mat

Julekarameller

Julekarameller

Karameller hører julen til – Disse smaker himmelsk!

Publisert Sist oppdatert

Julekarameller hører med i desember. Disse bør du lage mange av, så du har noen igjen om morgenen julaften, når Tre nøtter til Askepott ruller over skjermen, roen senker seg og du koser deg med familien.

Oppskriften er tatt fra kokeboka til Frida Anker Kulmus – Jul med Frida.

Julekarameller

Utstyr: Termometer. Naturlig fri for gluten.

Les også: Lag rocky road brownie i jula!

Her er en grunnoppskrift du kan lage tre ulike karameller med. Det viktigste når du skal lage karamell, er å passe temperaturen. Blir den for høy, får du knekk i stedet for karamell. For lav temperatur vil gi en myk karamell som er vanskelig å jobbe med.

Vi anbefaler å bruke en tykkbunnet kjele. Det minsker risikoen for at karamellen brenner seg fast. Hvis resultatet blir mislykket, kan du knuse den harde karamellen og servere den over is. For flytende karamell kan du varme opp og servere over en hvilken som helst dessert. Spis det uansett, det er for godt til å la være!

Brunostkaramell

350 g sukker

3 dl fløte

60 g smør

100 g brunost

Safrankaramell

350 g sukker

3 dl fløte

60 g smør

1/2 g safran

Sitronkaramell

350 g sukker

3 dl fløte

60 g smør

Saften og revet skall av 2 sitroner

2 dråper gul konditorfarge

Slik lager du julekarameller:

Legg frem et bakebrett med bakepapir. Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele. Kok opp på middels varme til massen tykner. Karamellen skal være 125 grader når den er ferdig. Hell karamellen over på bakebrettet og sett det kaldt. Når karamellen har stivnet, kan den kuttes i biter. Pakk inn en og en karamell i bakepapir og oppbevar dem kaldt.

Tips: Hvis du ikke har termometer, kan du ta en dråpetest. Fyll et glass med kaldt vann og drypp en dråpe karamell i glasset. Hvis du kan forme den avkjølte karamellen til en ball med fingrene, er den ferdig.

Powered by Labrador CMS