mat
Saftig nøttestek: Enkel oppskrift som lykkes hver gang
Hanne Lenes nøttestek er verdt et forsøk. Thank us later.
Nøttestek er digg - og lett å lage! Det er alt vi trenger til julens mange festlige (og kanskje også litt stressende) lag. Nøttestek er perfekt for de vegetariske eller plantebaserte gjestene, men smaker også digg til allskens andre retter. Vinn-vinn-situasjon!
Smakene i denne nøttesteken er helt nydelige, og den er enkelt nok til at hvem som helst får til å lage den. Hanne-Lenes oppskrift gir en nydelig, saftig nøttestek - med quinoa, spinat, tranebær, valnøtter og shiitakesopp! Den kan lages både vegansk, vegetarisk og glutenfri.
- Min superpopulære nøttestek kjasjer nettsiden minst én gang i løpet av julaften hvert år! forteller Hanne-Lene Dahlgren, som er kokebokforfatter, vegetarentusiast og prisvinnende influenser.
Pssst, hva med å servere digge Croque Monsieur til de sene julefrokostene fremover?
Oppskrift på saftig nøttestek til julemiddagen
Hanne-Lene Dahlgrens beste nøttestek
Hanne-Lene Dahlgrens nøttestek med quinoa, spinat, tranebær, vanløtter og shiitakesopp kommer til å slå an. Hun har finpusset oppskriften.
- Denne nøttesteken er saftig, holder formen, den er kompleks i smaksbildet, men likevel ikke sterk, og den går kjempefint til alt juletilbehøret. Den tar litt tid på grunn av hviletid, men det skal jo ekte festmat gjøre, sier hun.
Tidsspørsmålet kan du eventuelt løse ved å lage fyllet et par dager i forkant - og da trenger du bare beregne rundt 15 minutter for å montere nøttesteken, og deretter selve stekingen.
- Mange fryser den også ned ustekt, men det har jeg ikke gjort selv enda, legger hun til.
Du trenger, til fyllet:
1 dl quinoa
2 dl vann
0.5 ss grønnsaksbuljongpulver ev. en halv knust buljongterning
30 gram tørket shiitake (1 pakke er ofte 30 gram)
2 fedd hvitløk
200 g grovhakket spinat
230 gram linser som er ferdig kokte (valgfri farge)
150 gram kremost (plantebasert eller ordinær)
50 gram tørkede tranebær
1 neve grovhakkede valnøtter
1 ts tørket salvie
2 ts chilikrydder
1 ts tørket rosmarin
2 ts balsamicoeddik
2 ts tamari eller soyasaus
En halv til én ts salt, og litt pepper
- Shiitaken kan sløyfes hvis du ikke liker sopp, men smaken gir noe ekstra, synes nå vi! Du kan også bruke fersk sopp om du ikke finner tørket, og da anbefaler jeg enten to portobello eller seks til åtte aromasopp/shiitake. Stek de godt til de er helt tørre, tipser Dahlgren.
Du trenger, diverse:
1 pakke smørdeig (de fleste er veganske, velg en glutenfri variant om du trenger det), litt mel til utkjevling, og litt melk eller plantemelk til pensling eller olje.
Pssst, her får du best brunch i Oslo.
Slik lager du nøttesteken
1. Legg den tørkede soppen i varmt vann 5-10 minutter.
2. Start med å koke quinoaen i buljong. Bland quinoa, vann og buljong i en kjele, kok opp og la småputre i cirka 15 minutter til alt vannet er fordampet. Sett til side.
3. Hell vannet av soppen og grovhakk den. Finhakk om du heller vil ha en fin masse.
4. Ta frem en vid kjele, og stek soppen i tørr panne til den har krympet mye - cirka 4-5 minutter på medium høy varme. Når du trykker på soppen med en stekespade og det ikke kommer vann ut er den tørr nok.
5. Tilsett finhakket hvitløk og all spinaten, rør til spinaten har falt godt sammen, og det ikke er mye vann i pannen.
6. Tilsett så skylte linser og kremost, rør til alt er godt blandet. Ha deretter i resten av ingrediensene til fyllet - husk quinoaen. Smak til med salt og pepper. Hvis blandingen er litt våt, stek den litt til så det ikke er væske i bunn når du rører.
7. La blandingen kjøle seg litt. Er det vinter, sett den ut i fem minutter.
8. Legg folie på cirka én meter på benken, legg massen i midten og bruk hendene til å forme en tykk pølse på cirka 30 centimeter (som et A4-ark).
9. Pakk folien stramt rundt pølsen, og trykk den litt sammen - slik at innsiden av nøttesteken vil sitte bedre sammen. La så massen hvile i kjøleskapet en stund, helst en times tid.
- Alt frem til dette punktet kan du helt fint gjøre en dag eller to før servering. Dersom massen har ligget veldig lenge i kjøleskapet, kan det være lurt å la den få litt romtemperatur før innbaking, så den ikke blir kald i midten mens smørdeigen blir passe stekt, tipser Dahlgren.
10. Etter 30-45 minutter (kjenn på formen i kjøleskapet at den ikke er for varm og at den har "satt seg i formen") setter du ovnen på 200 grader.
- Hvis ikke du allerede har tint smørdeigen i kjøleskapet, kan du ta frem platene fra fryseren nå, og la de tine spredt utover på et bakepapir mens du gjør klar til kjevling. Etter cirka 15 minutter bør de være tinte. Ikke la de bli for varme, da blir deigen vanskelig å jobbe med, sier Dahlgren.
11. Legg deigplatene på hverandre så de overlapper, og kjevl de ut til et rektangel på cirka 40 ganger 30 centimeter.
- Tenk at pølsen din skal få god plass til å bli pakket inn av deig. Bruk gjerne litt mel på underlaget så den ikke sitter fast, tipser hun.
12. Legg så deigen på et bakepapir før du monterer, ellers kan den bli vanskelig å flytte. Rull pølsen din forsiktig ut av plastfolien og plasser den i midten av butterdeigen. Bruk eventuelt hendene til å forme den jevn. Så skal deigen brettes over massen.
- Hvis du vil lage med mønster: Skjær striper som er like store som tommelen din utover fra massen rundt hele. Deretter tar du annenhver stripe deig over til den andre siden, over hele massen. Jeg pleier å skjære vekk litt i toppen, og heller bruke de første stripene til å dekke endene ved å ta en fra høyre rundt til venstre og motsatt. Du kan godt skjære av litt deig om du står igjen med noe som ikke passer - dette er jo kunst, så bare lag den akkurat så fin eller rustikk som du vil! forklarer Dahlgren.
13. Til slutt pensler du med melk eller olje og steker nøttesteken i 40-45 minutter, til den er gylden og sprø på utsiden. La hvile i 10 minutter før servering, da holder den bedre på formen.
- Husk å bruke en skarp kniv for å få fine skiver. Skal du varme opp igjen, kan skivene fint stekes litt på hver side i stekepanne, tipser hun.
Se oppskriften på Hanne-Lenes beste nøttestek - og mer - her.
Les også: Perfekt velkomstdrink til julebordet