt handler om prioritering, og det er ikke før du ser hvor pengene flyr at du kan omprioritere. Tenk på hva som er viktig for deg, hva som vil øke livskvaliteten din, og prioriterer pengene dine deretter, sier Sandmæl. Her har de to ekspertene samlet fire av de aller vanligste og mest typiske pengetabbene, som vi alle bør slutte med asap!

1. Du sparer det som blir «til overs» i slutten av hver måned (som, ehh ja, ikke akkurat er allverdens ...)

Ifølge Motzfeldt er en litt skremmende pengetabbe mange begår å rett og slett glemme å spare, eller bare spare "det som blir til overs" når måneden er omme. – Sparing er superviktig! Både kortsiktig til uforutsette utgifter når vaskemaskinen ryker, en skikkelig bra ferie, eller langsiktig sparing til pensjon, som er kjempeviktig for alle som ikke vil leve på knekkebrød og vann i pensjonstilværelsen, sier hun og fortsetter: – Og jeg tørr påstå at mange har rom i økonomien til å sette av en liten dæsj penger til begge formål. Motzfeldt råder deg til å unngå denne hverdagslige cash-blemma ved å opprette et fasttrekk på selve lønningsdagen til sparekonto og pensjonssparing. – Da går sparingen av seg selv, noe som betyr ut av lønnskonto, ut av syne, ut av sinn.

2. Du kjøper nytt fordi du ikke har oversikt over det du har hjemme

Når det kommer til shopping er det, ifølge ekspertene, en typisk tabbe å bli litt for revet med og handle litt mer enn du egentlig trenger. – Impulsshopping står høyt oppe på tabbelisten. Å handle uten mål og mening kan ofte ende i kjøp som svir for lommeboka - og som ender i anger. Som programleder i Luksusfellen hører jeg ofte «jeg kjøpte meg lykke» eller «jeg fortjente det». Og ja, shopping kan gjøre oss lykkelige og selvsagt fortjener vi det i mange tilfeller. Men, ofte er lykkefølelsen kortvarig og i noen tilfeller er veien kort fra lykke til ulykke fordi du angrer, sier Sandmæl. Hennes generelle råd når det kommer til shopping er derfor at hvis det ikke er planlagt handling bør tingene du har så innmari lyst på legges tilbake. – Tenk deg om! Har du virkelig behov for det, er det noe annet du heller burde eller vil bruke pengene på, kanskje har du noe lignede liggende hjemme? Ofte går lysten over. Og gjør den ikke det kan du med god samvittighet gå tilbake å kjøpe varen. Impulskontroll krever trening, så det å legge tilbake ting er den beste øvelsen du kan gjøre, sier Sandmæl. Hun råder deg også til å ikke handle sulten og uten en handleliste i matbutikken, da du ofte ender opp med langt mer enn du trenger. – Mange kan nok kjenne seg igjen i at de kun skal i butikken for å handle brød og melk, men kommer ut med flere bæreposer. Vel hjemme, oppdager du til og med at noen av varene allerede står i kjøleskapet. Selv lager jeg en matplan med hva vi skal ha til middag hver dag, en gang i uken. På telefonen min skriver jeg inn det vi går tom for, før jeg gjør et skikkelig detektivarbeid og går gjennom skuffer og skap slik at handlelisten min inneholder alt vi trenger for en hel uke. Jeg går ut med mange bæreposer, og bruker en times tid på butikken, men resultatet er at jeg sparer penger og tid og kaster mindre mat enn om jeg skulle gått flere ganger i uken i butikken.

3. Du «tæpper» kortet på småbeløp gjennom dagen

… både på butikken, kiosken og cafeen, uten å tenke så mye mer over det. – Hvis du ser over kontoutskriften din og legger sammen alle disse småsummene får du nok bakoversveis over hvor store beløp alle disse småbeløpene samlet blir, sier Motzfeldt. Små grep som å ta med kaffe hjemmefra i termokopp og handle på butikk i stedet for kiosk kan fort bli penger spart!

4. Du lager ikke et budsjett på de variable beløpene

Et budsjett gir deg ikke annet enn full kontroll på hvor pengene dine blir av, og bør bestå av både faste utgifter som husleie, lån, forsikring osv, i tillegg til de små variable beløpene i hverdagen til mat, ny maskara, kaffe, gaver, et glass vin. – Så lenge inntektene overstiger utgiftene med god margin er det for så vidt ikke et problem, men hadde det ikke vært digg å vite at du var smart med pengene dine? sier Motzfeldt og legger frem følgende eksempel: – Hvis du både spiser ute to ganger i uken (500 kr * 2 * 4), kjøper kaffe på vei til jobb hver dag (40 kr * 5 *4) og tar en fest ila helga (500kr * 4) kan det per måned bli kr 6800.

Ekspertenes tips til deg som vil være smart med pengene dine

– Prioriter hvor du legger igjen pengene dine. Noen vil prioritere velvære, noen shopping, noen reise, noen sosiale happenings og noen god mat,- eller litt av alt! – Start fast, månedlig sparing til bufferkonto og pensjonssparing. Det er bedre å spare litt enn ingenting! – Planlegg de store innkjøpene slik at du ikke kjøper ting du ikke trenger eller kommer til å bruke. – Ukeshandle med handleliste på matbutikken = penger spart og mindre matsvinn. – Ikke bruk penger du ikke har. Bruker du kredittkort bør du innfri kortet hver måned for å unngå dyre kredittkortrenter. – Legg noen kroner i å kjøpe en god uførepensjon som sikrer deg en del inntekt dersom du skulle bli langvarig sykmeldt eller ufør. – Ikke vær redd for å gå glipp av ting i ny og ne (FOMO). Hvis du alltid skal være med på alt kan det blir dyrt! – Ta en kritisk gjennomgang av abonnement og strømmetjenester og kvitt deg med de du ikke trenger. Slik sparer ELLE-jentene!
Powered by Labrador CMS