mat
6 høstoppskrifter med gresskar

Gresskarpasta, gresskarpai, gresskarhummus. 'Tis the season. Her finner du 6 deilige oppskrifter med gresskar.
Å, høst! Kveldene blir kortere og mørkere, fargene i omgivelsene våre blir så fine, vi blir flinkere på innekos - og høstmoten er den aller beste. Ikke glem å omfavne høsten og kosen også på kjøkkenet!
Høsten er den aller beste tiden på året for å prøve nye, saftige, høstlige retter - med sesongens råvarer. Du er kanskje vant med å pynte gresskar til Halloween, men er den oransje grønnsaken like velkjent på kjøkkenet ditt? Disse 6 digge, enkle oppskriftene med gresskar må du bare prøve denne høsten. Og inviter en venn eller ti, da!
Pssst, hva er egentlig greia med å spise sesongbasert, lokal mat?
Oppskrifter med gresskar
Gresskarpai the American way
Om du ikke har smakt denne, typisk amerikanskje, høst-mustet av en rett er det på tide. Du klarer fint å lage den selv!
Du trenger: 190 g hvetemel, 55 g sukker, 125 g smør som er kaldt og i terninger, 1 stk eggeplomme, 1 ss vann som er iskaldt, 500 g gresskar som er skrelt og i skåret i terninger, 65 g brunt sukker, 1 ss potetmel, 2 egg, 1,5 dl Vikingmelk, 2 ss sirup, 0.5 ts kanel, 0.5 ts muskatnøtt, 0.5 ts malt ingefær, kremfløte, vaniljesukker, kanel.
1. Forvarm ovnen til 200 grader, og sett et stekebrett klart i ovnen.
2. Sikt sammen hvetemel og sukker til paideigen i en kjøkkenmaskin. Ha i smøret, og kjør dette sammen til det er som fine brødsmuler.
3. Ha i eggeplommene og isvannet, og kjør videre til deigen er så vidt blandet sammen. Ta deigen ut av maskinen og kna den sammen med hendene til den er jevn og glatt.
4. Form deigen til en liten ball og pakk den i plastfolie. La hvile i kjøleskapet i en halv time.
5. Smør en paiform (20 cm i diameter). Kjevle ut paideigen og kle paiformen med den. Trykk deigen ned langs kanten slik at det ser pent ut rundt hele.
6. La den hvile i kjøleskapet i en halv time. Dekk paibunnen med bakepapir i bunnen og hell over ukokt ris. Stek paibunnen i ti minutter - før du tar ut både bakekpapir og ris, og steker videre i 10-12 minutter eller til paibunnen er sprø og gyllen. Ta paibunnen ut og avkjøl den.
6. Kok gresskarbiter møre i en stor kjele med vann. La dem renne godt av seg og mos dem med en stavmikser. Avkjøl.
7. Sett ovnen til 180 grader.
8. Bland sammen sukker og potetmel i en bolle. Pisk inn eggene, Vikingmelken, gresskarmassen, sirup og krydder.
9. Hell fyllet i paibunnen og stek i 40 minutter eller til fyllet har stivnet. Avkjøl og la den stå i kjøleskapet i en times tid.
10. Pisk så sammen kremfløte og vaniljesukker til en myk krem - og sikt til slutt litt kanel over paien, og server med myk vaniljekrem. Yum!
Forresten - her er 7 enkle snacksretter du bare må prøve til rødvin i høst.
Bakt gresskar og løk med ingefær og andebryst
Bakt gresskar er himmelsk, og kan brukes på utallige måter.
Dette trenger du: 1 butternutgresskar, 4 rødløk, 3 ss kaldpresset solsikkeolje, 1 andebryst, 1 ingefær, 1 ss honning, 2 ss soya, 2 ss eddik, 200 g gresskarfrø, 100 g fruktsukker, 2 dl kaldt vann, havsalt.
1. Skrell gresskaret og ta ut kjernene. Skjær det i grove biter og legg til baking i ovnen på 200 °C. Krydre med salt.
2. Del rødløken i to. Stek skjæreflaten i tørr stekepanne til løkene blir litt svarte - dette gir løken en god grillsmak. Legg løken på stekeplaten sammen med gresskarbitene. Stek løk og gresskar i ovnen på 200 °C til gresskaret er mykt.
3. Skjær snitt i fettet på andebrystet og krydre med salt og pepper. Legg andebrystet i en kald stekepanne, sett på høy varme, og ta så ned til middels varme. Stek fettsiden til den er gyllen og sprø. Stekes ferdig i ovnen på 140 °C til kjøttet er 58 °C i midten.
4. Bland andefettet med finhakket ingefær, honning, soya og eddik. Varm forsiktig, og slå dressingen over de varme grønnsakene. Server bakt gresskar med tynne skiver andebryst og stekte gresskarfrø.
Slik lager du de stekte gresskarfrøene:
1. Bland sukker og vann og kok opp. Tilsett gresskarfrø og kok til tykk konsistens.
2. Ta frøene ut av sukkerlaken og friter dem i matolje (180 °C) til de er gyllenbrune. Legg dem på kjøkkenpapir og dryss over havsalt.
Gresskarmuffins med glasur
Spesielt praktisk hvis du allerede bar innmaten fra et uthulet gresskar liggende. Og forresten - denne oppskriften kan også brukes med gulrot istedenfor gresskar! Oppskriften gir cirka 12 muffins.
Dette trenger du: 225 g mel,, 1 ts bakepulver, 1 ts malt ingefær, 1 ts malt kanel, 1,5 dl solsikkeolje, 1,5 dl rømme, 225 g sukker, 2 store egg, 125 g gresskarkjøtt, revet, 75 g valnøtter, hakket, Glasur, 200 g kremost naturell, 50 g smør, romtemperert, 75 g melis, 1/2 ts vaniljesukker.
1. Varm ovnen til 200 ºC.
2. Sikt sammen mel, bakepulver, ingefær og kanel i en bolle.
3. Visp sammen olje, rømme, sukker og egg. Hell væsken over det tørre, tilsett valnøtter og gresskar og bland godt.
4. Fordel røren i 12 former og stek muffinsene i 15-20 minutter. Avkjøl.
5. Visp sammen kremost og smør til glasuren. Tilsett melis og vaniljesukker og rør til glasuren blir glatt og jevn. Fordel glasuren på muffinsene - og server!
Bakt gresskar med brie
Ja, takk. Gresskar passer supert å bake sammen med andre rotgrønnsaker som gulrot, søtpotet, røbeter og poteter.
Dette trenger du: 1/2 gresskar (gresskarkjøttet), 4 gulrøtter, 1/2 søtpotet, 1 løk, 10 små poteter, en god brie, 6 hvitløkfedd, 2 ss olivenolje, timian, salt og pepper.
1. Del alle grønnsakene i like terninger. Bland alt sammen med olivenolje, salt, pepper og timian.
2. Bak grønnsakene i ovnen på 225 grader i cirka 20 minutter. Serveres med en god brie.
Perfekt tilbehør til kjøtt eller kylling hele høsten gjennom!
Pssst, slik lager du Hailey Biebers Lemontini-drink hjemme.
Gresskarhummus - høstens beste dipp
Passer perfekt til falafel, pitabrød, rå grønnsaker, tortillachips, ost og kjeks, eller på pizza!
Dette trenger du: 4 dl kikerter (enten 1 boks hermetiske eller 2 dl tørka som du bløtlegger og koker selv), 2 dl gresskarpuré, 2 ss kaldpresset raps- eller olivenolje, 3 ss tahini, 2 hvitløkfedd, 1/2 sitron, 1 ts salt, 1/2 ts spisskummen, 1/2 ts paprikapulver - eventuelt noen gresskarkjerner til å ha på toppen.
1. Ha alle ingrediensene i en foodprocessor og kjør til det er helt jevnt. Smak eventuelt til med litt mer hvitløk, sitron og/eller salt.
2. Serveres i skål eller på tallerken, topp gjerne med litt ekstra paprikapulver, gresskarkjerner og eventuelt litt ekstra olje. Holdbar i kjøleskap i én uke.
Vil du lage gresskarpuréen selv fra bunnen, se her.
Spaghetti med bakt gresskar, bacon, spinat og valnøtter
Fordi pasta og gresskar går veldig godt sammen!
Dette trenger du: 1 hokkaidogresskar, 3 ss olivenolje, sitron, 3 hvitløkfedd, 2 ts flytende honning, 1 god klype tørket chili, 150 g bacon, 350 g spagetti, 100 g fersk babyspinat, 1 dl valnøtter, helst ristede, revet parmesan, salt og pepper.
1. Varm ovnen til 220 grader.
2. Vask og skrubb gresskaret godt. Skjær vekk den harde tuppen på stilken, og del gresskaret i to. Skrap ut den bløte kjernen og frøene med en spiseskje.
3. Del gresskaret i jevne biter. Legg alt over på et stekebrett med bakepapir. Drypp over olje og honning, og press over litt sitronsaft.
4. Tilsett knuste hvitløkfedd og krydre med salt, kvernet pepper og chili. Bland alt godt sammen og spre gresskarbitene utover stekebrettet.
5. Bak i ovn i cirka 30 minutter, eller til gresskarbitene er helt møre og gylne.
6. Skjær baconet i små biter og sprøstek baconbitene.
7. Kok pastaen «al dente» i rikelig med fosskokende, lettsaltet vann.
8. Mos omtrent halvparten av gresskarbitene sammen med den bakte hvitløken med en gaffel.
9. Hell kokevannet av pastaen, og ha pastaen tilbake i kasserollen. Rør inn most gresskar, spinat, bakte gresskarbiter og sprøstekt bacon. Dryss over hakkede valnøtter og revet parmesan etter ønske. Ta-da!
Les også: Verdens beste snacks - karamellpopcorn
