Spring cleaning med Synnøve Skarbø

Kickstart det nye året med følelsen av et rent og ryddig hjem. Vi har fått hjelp fra selveste ryddedronninga, Synnøve Skarbø til årets vårrengjøring.

Publisert Sist oppdatert

I år, mer enn noe annet år, kjenner vi på behovet for en ny start. Derfor er vi allerede i gang med årets spring cleaning. Vi har også bedt om hjelp fra hele Norges ryddedronning, Synnøve Skarbø.

Bli med du også, og få Synnøves beste tips her!

Hva er spring cleaning?

Den store vårrengjøringen er én ting, men med en spring cleaning går du grundigere til verks.

Det innebærer at du rydder, organiserer, resirkulerer, donerer og kaster.

Det er kanskje ikke gjort på en helg - men tenk på følelsen av å ha full oversikt over alt du eier?

Det er virkelig verdt alt strevet.

Det går ikke an å snakke om rydding uten å tenke på Synnøve Skarbø.

Hun har bokstavelig talt skrevet boka om rydding, faktisk har hun skrevet hele to bøker om dette temaet.

De færreste kjenner seg kanskje igjen i hennes entusiasme for rydding. For når Synnøve setter i gang med plastikkbokser og kleshengere i stål er det nærmest som å se John Nash fra A Beautiful Mind løse kompliserte regnestykker.

De fleste fikk kanskje mer lyst til å se film, enn å rydde nå - men med Synnøve som coach lover vi at det blir bedre!

Foto: @synnoveskarbo

Spring cleaning med Synnøve Skarbø

Når begynner du med spring cleaning?

– Når det blir lysere ute og våren er i anmarsj, så får man gjerne en ekstra piff til å starte på nytt. Men jeg er egentlig ikke så opptatt av hvilken årstid eller sesong det er når jeg skal rydde. Jeg gjør det når jeg kjenner meg inspirert og klar for å ta grep, for da vet jeg at det blir gjort skikkelig. Og min filosofi er at når man først skal rydde, så kan man like så godt gjøre det ordentlig én gang for alle. For jeg har ikke lyst å bruke halve livet mitt på rydding, det er så mye annet morsomt jeg heller vil gjøre. Når du først har tatt rotet ved rota, bruker du bare noen minutter hver dag på å opprettholde det du allerede har fått til.

Hva innebærer spring cleaning for deg?

– Først og fremst å vaske. For det må man jo gjøre med jevne mellomrom. Også her er jeg tilhenger av å gå grundig til verks når jeg først gjør det. Så da vasker jeg på steder jeg vanligvis ikke prioriterer. Jeg tar ut alt av skuffer og skap, luker ut alt jeg ikke trenger lenger, og vasker hver krik og krok. Hvis jeg virkelig er i støtet, vasker jeg vinduene også, selv om det er det kjedeligste jeg kan tenke meg.

Synnøve rydder opp: Slik har vi sett Synnøve mang en gang - tenk å holde på dette humøret midt i kaoset? Foto: @synnoveksarbo

I hvilket rom/kategori bør man begynne årets spring cleaning og hvorfor?

– Det er en vanlig feil å ta for seg rom for rom. Jeg er fan av å heller rydde kategori for kategori, ellers ender jeg bare opp med å flytte rotet rundt i huset. Klær og sko er et bra sted å starte nå på våren. Nå er det mye klær du kan pakke bort for sesongen, og det er garantert en del du kan kvitte deg med for godt også. Mitt tips er å samle sammen alle klærne og skoene du har i hele huset. Finn fram det som ligger på badet, i boden, i gangen, på soverommet osv. Legg alt i en haug, og ta for deg ett og ett plagg. Still deg disse to spørsmålene: 1. Trenger jeg dette? 2. Elsker jeg dette plagget?

– Vær ærlig mot deg selv! Hvis svaret er JA på ett eller begge spørsmålene, så legger du det i en «behold»-bunke. Men er dette noe du verken trenger eller elsker, kvitter du deg med det. Selg det, gi det bort eller kast det hvis det er ødelagt. Tenk at du skal skrelle ned garderoben din til et knippe plagg du vet du kommer til å ha glede av. Har du dårlig plass, pakker du ned vinterklærne og legger dem i boden eller sender dem til et fjernlager. Gjør den samme sorteringsprosessen med alle tingene dine, bare sørg for å gjøre én kategori helt ferdig før du går videre til neste. Tips: Vent med den kategorien du har mest følelser for helt til slutt. For da har du mest sannsynlig blitt så dreven på å sortere, at prosessen blir lettere.

Etter å ha besøkt utallige rotehjem, hva/hvor er det de fleste "glemmer" å rydde?

– Veldig mange glemmer å rydde det man ikke ser i det daglige. Altså det som ligger skjult i skuffer eller bak stengte skapdører. Det er lett å tenke at det er viktigst at det ser ryddig ut fra utsida, selv om det hersker fullt kaos under overflata. For meg er det viktigere å ha kontroll på hva jeg eier, at det er orden under overflata også, for hvis jeg vet hvor jeg har lagt ting, så bruker jeg enormt mye tid på å lete etter det jeg trenger. Det er bortkasta tid! Og husk: Hvis du ikke vet at du har noe, så trenger du det mest sannsynlig ikke.

Foto: @synnøveskarbø

Hvordan rydder og organiserer du klesskapet?

– Jeg har prioritert å henge opp mest mulig, da har jeg større oversikt over hva jeg har. Jeg bruker tynne stålhengere, det sparer enormt med plass. Så sorterer jeg klærne etter kategori: Kjoler for seg, topper for seg, bukser for seg, treningsklær for seg osv. I tillegg organiserer jeg etter farger. Da er det mye lettere å finne fram og sette sammen antrekk.

3-pk kleshengere fra Lagerhaus 80,-

Men hva med dem (oss) som føler nostalgi over enhver kinobillett og sliter med å kaste ting?

– Jeg er selv ekstremt nostalgisk over alt jeg eier, så jeg forstår veldig godt at deter vanskelig å kvitte seg med ting: Men metoden min med å spørre meg selv om «jeg trenger det og/eller elsker det» har funka som ei kule. Jeg har oppretta en egen boks til gamle ting som har stor affeksjonsverdi, og som jeg liker å ta fram å titte på i ny og ne. I tillegg er det smart å minne seg selv på at ting bare er ting. Det har ikke følelser. Uansett, hvis du er av den typen som samler på alt mulig, og som tenker at du garantert kommer til å få bruk for det en vakker dag, så er det lurt å vente med ryddinga til en dag du ikke er i det aller mest sentimentale hjørnet. Ellers kommer du ingen vei. Jeg har oppdaga gleden ved å eie minst mulig, og det gir meg en frihetsfølelse å vite at leiligheten min bare inneholder ting jeg faktisk har bruk for eller som jeg virkelig setter pris på.

Powered by Labrador CMS