skjønnhet

Viral trend om å "spise" retinol - men hudlegen advarer mot skjønnhetshacket

En rekke beauty- og helseprofiler deler oppskriftene sine til det virale skjønnhetshacket om å "spise" retinol. Vi måtte spørre hudlegen.

Publisert

Retinol har virkelig vært det store i skjønnhetsverdenen en god stund nå, og hylles blant annet for sine anti-aldringsegenskaper og evne til å forbedre hudens tekstur og tone. Denne kraftige hudpleieingrediensen stimulerer cellefornyelsen, øker kollagenproduksjonen, reduserer pigmentering og kan hjelpe med akne. Når det er sagt, har det den siste tiden kommet flere og flere alternativer til retinol på markedet.

Å booste huden ved å spise retinol høres enten ut som noe ganske ekkelt, eller som livets skjønnhetshack. Den kraftige hudpleieingrediensen er et derivat av A-vitamim - og finnes derfor i en rekke helt ordinære matvarer. Fungerer det? Hudlegen svarer.

Pssst - Dette er den desidert vakreste sommertrenden for 2025.

Hvordan "spise" retinol

Denne videoen om "retinol you can eat" som Tammy Weatherhead har delt med sine 561 tusen følgere har gått firalt med over 41 millioner views: 

Hun er ikke alene om å lage videoer som "retinol salad for glass skin" eller "eating retinol for clear skin". Flere beauty- og helseprofiler deler oppskriftene sine og minner oss på hvordan "skjønnhet starter på innsiden". Søker du opp eat retinol på Instagram, kommer det opp en drøss med videoer - mange av dem med millioner av views.

Hudlege Emilia Hugdahl ved Bryggen hudlegesenter snakker gjerne om dette skjønnhetshacket. For hvis du synes dette høres ut som noe som kan være for godt til å være sant, er du muligens på rett spor. Samtidig, hvordan kan det skade å spe på med ekstra gulrøtter og diverse?

Forskjell på retinolopptak

Et kjapt googlesøk avslører en lang liste matvarer du kan spise for retinolens skyld. Helt vanlige ting! Eksempelvis animalske matvarer som lever, fet fisk, tran, egg og meieriprodukter som helmelk, smør og ost. Karotenoider, som kroppen kan omdanne til retinol, finnes i mørkegrønne bladgrønnsaker og rød- og oransjefarget frukt og grønnsaker som gulrøtter, søtpotet, brokkoli, spinat og papaya.

Det er altså grunn til å tro at vi alle får i oss en del retinol via matveien. Men hudlege Hugdal slår fast:

-  Generelt ville jeg ikke satset på matvarer i det hele tatt hvis du vil ha retinol-effekt på hud.

Til tross for at dette er matvarer som inngår i et sunt og godt kosthold, vil hun avskrive dem som nyttige for hudpleieformål.

- Å spise retinol har ingenting for seg dersom målet er å oppnå spesifikke effekter i huden. Dette skyldes at retinol man får gjennom matvarer ikke tas spesifikt opp i hudcellene. For å få effekt på hudcellene måtte man spist enorme mengder retinol - noe som hadde gitt a-vitamin-forgiftning, forklarer hun.

Pssst, fikk du med deg Beauty Awards 2025? Vi har kåret de beste produktene.

Gode alternativer til retinol

Hugdahl stiller seg kritisk til dette hacket, som i teorien handler om å gi seg selv en A-vitamin-boost, men som ikke fungerer i praksis.

- Retinol gjennom mat er ikke i nærheten av å gi samme effekter på hud som retinolkremer har, understreker hun.

Det er imidlertid flere grunner til at retinol-bølgen ser ut til å ha nådd sin topp i skjønnhetsverdenen. Blant annet fordi grenseverdiene i Norge nå senkes - fra 1. november 2025 er det ikke lenger lov å lansere nye produkter med samme mengde retinolkonsentrasjon som har vært lov å benytte hittil. Retinol blir ikke forbudt, men hudpleieprodukter får ikke overskride 0,3 prosent retinolinnhold fremover - blant annet for å begrense mengden A-vitamin vi får i oss.

 Mange ser nå etter retinolalternativer som tåles bedre av huden, men som fortsatt har den samme drømme-effekten. Det finnes heldigvis allerede flere alternativer på markedet.

Hugdahl anbefaler gjerne noen retinol-alternativer:

- Azeleinsyre og Bakuchiol-kremer har mange av de samme effektene som retinolkremer, og tolereres ofte bedre, tipser hun.

Les også: Slik finner du ut av hvilke anti-ageprodukter som passer best for din hudtype, ifølge hudeksperten

Powered by Labrador CMS