MAT

De beste fastelavnsbollene

Lag disse i helgen!

Publisert Sist oppdatert

Fastelavnsboller: Søndag 19. februar er det Fastelavn. Sugen på å lage supergode fastelavnsboller? Da bør du prøve disse!

Gitte & Filip har selvfølgelig lagt ut oppskrift på fastelavnsboller eller semlor, som det heter på svensk.

Finnes det noe bedre enn hveteboller med skikkelig masse fyll?

HVA ER FASTELAVN?

Ordet fastelavn kommer av det nedertyske ordet for «kvelden før fasten». Det vil si de tre siste dagene før fastetiden i den romersk-katolske kirkens fasteperiode, som er 40 dager før påske. Fastelavn faller alltid på en søndag, 49 dager (7 uker) før 1. påskedag. Det vil si mellom 1. februar og 7. mars, eller 2. februar til 7. mars når det er skuddår. I flere land er fastelavn avslutningshelgen for karnevalene.

I Norge er det vanlig å plukke eller kjøpe bjørkegreiner (fastelavnsris) og dekorere med fargerike fjær.

Prøv også Ida Grans fastelavnsboller!

OPPSKRIFT PÅ FASTELAVNSBOLLER

I Norge fyller vi fastelavnsbollene med krem, eller vaniljekrem, og syltetøy. Mens i Sverige har de semlor med mandelmasse og krem.

Gitte og Filip lager semlor, men du kan fint ta utgangspunkt i oppskriften på bolledeigen og fylle med det du liker best.

Oppskrift på 10-12 store boller (Åpent Bakeri)

6 dl melk som varmes til ca 30 grader

1 kg hvetemel

150 g sukker

3 ts havsalt

3 ts kardemomme

50 g gjær

1 egg

150 g smør i terninger

Egg til pensling

Romtempererte råvarer.

Bland alle ingrediensene, men hold igjen smøret og 1 dl av melken.

Kjør deigen på sakte fart i 3 min. Øk hastigheten de neste 5 min. Tilsett resten av melken litt etter litt.

Elt til deigen er smidig og blank. Tilsett smøret og kjør deigen på sakte fart til smøret har blandet seg helt inn. – Dette er om du har eltemaskin. Selv har jeg ikke det, så jeg brukte først en sleiv og så hendene. Det funket helt fint! Man blir litt sliten i hendene, men sånn var det før i tiden, så det er bare å være tålmodig.

Dekk til deigen og la hvile i ca. 1 time.

Del i emner (175 g) og form til runde kuler.

La hvile i 20-25 min.

Når bollene har hevet til dobbel størrelse, pensle med egg.

Stek på 230 grader midt i ovnen i 10-15 min. til de er gyldne.

Semlor: Flere tips til fyll i fastelavnsbollene ser du på ELLE.se

Fyll til fastelavnsbollene/semlor

Når du har laget ferdig bollene skjærer du dem i to, og skraper ut litt av bunnen på bollene. Dette fyllet blander du med mandelmasse og litt melk. Til fire boller brukte jeg 50 gram mandelmasse, to spiseskjeer melk, og litt av bollefyllet.

Bland det godt sammen og ha oppi hver av bollene der det er skrapt ut.

Så lager du krem av pisket kremfløte og bittelitt sukker, og legger et godt lag i hver bolle.

Strø melis på toppen- og så har du verdens beste semlor/fastelavnsboller.

Se flere digge oppskrifter på bloggen til Gitte & Filip!

Powered by Labrador CMS