mat

Visste du dette om champagne?

Champagne er selve symbolet på fest og luksus, og har vært en del av kulturhistorien vår i århundrer. Men de edle boblene er også god matvin, perfekte til julens måltider.

Publisert

Lyden av en champagnekork som sprettes gir oss umiddelbart feststemning, enten det er for å feire en av livets mange milepæler, kjærligheten eller for å komplimentere et nydelig måltid. 

Få ganger i året er bobler mer synonymt med fest og feiring enn på nyttårsaften. Men den musserende vinen er svært allsidig og kan vel så gjerne - og med stor fordel - nytes til både forrett, hovedrett og dessert, som vel som på balkongen når klokken slår tolv på årets siste dag.

Jacqueline Bisset i rollen som Cathy i filmen 'Bullitt' fra 1968.


«I only drink champagne on two occasions, when I am in love and when I am not.» – Coco Chanel

Det du kanskje ikke visste er at det franske gastronomiske måltidet, og dets ritualer, siden 2010 har stått oppført på Unescos verdensarvliste. Og i det franske «savoir vivre» (som løst oversatt betyr leveregler) både starter og avsluttes gjerne måltidet med de edle boblene produsert i Champagne.

«I only drink champagne on two occasions, when I am in love and when I am not.» Dette berømte sitatet skal etter sigende være uttalt av den franske moteskaperen og livsnyteren Coco Chanel, og forteller en del om statusen til champagne i Frankrike. 

Natalie Wood og Tony Curtis på innspillingen av 'The Great Race' i 1965.

Området Champagne, et distrikt som ligger halvannen times kjøretur fra Paris, har produsert vin helt siden 800-tallet. Akkurat når boblene ble tilsatt vinen er uklart, men man tror de ble tilført en gang på 1600-tallet, og muligens av en vindyrkende munk ved navn Dom Pérignon - hvis navn i dag er synonymt med en av verdens dyreste champagner.

Smaken av luksus

Historisk har champagne alltid hatt et slør av luksus over seg, og er kjent for å være elsket av de kongelige og fornemme. Ludvig XIV, solkongen, drakk visstnok champagne til alle måltider, hele livet gjennom, Marie Antoinette elsket å hive innpå coupe etter coupe med den musserende vinen, og Napoleon III, Frankrikes siste keiser og første president, moderniserte og bygget ut jernbanen og sørget for at landets elskede bobler ble eksportert til hele verden. 

Supermodellen Kate Moss med en flute i hånden, backstage hos Todd Oldham i 1993.

Hollywood har også gjort sitt for å opprettholde champagnens status som luksusvare; ikke sjelden har en flute eller en coupe med bobler vært å se i hånden til verdens største filmstjerner, som Audey Hepburn i Breakfast at Tiffany's, Humpery Bogart og Ingrid Bergman i Casablanca, Marilyn Monroe i The Seven Year Itch, Julia Roberts i Petty Woman og Leonardo Di Caprio i The Great Gatsby. Selv James Bond byttet tidvis ut sin kjente martini til fordel for en flaske Bollinger.

F. Scott Fitzgerald, forfatteren bak nevnte The Great Gatsby, uttalte en gang: «Too much of anything is bad, but too much champagne is just right». 

Om han hadde rett i det kan diskuteres, men champagne kan uten tvil være en god følgesvenn til julens fesligheter og måltider.

Her er ELLEs champagnefavoritter denne sesongen:

Brut Millesime 2012 fra Laurent Perrier, kr 590.

I over 200 år har familieeide Laurent Perrier laget unike og elegante champagner på en avant-garde og innovativ måte. Brut Millesime 2012 er kompleks og elegant med fin dybde og intense noter av sitrus, fersken og grapefruit. En smaks­opplevelse.

Rosé de Noirs 2017 fra Roebuck Estates, kr 419.

Jordsmonnet i Sør- England er tilnærmet likt det i Champagne, og derfor blir vinene herfra til forveksling like. Dette er en musserende rosé laget på tradisjonelle champagnedruer. 

Smak av modne røde bær og hint av ristede mandler i den balanserte lange og gode ettersmaken.

­Carte d’Or fra Champagne Drappier, kr 390.

Champagne ­Drappier produserer etter en biodynamisk filosofi, og er det første huset i ­Champagne med null CO2-utslipp. Dette er en velpriset c­­hampagne med kremete bobler og god munnfølelse, fin syrlighet og god lengde.

Terroir d’Exception fra André Delorme, kr 240.

En crémant er laget på samme måte som champagne, dvs med annengangsfermenteringen på flaske. Denne er også laget på klassiske champagnedruer, og har fått 24 måneder flaskelagring på bunnfall. Friske noter av fersken og sitrusfrukt og delikat ettersmak.

Terroir d’Exception fra André Delorme, kr 240.

Margaret sprudlende fra Balholm, kr 86.

Margaret sprudlande fruktdrikke har myke, herlige bobler, og et saftig og livlig preg av søte epler, frisk rabarbra og litt urter. Perfekt til fest!

Powered by Labrador CMS