skjønnhet

Alt du trenger å vite om retinol 

Lær om superingrediensen retinol, hva det gjør med huden og hvilke retinolprodukter du bør bruke. 

Publisert Sist oppdatert

Denne veldokumenterte mirakelingrediensen jobber for å gi deg glattere og klarere hud, færre linjer og mer spenst. Vi snakker anti-age på høyt nivå!

At retinol er anti-age-ingrediensen med stor A, vil nok de fleste hudeksperter være enige om. Det finnes vel knapt en hudterapeut som ikke anbefaler at man begynner å bruke denne mirakelkuren etter fylte 30 år – når hudens cellefornying begynner å gå saktere. Det er også en av ingrediensene innen hudhelse det er forsket mest på, og dommen er enstemmig: Retinol funker! 

Så, hva er det egentlig, og hvorfor er det så effektivt?

Dette bør du vite om hyaluronsyre.

Hva er retinol? 

– Retinol er en variant av A-vitamin som stimulerer en rekke ulike prosesser i huden, blant annet cellefornyelsen. Dette bidrar til forbedret hudtekstur og jevnere hudtone. Linjer og rynker blir mindre framtredende, og hudens spenst forbedres. Retinol har også en god effekt på akne, aknearr og pigmentering. Det er en svært veldokumentert og effektiv ingrediens, og om man bruker en høy nok konsentrasjon i lang nok tid, kan man ofte regne med gode resultater. 

Retinol er altså en kraftig og aktiv ingrediens, som virkelig jobber med og gjør en forskjell på huden.

– Retinol er en variant av A-vitamin som stimulerer en rekke ulike prosesser i huden, blant annet cellefornyelsen.

– Allerede etter et par uker kan man både se og føle en forskjell på huden. Det trengs imidlertid ofte lenger tid om man har et spesifikt problem man vil få bukt med, eller om huden er mer sensitiv. Retinol behøver nemlig å tilpasses til hudtype og hudtilstand, da ikke alle har samme toleranse. Men med riktig konsentrasjon, lengde og kombinasjon med øvrige ingredienser tilpasset hudens behov, får du det optimale resultatet, forklarer Lina Persson, hudterapeut og produktkoordinator hos Exuviance.

Det er ikke unormalt å oppleve flassing og litt rødhet når man introduserer retinol i hudpleierutinen ...

Retinol er altså en kraftig og aktiv ingrediens, som virkelig jobber med og gjør en forskjell på huden. Derfor er det også viktig å ta noen forholdsregler når man begynner å bruke det, som med de fleste andre aktive hudpleieingredienser. Det er ikke unormalt å oppleve flassing og litt rødhet når man introduserer retinol i hudpleierutinen, men dette vil gå over etter hvert som huden venner seg til det.

Tilvenning av retinol 

– Det er viktig å begynne forsiktig og rolig trappe opp bruken etter hvert, forteller Lina Persson.

– Det kan være nok å starte med en til to ganger i uka i begynnelsen, for å deretter øke på når huden tåler og trenger det. Vi anbefaler alltid at man rådfører seg med en hudterapeut før man begynner å bruke retinol, for veiledning om hvilken retinol-rutine som passer best til akkurat din hud. Det er ikke noe poeng i å «overdo it» når det kommer til denne ingrediensen.

I tillegg til at man bør starte i det små hva gleder hyppighet, anbefales det også at man begynner med en svak konsentrasjon, gjerne mellom 0,1 og 0,3 %, før man gradvis øker både konsentrasjonsprosenten og hyppigheten – ellers kan huden få seg et skikkelig sjokk og reagere med sensitivitet, rødhet og ekstra mye flassing. 

Styrke på retinol 

Retinoider er en samlebetegnelse for en gren av A-vitamin, og retinol er en av disse. Den sterkeste varianten man får kjøpt over disk er 1 %, noe som er mer enn nok for de aller fleste, men om du har problemer med mye akne eller andre større utfordringer, kan legen din skrive ut sterkere saker på resept, eventuelt andre former for A-vitamin som er bedre egnet for for eksempel akneutsatt eller svært solskadet hud.

Bruk av retinolprodukter

Det er viktig å merke seg at gravide og ammende helst ikke skal bruke hudpleie som inneholder retinoider – og det er også svært viktig å være ekstra nøye med bruk av SPF når man bruker retinol. Huden blir nemlig veldig sensitiv for solbrenthet og andre solskader. Det er derfor anbefalt at man kun bruker retinol om kvelden, og smører ansiktet med minst SPF 30 hver dag.

Andre produkter sammen med retinol

I tillegg til viktigheten av å bruke høy solfaktor, peker Lina Persson også på at man bør unngå å bruke enkelte andre ingredienser sammen med retinol.

– Man bør være forsiktig med å kombinere retinol med andre eksfolierende eller aktive ingredienser, for å ikke overstimulere eller irritere huden. Ikke bruk andre kraftige ingredienser samtidig eller for tett opptil retinol, men heller med et par dagers mellomrom – i hvert fall i starten. Dersom man har en hud som tåler mye, eller er vant til retinol og andre aktive ingredienser, går det ofte fint å kombinere med for eksempel AHA-syre.

Husk å bruke rikelig med høy solfaktor – hver dag, hele året – spesielt når du bruker retinol-produkter!

– Er det noen ingredienser det er spesielt fordelaktig å bruke sammen med retinol?

– Absolutt! PHA-syre er det blant annet veldig fint å kombinere med retinol, da den er skånsom mot huden, gir masse fuktighet og styrker hudbarrieren. Så finnes det også noe som heter Neo-Glukosamin, et stoff som finnes naturlig i hudens hyaluronsyre, og som faktisk virker i synergi med retinol. Brukt sammen gir disse en bedre effekt, enn om de anvendes hver for seg.

Bio-retinol 

En annen retinol-relatert ingrediens som har blitt svært populær de siste årene, og som riktig nok ikke er et A-vitamin, men som kalles det naturlige alternativet til retinol, er Bakuchiol. Dette er en ingrediens som de fleste hudtyper tåler svært godt, og som ikke fører til verken rødhet eller tørrhet. Den er derfor godt egnet for dem som har så sensitiv hud at de ikke kan bruke retinol, eller som et alternativ når man er gravid eller ammer. Denne ingrediensen er ikke like veldokumentert og studert som retinol, men mange har likevel god erfaring med Bakuchiol som anti-age-produkt.

Våre retinol-favoritter:

Dette serumet fra Kiehl's har alle fordelene som kommer med bruken av retinol, samtidig som det minimerer ubehaget noen produkter kan gi. Her er retinol kombinert med nærende peptider og styrkende ceramider for å styrke hudens barrierefunksjon slik at huden blir mer mottakelig for retinol.

Denne øyekremen absorberer raskt, og tilfører fukt til huden under øynene. Den skal forbedre forekomsten av fine linjer, smilerynker rundt øynene, mørke ringer og hevelse – og har i tillegg en oppstrammende effekt.

ZO Retinol Skin Brightener skal gi rask forbedring på ujevn pigmentering og gi en lysere, klarere og jevnere hudfarge. Produktet finnes i tre ulike konsentrasjoner: 0,25 %, 0,5 % og 1 %. På denne måten kan du velge styrken på retinolen selv, ut ifra behov.

Retinolserumet fra Augustinus Bader er et skikkelig luksusprodukt, og er absolutt verdt pengene om du er ute etter på «splurge». The Retinol Serum inneholder også Augustinus Bader sitt patenterte TFC8®. Dette retinolserumet er relativt skånsom, og er dermed perfekt om du har sensitiv hud med tendenser til akne.    

Retinolserumet fra CeraVe er for deg som ønsker gode resultater, uten å betale en formue. Serumet inneholder innkapslet retinol («derav lakrisrotekstrakt og niacinamid bidrar til å gjenopplive huden ved å redusere synligheten av porer og merker, og gir huden en mer strålende og jevn overflate») og trekker raskt inn i huden. Perfekt for deg som er nysgjerrig på retinol og som 

Dermaceutic sitt retinolserum er for viderekomne. Det er supereffektivt og passer spesielt godt til moden hud.   

Har du sensitiv hud, har eksem eller rosacea? Da kan du teste dette alternativet til retinol. 

Powered by Labrador CMS