Denne våren kommer gjenbruksuniverset Prisløs til Oslo

Prisløs

Ivar og Sophia drømmer om å endre klesindustrien i Norge mot en grønnere retning. Her får du møte kjæresteparet bak vintage-suksessen.

Publisert Sist oppdatert

Green Month fortsetter på ELLE.no, og vi ønsker derfor å ha et ekstra fokus på å løfte frem fine, «grønne» merker og produkter som fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Norske Prisløs er det perfekte eksempelet på hvordan gjenbruk og mote kan kombineres, og det kunne ikke vært en bedre anledning til å ta en prat med skaperne bak konseptet.

Prisløs er et gjenbruksunivers med en butikk med salg av vintage- og secondhandplagg. De arrangerer i tillegg månedlige vintagemarkeder, sykurs, og er en sosial plattform for kreative unge som ønsker en bærekraftig livsstil. Deres konsept er bygget på zero waste-prinsippet, og de har som mål å ikke kaste noe, men heller sirkulere, redesigne og ombruke.

Klesindustrien er verdens nest mest forurensende industri, og de fleste plaggene som kjøpes i Norge i dag er nye, fast fashion og har blitt produsert og fraktet over hele kloden. 60 prosent av fast fashion plagg varer ikke mer enn ett år, vi kaster i gjennomsnitt 23 kg klær hver, og i dag har vi ikke et offentlig system for klesavfall og gjenvinning av tekstiler i Norge. Dette synes Ivar Djurhuus og Sophia Johansson er urovekkende, de mener vi alle er en del av problemet og trenger en endring, en tekstilrevolusjon.

Prisløs ønsker å skape ordentlige kunderelasjoner og har fjernet kategorier som kjønn og størrelser, slik at kunden selv kan bestemme hvilke plagg de føler seg fin i og passer. I butikken sin har de en sofa som skal oppfordre til en pust i bakken, gode samtaler og deilig hjemmefølelse – og de gleder seg til den igjen kan fylles av glade vintage-entusiaster når tiden tillater det.

Siden 2015 har Trondheim fått nyte godt av Prisløs sitt engasjement, men nå er det Oslo sin tur. I fjor høst åpnet de sin helt egne nettbutikk, prisløs.no, og det er spennende tider i møte. Vi gleder oss allerede til å ta turen innom butikken i Oslo, som etter planen skal åpne i mai.

Vi har tatt en prat med Ivar og Sophia, og her kan du lese den fantastiske historien bak Prisløs Vintage.

Prisløs Vintage

Sophia og Ivar i Prisløs

For ti år siden møttes Ivar og Sophia på Hovefestivalen. De flyttet senere til Bergen for å studere, og ble kjærester. Deres felles lidenskap for miljø og gjenbruk, gjorde at de begge startet å jobbe på Fretex da de flyttet videre til Trondheim for å studere. Etter flere år i gjenbruksbransjen ble drømmen om å starte et eget vintagekonsept, og å kunne inspirere unge til en bærekraftig livsstil, større og større.

Sophia hadde tidligere bodd i Cape Town og Buenos Aires, og var imponert over hvor mange kule unge folk som hadde startet egne vintagebedrifter. Sammen med Ivar var hun frustrert over dagens klesindustri, og bestemte seg for at de selv måtte gjøre det de kunne for å få endret dette.

– Ideen om Prisløs kom etter mye erfaring med å jobbe med kultur og events, samt litt for mye reising og vintage-shopping. Vi spurte oss selv: kunne man ikke heller lage gode vintagemarkeder og sjapper i Norge, så man slapp å reise til utlandet for kule vintageopplevelser?

Stor interesse og oppmerksomhet

– Vi var lei av å ikke passe inn i størrelser, lei av mote- og kjøpepresset, trendjaget, og lei av å føle oss fremmedgjort i sterile butikker. Vår visjon da vi startet Prisløs var at vi skulle gi et tilbud til unge som ønsker å velge en bærekraftig livsstil. Tilgjengeliggjøre og presentere miljøvennlige shoppingmuligheter på en moderne, delikat og hip måte. – Vi må fokusere på at vintage er mer enn salg av klær, det er et verdisyn, en livsstil og vi ville skape opplevelser som fikk folk til å møte hverandre og å bli inspirert til å tenke nytt og å ha det fint. Vintagemarkeder, stand på festival, konsepter og en fysisk sosial møteplass i butikken var viktig for oss fra starten, og noe kundene våre setter pris på i dag.

Det hele startet en søndag i 2015, med Sophia og noen venner arrangerte et vintagemarked på en lokal kafé i Trondheim. De tok med seg noen stativer til yndlingskaféen, og lagde et Facebook-event for gøy. Facebook-eventet tok av, og over 400 var interessert. Køen ut av den lille kaféen på Bakklandet var lengre enn de noen gang kunne sett for seg.

Klær: @prislos, Modell: @maneeshapere, Foto: @chariteinsta // Klær: @prislos, Modell: @kuleika, Foto: @chariteinsta

– Vi så raskt at det var et marked for gjenbruk i Trondheim, og fortsatte å arrangere vintagemarkeder. Vi fikk bare mer og mer oppmerksomhet og vi og skjønte at nå måtte vi starte en bedrift – slik ble Prisløs til. – Navnet kommer fra at plaggene våre er unike og har sin egen historie. Det finnes kun ett av hvert, de er i god kvalitet, har overlevd vask og år med bruk, og tidligere eiere har tatt dem med på fine opplevelser og vært glad i dem. Plaggets affeksjonsverdi er viktig for oss, og når vi håndplukker plagg prøver vi alltid å få med oss plaggets historie.

Vintagemarkedene ble bare mer og mer populære, de fikk stand på Midt-Norges største festival, Pstereo, i 2016. Leiligheten deres begynte å bli overfylt av vintageklær, Sophia hadde selv begynt å sy og redesigne og de startet å drømme om et lokale.

På åpningsfesten i februar 2017 var det kø ut lokalet. Prisløslokalet, som var tenkt som en pop-up som skulle vare i 6 måneder, ble permanent. I tre og et halvt år drev de Prisløs i Trondheim, men drømmen om å endre klesindustrien i en grønnere retning vokste.

– Vi trodde ikke noen ville leie ut til en vintagebutikk, flere gårdeiere skjønte ikke hva det var og det fantes få gjenbruksbutikker i Trondheim, men plutselig fikk vi et “ja”. – Overrasket og overrumplet hev vi oss rundt og pusse opp lokalet, uten erfaring, økonomi eller en nøye plan. Vi bare hoppet i det, og det ble en artig utfordring! Vi fikk god hjelp av våre venner og lærte så mye. På to uker klarte vi å pusse opp og åpne, og vi er veldig stolt av hva vi fikk til med så få ressurser.

Klær @prislos, Modell: Bendu Hammervold, Foto: Tommy Larsen

– Vi hadde egentlig en planen om å flytte til Oslo i 2019, men siden Prisløs bare ble mer og mer populær i Trondheim, ventet vi. Da valget var tatt og datoen satt, slo vi våre egne salgsrekorder, men så brøt COVID-19 ut. Å dra fra trygge Trondheim der vi hadde bygget opp en stor og god kundegruppe og tjente godt, for å starte opp noe nytt i Oslo under en pandemi var skummelt og risikabelt, men vi hadde en drøm som var større.

Håndplukkede plagg fra øverste hylle

Tross korona valgte de å satse på drømmen om å starte Prisløs i Oslo. Da pandemien brøt ut, fikk de god hjelp fra flere bedrifter i Trondheim til å åpne de sin egen nettbutikk, prislos.no. Gjennom den kan de gjøre vintageskattene sine tilgjengelige for kunder over hele Norge.

Deres erfaring er at majoriteten i Norge i dag kjøper seg klær ut i fra en kjøp- og kast-kultur. Mange kjøper «bestandig» nye plagg, som skal være billigst mulig, slik at man må kjøpe nytt ofte – dette er en viktig grunn til at de ønsker å nå ut til fler.

Klær: @prislos, Modell: Bendu Hammervold, Foto: Tommy Larsen

– Våre vintageskatter kommer fra mange forskjellige steder. Vi elsker å dra rundt og håndplukke plagg. Da ser vi både etter basisplagg og plagg er unike. Vi er opptatt av plagget er laget av, og ser etter om de inneholder organiske materialer som lin, ull, silke og viskose.

Ivar og Sophia forsøker å håndplukke plagg som har ulike størrelser, design og stiler, slik at vi kan tilby et mangfold av forskjellige plagg.

Klær: @prislos // Foto: @stinahasla-@lokkeberg9 // Modeller: @nkeirukalovin @dinasaaurrr // Smykker: @halsajewelry

– Flere av kundene våre ønsker å bli overrasket av å oppdage noe nytt de ikke har sett før, som for eksempel en hjemmesydd bluse med stor blondekrage, perleknapper og broderier eller en bikerjakke i rødt skinn. Andre drar for å finne plagg som er klassisk vintage, som high waist jeans eller collegegensere. Vi ønsker å tilby en stor variasjon – da blir det ekstra gøy å dra på skattejakt, og alle våre kunder kan enklere finne noe de liker.

Overveldet over støtte under pandemien

Koronakrisen har dessverre truffet Prisløs hardt. De har måtte holde butikken stengt og har ikke kunnet dra rundt i Norge og håndplukke plagg, og heller ikke kunnet ha markeder eller kurs.

Foto: @stinehasla & @lokkeberg9, Modeller: @dinasaaurrr & @gardgolii

– I og med at vårt konsept i stor grad handler om å møte mennesker, har det vært utfordrende og vemodig å måtte holde stengt og ikke å kunne arrangere markeder eller kurs. Vi savner våre prisløsere, og har prøvd å være så aktive som vi klarer på sosiale medier. Heldigvis har vi nettbutikken, og den har vi jobbet mye med å utvikle og å få opp et godt og variert utvalg av våre vintageplagg.

Likevel har den økonomiske faktoren dessverre vært den som påvirket aller mest.

Nå begynner et nytt kapittel i Prisløs sin historie når de åpner den nye butikken i sitt drømmelokale i Oslo. Vi kan ikke annet enn å ønske dem all lykke – dette blir definitivt stedet for skikkelig vintage-skattejakt i Oslo.

– Vi har turt å vise vår sårbarhet, fortalt våre følgere om vår situasjon, startet en Spleis og er helt overveldet over hvor mange som støtter oss, gir oss oppløftende ord og ønsker å være med å hjelpe for at vi skal klare å overleve. Vi er så takknemlige for all hjelp vi har fått, og ser at mange deler og hjelper hverandre nå, det er så viktig.

Følg dem på @prislos på Instagram for masse deilig vintage- og gjenbruksinspirasjon!

Foto: Prisløs / Sophia i Prisløs sin Vintagebutikk

Powered by Labrador CMS