Ingrediensen du bør kjenne til: Hyaluronsyre

Foto: Audrey Fretz @parkstreet_

Dette bør du vite om denne fuktmagneten.

Publisert Sist oppdatert

Enten du har fet, tørr, normal eller dehydrert hud, er det en ting den nesten ikke kan få nok av, nemlig fukt. En gjennomfuktet hud er en glattere, lykkeligere og mer strålende hud – og det er én spesiell ingrediens som er mester i å gi deg akkurat dét. Møt fuktmagneten hyaluronsyre!​

Hva er hyaluronsyre?

Tross det vanskelige navnet, er denne hudpleieingrediensen en av de enkleste å bruke – og ikke minst en av de mest effektive. Hyaluronsyre må ikke forveksles med andre typer syre man bruker i hudpleiesammenheng, for den har ingen eksfolierende effekt på huden. Det er en sukkerart som finnes i kroppen og huden vår naturlig, og som vi mister stadig mer av med årene.

Hyaluronsyre er enkelt forklart et stort glass med friskt vann som du gir til huden, og ingrediensens superkraft er at den kan binde vann opp til tusen ganger sin egen vekt. Av all hyaluronsyren vi har naturlig i kroppen, finnes omtrent halvparten i huden vår. Resten fungerer blant annet som smøremiddel for muskler, ledd og øynene våre.

I huden binder det vann og danner en gelélignende substans, og stoffets oppgave er blant annet å opprettholde fuktbalansen og fremme cellefornyelsen. Har du en rikelig mengde av det, vil huden oppleves myk, glatt og fyldig. Babyer og små barn har masse hyaluronsyre i huden, og det er også derfor huden deres er så silkemyk og fyldig.

Hvorfor bør du bruke hyaluronsyre?

Det estimeres at den naturlige produksjonen av stoffet begynner å avta ved 25-årsalderen hos de fleste – akkurat som kollagen og elastin – men det er heldigvis svært effektivt å tilføre mer gjennom hudpleie. Det har vært forsket mye på området, og det finnes masse vitenskapelig dokumentasjon på at hyaluronsyre i kosmetikk og hudpleie har en effekt.

Du har sikkert selv opplevd at huden ser ekstra gusten ut og føles stram etter en lang flyreise eller sen kveld på byen med litt for mye innabords. Kanskje blir linjer og rynker også mer framtredende. UV-stråler er også med på å bryte ned hudens hyaluronsyre-nivå, så selv om du kanskje ikke føler deg tørr på denne tiden av året, vil huden din mest sannsynlig ha godt av at du innfører et hyaluronsyre-serum i rutinen din.

Stoffet trekker fuktighet til hudoverflaten, men det er viktig å bruke produkter som inneholder ingrediensen riktig for at det skal være effektivt. Det kan nemlig virke dehydrerende om du ikke tar noen forhåndsregler. Bruk aller helst et hyaluronsyre-produkt (gjerne et serum) på allerede fuktig hud, helst som første steg etter at du renset huden – med mindre du bruker retinol, niacinamide eller c-vitamin – da skal disse på først. Deretter bør du påføre en fuktighetskrem kort tid etterpå, for å låse fuktigheten i huden.

Dette bør du se etter:

Hyaluronsyre finnes i flere former, og på ingredienslista kan du se etter både hyaluronic acid, sodium hyaluronate og sodium hyaluronate crosspolymer. Disse har ulik molekylstruktur, og jobber med å gi fukt på forskjellige måter. Førstnevnte jobber hovedsakelig med de øverste hudlagene og gir en umiddelbar, men midlertidig plumpende effekt. De to sistnevnte trenger dypere ned i huden og fyller ut linjer og rynker mer effektivt, i tillegg at den fuktighetsgivende effekten også varer lengre.

Du vil kunne finne hyaluronsyre (ofte forkortet til HA) i de fleste produktkategorier – fra mister til kremer til serum. Vi foretrekker helt klart serum. Disse er ofte lette i teksturen og trekker raskt inn i huden. Det er molekylstørrelsen som avgjør effekten produktet har på huden. Små molekyler vil levere ingrediensen dypere ned i hudlagene, mens større molekyler vil hydrere det øverste hudlaget. En kombinasjon av de to i ett og samme produkt er alfa og omega!

ELLEs hyaluronsyre-favoritter:

Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler fra Vichy, kr 469.

Dette super-serumet inneholder 1,5 % ren hyaluronsyre med både små og store molekyler – som vil si at den fukter både overfladisk og i dybden. Det inneholder også C-vitamin som gir ekstra glød.

Hyalu B5 Serum fra La Roche-Posay, kr 399. En annen apotek-favoritt som vi har brukt opp mer enn en flaske av de siste årene. Serumet plumper umiddelbart opp huden, og B5-vitamin jobber samtidig med å reparere og styrke sensitiv hud. Hyaluronic Acid Ceramide Capsules Hydra Plumping Serum fra Elizabeth Arden, kr 985 (annonse). Hver av disse små kapslene inneholder en perfekt mengde serum, og den lufttette forpakningen sørger for at ingrediensene holder seg så potente og effektive som mulig i lang tid. Revitalift Filler 1,5 % Hyarulonic Acid Anti-wrinkle serum fra L’Oréal Paris, kr 249 (annonse). Et bestselgende serum som inneholder hyaluronsyre i ulike molekylære størrelser for maks fukt og plump. Capture Totale Super Potent Face Serum fra Dior, kr 875 (annonse). Et avansert og teknologisk serum som er utviklet for å la hyaluronsyren penetrere huden så dypt og effektivt som mulig. Her får du like gode resultater som du får luksusfølelse! H.A Intensifier fra SkinCeuticals, kr 1049. Dette prisvinnende serumet er en storfavoritt hos mang en skjønnhetsjunkie. Det fukter, plumper, jevner og glatter ut huden. Lift Volumizing Concentrate fra Exuviance, kr 799 (annonse). I dette magiske serumet finner du tre ulike molekyl-størrelser av hyaluronsyre, i tillegg til NeoGlucosamine, som er en byggestein som finnes naturlig i huden vår, og som gjør ingrediensen enda mer effektiv og dyptvirkende. Hyaluron Cream fra Doctor Babor, kr 870 (annonse). En lett, men dypt fuktighets- givende krem som kan brukes både morgen og kveld. Den inneholder trippelvirkende hyaluronsyre som fukter både umiddelbart og over tid.
Powered by Labrador CMS