mote

- Veldig lenge siden det har vært så dominerende som nå

Flere av de internasjonale moteukene er stappfulle av denim - både på catwalken og i gatemoten.

I nærmest sjokkerende lang tid, har moteverdenen hatt dilla på plagget som "alltid funker".

Publisert Sist oppdatert

Trender kommer og trender går - men denim består. Denim har holdt sin sentrale plass i moteverdenen og i trendbildet nærmest sjokkerende lenge nå - og det er ingenting som tyder på at looken er på vei ut. Ekspertene spår denim-dilla for våren og sommeren også.

Ole Eivind Siggerud, produktsjef for Livid og tilhørende vintage- og redesign-konsept PAST, og Julie Varner, kreativ direktør i Bikbok, deler sine eksperttips - og avslører hvordan du finner dine perfekte jeans.

- Denim er så absolutt veldig i vinden akkurat nå, og ikke bare det store utvalget av jeans-silhuetter. Vi ser også langt flere fulle denim-looks og denim satt i nye kontekster, bekrefter Ole Eivind Siggerud.  

Julie Varner kan fortelle at denim egentlig har hatt mye konkurranse fra den typiske dressbuksen de siste årene - men nå har det snudd igjen.

- Denim er definitivt back! Denim er en base som kan styles med alt annet du har i skapet, og et trygt valg for de aller fleste - når du først finner din go-to. Det er redningen når du ikke vet hva du skal gå med. Denim funker alltid, sier Varner.

Les også: Dette gjør sjefredaktøren på Paris Fashion Week. 

Mer enn mote

Siggerud tror det er flere grunner til at vi tydeligvis ikke er i stand til å gå lei denimlooken.

- Samtidig som denim er sterkt knyttet til motkulturer, og derfor stadig inspirerer motehusene, er det også noe veldig demokratisk og folkelig med denim. Jeg tror det er en del av forklaringen på hvorfor jeans og denim har en ganske konstant tilstedeværelse i motebildet, mener han.

- Trenden har vært kraftig tilstede i flere sesonger - men det er veldig lenge siden den har vært så dominerende som akkurat nå, sier Siggerud.

I tillegg, mener han at både denim og jeans handler om mer enn bare mote og stil. Det ligger nok også kulturelle faktorer bak at vi føler oss så vel i denim.

- Jeg er tilhenger av en hypotese om at de små forskjellene i Norge og det sterke sosialdemokratiet er med på å forklare hvorfor omtrent hele landet går i jeans, sier han.

Marimekkos show under Copenhagen Fashion Week var fullt av denim.
Munthe viste masse denim på catwalken under CPHFW i starten av februar.

Dette kommer nå

Varner påpeker at "denim" er en look som rommer veldig mange uttrykk. Fremover vil vi nok se denimplagg i både klassiske styles og mer kreative uttrykk. Stylingmulighetene er mange.

- Denim endrer seg hele tiden, samtidig som det er noen modeller som alltid består. De siste årene har det gått fra de veldig høye og vide jeansmodellene, til de nå noe mer smale med mid waist og low waist, forteller hun. 

Varner trekker også frem hvite og ecrufargede jeans, som en sikker vinner i sommerhalvåret.

- I tillegg, ser vi mye denim med andre detaljer som strass, cut outs, mer ekstreme vasker og sømdetaljer, tipser hun.

- Etter sommeren ser vi at de super wide-modellene med høyere liv er mer tilbake igjen. Vi ser også at det nå definitivt er et større marked for den «rigide» denimen fremfor comfort og stretch, sammenlignet med bare noen år tilbake, forteller Varner.

Les også: Baggy jeans er vårens mest trendy bukser. 

Denim er å se i alle former om dagen. Her under Copenhagen Fashion Week.
Høye og vide, hvite jeans fra ARKET, kr 890 (annonselenke).
Mote- og beautyprofil Gine Margrethe Larsen Qvale lanserte akkurat en denimkolleksjon sammen med Bikbok.

- Det verste som kan skje er at du står halvsvett i et altfor lyst prøverom

Skal vi være helt ærlige, er det vel mange av oss som har et hat-elsk-preget forhold til jeans. Det kan være langt fra enkelt å finne et perfekt par. Det kan tross alt være mange faktorer som skal klaffe: lengde, vask, materiale, lommenes plassering bak... Det blir nesten enklere å skulle kompensere på flere punkter, enn å skulle lete til man blir fornøyd.

Ekspertene deler gjerne sine beste tips til å finne "the perfect pair".

- Ha GOD tid den dagen du skal prøve jeans, begynner Varner.

- Det verste som kan skje er at du ender opp litt halvsvett i et altfor lyst prøverom hvor ingenting funker fordi du blir stressa. Når du skal finne den perfekte jeans for deg , handler jo alt om passform og riktig størrelse, sier hun. 

Ikke heng deg opp i hvilken størrelse du «skal» ha, råder hun. Du må heller prøve deg frem - slik finner du det som fungerer for akkurat deg.

- Det er mange modeller jeg skulle ønske jeg kledde, men ikke gjør, sånn er det bare – kropp er kropp!

Siggeruds første bud for jeansshopping er enkelt og greit: spør om hjelp.

- Å finne den perfekte jeansen på egen hånd kan være vanskelig for mange, men vi som jobber med jeans til daglig vil fort kunne hjelpe deg inn i den riktige fasongen, tipser han.

Kendall Jenner har bevist flere ganger at denim i ulike varianter gir den perfekte "model off duty"-looken.
Versace viste en del mørk denim på catwalken for AW24.
Mørk jeans med råkant fra H&M, kr 279 (annonselenke)

En annen viktig denim-faktor du må huske på når du prøver, og før du kjøper, er at denim faktisk er et levende materiale. Det former seg etter kroppen din de første ukene, forteller Siggerud.

- Vær mentalt forberedt på at den perfekte jeansen kanskje først vil bli helt riktig etter du har brukt den noen ganger - og mange vil si at perfeksjon først oppnås når du har brukt den i årevis. Derfor er det viktigste at du velger en jeans du kjenner at du ønsker å leve i, for en bukse som blir liggende i skapet fordi den er ubehagelig, vil heller ikke forme seg og bli god, tipser han.

Do's & don'ts som får favorittjeansen til å vare

Plagg i denim er definitivt plagg som gjerne kan og bør få ha et langt livsløp. Hvordan sørger vi for at favorittskjorta i denim eller jeansen som passer til alt holder seg fin i årevis?

-  Se etter gode denim-kvaliteter som føles robuste. De vil gjerne bli bedre, flottere og mer behagelige jo mer du bruker dem. Unngå de aller tynneste og aller mest stretchy kvalitetene, om du ser etter jeans du vil ønske å bruke i lang tid fremover. Løsere passformer slites saktere enn de som sitter stramt, tipser Siggerud.

- Men gode jeans er til for å brukes, så ikke vær redd for å bruke jeansene hardt og mye! legger han til.

Denim à la Fendi FW24 står øverst på ønskelisten.
Pharell Williams fikk mye oppmerksomhet for visningen av sin første herrekolleksjon for Louis Vuittion - og også han har en greie for denim akkurat nå.

Når jeansene dine etter hvert blir slitt, er det reparasjon som er tingen. Både hos Livid og hos dine lokale skreddere jobbes det med dette.

- En preventiv, forsterkende reparasjon når buksen begynner å bli tynnslitt vil gi et finere resultat og gi lengre levetid enn en reparasjon gjort etter at et stort hull har oppstått, forteller Siggerud. 

Mye forebygging av slitasje gjøres også når vi vasker denimen vår:

- Vask alltid jeans på vrangen for å unngå striper langs buksebenet. Gjerne på 30 grader, og unngå tørketrommel. Stretch ødelegges av tøymykner - men man bør generelt droppe tøymykneren i alle andre sammenhenger også, mener Siggerud.

Varner er imidlertid mest for å minimere vaskingen så mye som mulig.

- Ikke vask jeans om det ikke trengs. Gå heller direkte på en flekk, og frys dem heller i fryseren eller heng dem ut i frisk luft om de ikke er synlig skitne. Å vaske i eddik er også et gammelt triks for å bevare fargen! tipser hun.

- Og til slutt: aldri dra i beltehempene. De er ikke der for å dras i, og det er veldig lett for at dette kan lage hull i jeansen, minner Varner.

Les også: Denne buksen er kanskje hat-elsk - men den er hot igjen nå

Powered by Labrador CMS