mat

Slik lager du Croque Monsieur

En fransk favoritt til frokost, lunsj og middag!

Publisert Sist oppdatert

Jeg lander ikke helt i Paris før jeg har spist en Croque Monsieur. Og siden det er en liten stund siden jeg fysisk landet i Paris, har jeg brukt det siste året på å perfeksjonere Bistro-klassikeren, Croque Monsieur.

Croque Monsieur er strengt talt et ostesmørbrød... På steroider! Vi snakker smør, ost og Béchamel i rikelige mengder. Det finnes også noe som kalles Croque Madame som i prinsipp går ut på det samme, men som i tillegg har et speilegg med hel plomme på toppen.

Slik lager du Croque Monsieur

Aller først må du lage en Béchamel: En enkel hvit saus som de fleste forbinder med lasagne.

Til Béchamel trenger du (til 2 personer):

  • 4 ss Meierismør
  • 2 ss Hvetemel
  • 4 dl Helmelk
  • 200g revet ost (jeg foretrekker cheddar, men har også hørt at noen bruker parmesan)
  • 2 ts Dijonsennep
  • 1/2 ts revet muskat
  • Salt og pepper

Smelt smøret helt i en kjele, før du tilsetter hvetemelet. Dette skal nå bli det man kaller jevning. Deretter heller du i litt og litt av melken, mens du du fortsetter å røre slik at sausen ikke klumper seg. Etter hvert har sausen oppnådd en slags halv-tykk konsistens, og da er det på tide med godsakene: ha i litt og litt av revet ost i sausen, helt til all osten er smeltet. Deretter har du i Dijonsennep, revet muskat og salt og pepper! Et Voila – sausen er klar!

Til Croque Monsieur trenger du (til 2 personer):

  • Béchamelsaus (som nå stå helt klar til bruk)
  • 4 brødskriver
  • Smør
  • En god gulost
  • Snøfrisk eller annen kremost (kan sløyfes – kremost er ikke en del av en klassisk, fransk Croque Monsieur, så dette har jeg lagt til som en del av min egen tolkning)
  • Dijonsennep

Sett ovnen på 180 grader (gjerne på grillelementet). Legg alle fire brødskivene på en stekerist med bakepapir. Deretter smører du smør på den ene siden av brødskivene. Sett brødskivene inn i ovnen i ca 5 minutter (med smørsiden opp) til de blir gylne og sprø.

Deretter tar du brødskivene (fortsatt på stekeristen) ut av ovnen, og snur dem med smørsiden ned. Så smører du Snøfrisk på to av skivene og Dijonsennep på de to andre. Legg deretter skivet gulost på to av skivene. Du kan også ha på skinke eller spekeskinke dersom du ønsker. Legg skivene sammen, slik at du får to toaster bestående av Dijonsennep, ost og Snøfrisk (smørsidene ytterst).

Så kommer selve magien: Nå skal du helle Béchamelsaus over skivene, slik at den legger seg som et ekstra lag på toppen av de to "sandwichene" – more is more.

Deretter skal dette godgjøre seg i ovnen i ca 10 min (fortsatt 180 grader). Sett stekeristen inn i ovnen på nest øverste rille, slik at den kommer ganske nærme grillelementet. La toppen bli gyllenbrun før du tar det ut av ovnen.

Du kan servere Croque Monsieur "as is" eller med en liten salat på siden – gjerne med en god vinaigrette.

Bon appétit!

Powered by Labrador CMS