MOTE

Ida Grans perfekte fastelavnsboller

Foto: Ida Gran Jansen

Husk fastelavn neste helg! Og med disse bollene blir det garantert suksess.

Publisert Sist oppdatert

Beste fastelavnsboller: Det er lite som slår hjembakte boller. Sleng på litt krem og syltetøy, så er vi der.

Fastelavn faller alltid på en søndag, 49 dager (7 uker) før 1. påskedag. Det vil si mellom 1. februar og 7. mars, eller 2. februar til 7. mars når det er skuddår. I år er fastelavn altså søndag 14. februar.

Men hva er egentlig fastelavn?

Ordet fastelavn kommer av det nedertyske ordet for «kvelden før fasten». Det vil si de tre siste dagene før fastetiden i den romersk-katolske kirkens fasteperiode, som er 40 dager før påske. I flere land er fastelavn avslutningshelgen for karnevalene.

For oss er det en bollefest.

I år skal vi lage flinke Ida Grans klassiske fastelavnsboller med krem og syltetøy. Nam!

Visste du at Ida har nettkurs i gjærbakst? Genialt hvis du ikke er så dreven på denne kulinariske kunsten.

Ida Grans beste fastelavnsboller

Fyllet kan man endre ganske mye på, men selve bolledeigen er lik. Jeg har jo funnet min perfekte bolledeig etter mye prøving og denne er bare så god.

BOLLEDEIG

450 g Hvetemel

50 g Sukker

25 g (1/2 pakke) Fersk gjær

2 ts Kardemomme

1 ts Kanel

1/2 ts Salt

1 stort Egg

2 dl Melk

75 g romtemperert smør i terninger

1 stk egg til pensling

KREM OG SYLTETØY

3 dl Kremfløte

3 ss Sukker

1/2 stk frø fra vaniljestang(valgfritt)

bringebærsyltetøy (1 ss pr bolle)

Melis

Oppskrift fastelavnsboller

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt, kanel og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader.

Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. (Hvis du synes deigen er litt tørr kan du tilsette noen ss mer melk, men det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig siden deigen vil bli smidig når smøret kommer i). Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2. Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at alt fordeler seg fint i deigen. Det vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund så får du en smidig og blank deig som slipper bollen.

Når du har tilsatt all smøret så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen.

Velt deigen ut på kjøkkenbenken og bruk henda til å kna deigen litt ekstra så den blir smidig. Form deigen til en stram ball.

Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Tar ca. 1-1,5 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, kna deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 90 g hver.

Plasser bollene å et stekebrett med bakepapir. Jeg plasser dem litt tett, bare med ca. 4-5 cm mellomrom slik at de vokser inn i hverandre. Dekk med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la etterheve i ca. 30-45 minutter.

Pensle bollene med egg og stek på 190 grader varmluft, eller 200 grader over/undervarme i ca. 14-15 minutter. Ikke overstek bollene, da blir de bare tørre.

KremPisk sammen kremfløte, frø fra vaniljestang og sukker til du har en stiv krem, men ikke overpisk så kremen skiller seg. Skjær hver bolle i to og smør et godt lag med syltetøy på hver bunn. Fordel kremen mellom bollene og dryss med melis. Nå gjenstår det bare å få noen venner eller familie på besøk.

Prøv også: Idas fastelavnsboller med bringebær

Besøk Idas blogg eller Instagram for masse fristende inspirasjon!

Powered by Labrador CMS