SeksuELLE: når partneren din kjøper sex

– En vanlig reaksjon er å tenke det er min skyld at han kjøper sex.

Publisert Sist oppdatert
Velkommen til vår ukentlige spalte, SeksuELLE! Her vil vi, sammen med en dyktig sexolog, utforske det spennende og viktige temaet: seksualitet. Er det noe du lurer på eller vil vite mer om rundt sex- og samliv, seksualitet og seksuell helse? Vel, da er du hjertelig velkommen til å sende inn spørsmål til oss (helt anonymt), så lar vi ekspertene svare. Ukens sexolog er sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning – NACS, Tore Holte Follestead. I forrige spalte skrev Anette Søholt om seksuell lyst, og hva som skjer når vi opplever redusert eller manglende sexlyst. Tidligere har hun også skrevet om digitalt utroskap, og om det faktisk er det samme som fysisk utroskap. I ukens spalte skal sexologen komme med noen råd for hva du kan gjøre når partneren din kjøper sex, eller du mistenker at han eller hun gjør det. Selv om denne artikkelen bruker mannlige og kvinnelige pronomen, gjelder rådet alle kjønn, ikke-binære og alle seksuelle orienteringer.

Når partneren din kjøper sex

Du har lenge følt at noe ikke stemmer og kjenner deg urolig. Han er fraværende, er ikke så interessert i sex lenger og han vil selv ta hånd om deres felles konto. Du synes også det er rart at han ikke lengre svarer så kjapt når du ringer og han blir irritert om du vil låne eller sjekke noe på mobilen hans.
De aller fleste av oss kan kjenne oss igjen i noe av dette. Det kan være en “han” som endrer atferd, men det kan også være en “hun”. Noen ganger er det helt tilfeldige årsaker til at det skjer, andre ganger er en selv eller forholdet i en bølgedal og kommunikasjonen går generelt dårlig, slik som det ofte kan i en relasjon. Men, det kan også være tegn på at partneren din holder på med noe som du ikke skal vite noe om.

Sexkjøp er ofte knyttet til skam

For de fleste av oss, kan det være en ubehagelig eller vanskelig tanke at partneren din kjøper sex. Undersøkelser viser at omtrent 13% av norske menn har kjøpt seksuelle tjenester en eller flere ganger. De fleste lar være å snakke med noen om sine erfaringer. Ofte er det knyttet til skam over hva en har vært med på og redsel for hvilke reaksjoner en skulle få om noen fikk vite om det. Spesielt vanskelig kan det være om en har en kjæreste eller partner. Den som har kjøpt sex skammer seg og trekker seg unna og du blir urolig og opplever en kjæreste som blir fraværende og unngår intimitet.

Er det min skyld?

En vanlig reaksjon er å tenke det er min skyld at han kjøper sex. Jeg er ikke attraktiv eller spennende nok. Du setter lyskasteren mot deg selv og leter etter tegn og hendelser som kan forklare. Noen får til å snakke sammen om at partner kjøper sex, mens det for andre par blir en stor konflikt eller noe en ikke kan snakke om. Uansett blir det en vanskelig situasjon for begge.

Det finnes hjelp å få

Får en ikke til å snakke sammen om det som skjer og opplever at forholdet går inn i en krise, kan det være nyttig å snakke med noen. I Norge er det i dag hjelpetilbud som har spesialisert seg på å snakke med personer som kjøper seksuelle tjenester eller deres partnere. Reform har et tilbud til personer som kjøper sex: Sjekk det ut her. Sex og samfunn har et tilbud til både den som kjøper sex og til partner: Sjekk ut tilbudet gjennom denne linken. Begge tilbudene finnes i Oslo, men kan også kontaktes på telefon eller over skjerm. Foto: Privat Tore Follestad er sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning – NACS, ved Sex og Samfunn.
Powered by Labrador CMS