Slik setter du sammen farger som passer hos deg

Fargen i stuen heter Senses fra Jotun, og står som en myk kontrast til den koboltblå sofaen og peisen. I taket henger lampen Taraxacum fra Flos.
Fargen i stuen heter Senses fra Jotun, og står som en myk kontrast til den koboltblå sofaen og peisen. I taket henger lampen Taraxacum fra Flos.

Få inspirasjon fra interiørbutikken og nettmagasinet Oslo Deco til hvordan du lager ditt drømmehjem.

Publisert Sist oppdatert

I denne vakre leiligheten har interiørarkitekten Renate Alexandersen skapt en gjennomført, variert og unik fargepalett ved hjelp av fargene pudder og sigar. Her er hennes beste tips til hvordan du lager din egen drømmepalett.

Spisestuen er malt i fargen Jade fra Jotun Lady. Stolen Coco i mørkegrå velur er fra Gubi. Puter fra Ferm Living og teppe i elefantgrått er fra Layered. Den gjennomgående fargepaletten er basert på fargene blått og rosa i ulike nyanser. Foto: Birgit Fauske Styling: OsloDeco og interiørarkitekt Renate Alexandersen/Alex Ark.

1. Paletten ble til ved hjelp av to hovedfarger

Jeg liker variasjon i palettene jeg lager, og jobber mye med at gamle ting skal passe sammen med det som er nytt og moderne. Det er viktig for meg at fargepaletten skal oppleves ryddig, selv om omgivelsene er rotete. I denne leiligheten går hele fargeskalaen i blått og rosa – i ulike nyanser. Jeg jobbet mye med å få det rosa og det blå til å henge sammen, der pudder representerte det feminine og myke, og sigar det mørke og maskuline. De antikke møblene og det mørke tregulvet er gjennomgående i leiligheten. Alle fargene kommer fra Jotun, og rosafargen på stuen heter Senses, mens spisestuen er malt i en lysere variant som heter Deco Pink. Kjøkkenet er malt i den lyse blåfargen som heter Jade, og gangen er malt i den mørke og støvete blåfargen, St Pauls Blue.

2. Rosa skaper en kontrast til maskulint interiør

Dette er en klassisk leilighet med vakre detaljer, og i stuen står det en gammel peis i marmor med koboltblå og svarte detaljer som også var utgangspunktet for den blå fargeskalaen i paletten. Den koboltblå fargen er den sterkeste fargen i leiligheten, og rosa er en spennende og litt kontroversiell kontrast til det blå. Den fanger lyset i dette rommet på en spennende og lun måte. Det finnes et hav av ulike rosatoner og den er fin sammen med et nedtonet og naturlig skandinavisk interiør, eller med mørkere kontraster som blått og svart.

Spisestuen er malt i den lyse rosafargen Deco Pink fra Jotun. Peisen er original og stolen Coco er fra Gubi. Interiør og vegger i samme fargetone skaper et helhetlig interiør samtidig som den antikke dagsengen står som en fin kontrast til det moderne sidebordet i messing fra HAY. Keramikkvasen er fra H. Skjalm P. Pute i art deco gult er fra Christina Lundsteen. Foto: Birgit Fauske Styling: OsloDeco og interiørarkitekt Renate Alexandersen/Alex Ark.

På kjøkkenet henger lampen Stochastic fra Luceplan, som er en fin kotrast til det klassiske kjøkkenet. Veggene er malt i fargen Jade, mens gangen er malt i St. Pauls Blue. Serviset Flora er fra Royal Copenhagen. Foto: Birgit Fauske Styling: OsloDeco og interiørarkitekt Renate Alexandersen/Alex Ark.

3. Jobb med varianter innenfor samme fargeskala

Hvis du vil at alt skal ha en rød tråd, ta utgangspunkt i møblene og innredningen du allerede har – eller har planer om å kjøpe. Hvilke tresorter har du? Er det noen farger og materialer som går igjen? Finn to farger som passer og jobb med varianter og valører innenfor disse tonene. Det kan ikke bli feil! Nøkkelen til en gjennomført fargeskala er gjentakelse.

4. Skap stemning med støvete fargetoner

Jeg liker ikke sure veggfarger, det vil si farger som er for klare og primærfarger. Jeg liker best å jobbe med toner som har noe svart og hvitt i seg. Jeg jobber med nyanser og gjentakelse. Akkurat nå er jeg veldig glad i aubergine, dyp rødt og ulike nyanser av den.

Til venstre: Leilighetens to soverom, har tapeter i fargetoner som passer til resten av leiligheten. Til høyre: Lampen IC T1 High i messing fra Flos, står som en moderne kontrast til antikke møbler i gangen. Fargene på veggen heter St. Pauls Blue, og passer fint til messing, marmor og varme toner som rosa og aubergine. Foto: Birgit Fauske Styling: OsloDeco og interiørarkitekt Renate Alexandersen/Alex Ark.

5. Fargetips til grå vegger

Mange ønsker mer farge mot gråmalte vegger. Harde og skarpe farger, er ikke så fint sammen med grått. Det er ikke alltid det skal så mye farge til, men finn én myk farge du liker og jobb med ulike nyanser av den.

6. Ikke alle farger passer i alle rom

Hvis ikke gangen har dagslys, så bør den ikke males så mørk. Soverommet tåler litt tyngre farger, noe som kan skape en lun og nydelig stemning. I stuen vil jeg nesten alltid anbefale noen lyse flater, og heller skape kontraster med mørke gardiner eller et integrert møbel fra gulv til tak.

7. Aldri si aldri

Det er vanskelig å gi bastante råd, og det er ingen regel uten unntak. Jeg er opptatt av konseptet, og så lenge fargeskalaen er gjennomtenkt og gjennomført, kan det være veldig spennende med utfordrende fargebruk.

For mer interiørinspirasjon: Sjekk ut OsloDeco.no!

Powered by Labrador CMS