mat
Julekarameller

Karameller hører julen til – Disse smaker himmelsk!
Julekarameller hører med i desember. Disse bør du lage mange av, så du har noen igjen om morgenen julaften, når Tre nøtter til Askepott ruller over skjermen, roen senker seg og du koser deg med familien.
Oppskriften er tatt fra kokeboka til Frida Anker Kulmus – Jul med Frida.
Julekarameller
Utstyr: Termometer. Naturlig fri for gluten.

Les også: Lag rocky road brownie i jula!
Her er en grunnoppskrift du kan lage tre ulike karameller med. Det viktigste når du skal lage karamell, er å passe temperaturen. Blir den for høy, får du knekk i stedet for karamell. For lav temperatur vil gi en myk karamell som er vanskelig å jobbe med.
Vi anbefaler å bruke en tykkbunnet kjele. Det minsker risikoen for at karamellen brenner seg fast. Hvis resultatet blir mislykket, kan du knuse den harde karamellen og servere den over is. For flytende karamell kan du varme opp og servere over en hvilken som helst dessert. Spis det uansett, det er for godt til å la være!
BRUNOSTKARAMELL
350 g sukker
3 dl fløte
60 g smør
100 g brunost
Safrankaramell
350 g sukker
3 dl fløte
60 g smør
1/2 g safran
Sitronkaramell
350 g sukker
3 dl fløte
60 g smør
Saften og revet skall av 2 sitroner
2 dråper gul konditorfarge