skjønnhet

Hudlegen svarer på 8 solmyter

Ikke tro alt du hører om soling og solkrem!

Publisert Sist oppdatert

Våren er (nesten) her, og snart står den deilige sommeren for tur. Det er superviktig å bruke solkrem gjennom hele året – uansett vær, men det er nå det virkelig drar seg til med lange soldager og dermed må solkrembruken «uppes» ytterligere.   

I «gamledager» fantes det ikke tilstrekkelig med informasjon om risikoen rundt overdreven soling, men det er ikke lenger tilfelle. Nå vet vi at UV-stråler kan gi skader og i ytterste konsekvens, hudkreft, og vi vet at vi bør bruke solkrem – helst hver dag. Allikevel sprer det seg «fake news» om sola, soling og solkrembruk. 

Vi deltok nylig på «solseminar» i regi av Cosmica og Cliniderm, og i den anledning svarte Dr. Anne Birgitte Thomas Nordal – som er hudlege hos Hudklinikken – på 8 vanlige solmyter. 

Lagre denne og vis frem dersom noen serverer en liten solmyte i fremtiden. 

Les også: De beste solkremene til ansiktet. 

Dr. Anne Birgitte Thomas Nordal behandler alle typer hudproblemer – med vekt på småkirurgi, føflekkvurderinger, laser, akne, rosacea og alle typer utslett.  Du kan følge henne på instagram @skindoctornordal

Solmyte 1: «Sminke med SPF kan erstatte bruk av solkrem»

– Nei! Hvis solen er sterk, så er dette absolutt ikke nok. I tillegg til å søke skygge og ha på caps og briller, så bør du også være flink å bruke rikelig med solkrem. 

Solmyte 2: «Solkrem hindrer produksjon av vitamin D»

 – Nei! Og ingen solkrem beskytter 100 % mot UVB-strålene, som er de som setter i gang produksjonen av vitamin D. Hvis man er bekymret for at man har for lite vitamin D, så kan man kjøpe mat tilsatt vitamin D eller man kan ta tran eller annet tilskudd.  

Solmyte 3: «Det er greit å smøre seg etter at man går ut i solen»

– Jeg vil absolutt anbefale å smøre seg før man går ut. 

Solmyte 4:  «Solkrem gir kviser»

– Nei. Hvis du bruker en ultralett solkrem som ikke tetter igjen porene, så skal man ikke få kviser. Det vi også vet er at UV-stråler trigger talgproduksjonen, som igjen gir kviser. Bruk en tyntflytende solkrem og ikke minst vask av deg solkremen godt før man legger seg om kvelden. Jeg anbefaler ofte en salisylsyre-rens for å passe på at man får bort alle solkremrestene. Det er så mange gode solkremer som er lette og tilpasset fet og akneutsatt hud, så det skal ikke være noe problem.  

Solmyte 5: «De med melaninrik hud trenger ikke solkrem»

– Det er ikke sant. Selv om man ikke blir like lett solbrent, så kan man fortsatt få solskader og hudkreft. Og dessuten så er man mer utsatt for pigmentflekker fordi det er mer melanin i huden. Man må absolutt bruke solkrem uansett, og særlig etter en lang vinter hvor det knapt har vært sol. 

Solmyte 6: «Solkrem med høy faktor gjør huden hvit og klissete»

– Nei. Moderne solkremer gir både effektiv beskyttelse, samtidig som de ikke oppleves tette og klissete på huden – eller gir et hvitt lag. Det er mange kresne forbrukere, men det har skjedd en revolusjon siden den gang jeg var ung. Nå er solkremer lette å smøre inn, trekker raskt inn og føles ikke klissete.   

Solmyte 7: Tynt lag med solkrem med høy SPF er nok

– Nei, det er det ikke. Det er også sånn at folk smører på et altfor tynt lag, så for å passe på at det er nok så skal man ha én teskje bare til hode og hals (en halv teskje til kun ansiktet), også er det en håndfull til hele kroppen. Det er lurt å smøre seg to ganger rett etter hverandre før man går ut, og la det trekke godt inn i noen minutter. Helst 30 minutter, men i hvert fall noen minutter før man går ut. 

Solmyte 8: Solen er bare skadelig dersom man blir solbrent 

– Det stemmer ikke. Det er det mange tror. Det er klart at det å bli solbrent er ekstra hardt og skadelig for huden, men det er uten tvil den kroniske solbelastningen gjennom hele livet som kan gi celleforandringer og kreft. 

Les også: Vårens største skjønnhetstrender. 

Powered by Labrador CMS