SeksuELLE:  Er digitalt utroskap det samme som fysisk utroskap?

Foto: Imaxtree

– Det å alltid holde en “dør åpen” kan svekke vår evne til å forplikte oss til en partner.

Publisert Sist oppdatert

Velkommen til spalten SeksuELLE! Her vil vi, sammen med en dyktig sexolog, utforske det spennende og viktige temaet: seksualitet. Er det noe du lurer på eller vil vite mer om rundt sex- og samliv, seksualitet og seksuell helse? Vel, da er du hjertelig velkommen til å sende inn spørsmål til oss (helt anonymt), så lar vi ekspertene svare.

Ukens sexolog er helsesykepleier og sexologisk rådgiver, Anette Søholt fra Sex og samfunn. I forrige spalte spurte vi sexolog, Gunhild Næss om sex- og samliv etter alvorlig sykdom, og denne uken er temaet: digitalt utroskap.

Er digitalt utroskap det samme som fysisk utroskap?

Det er en utfordrende oppgave å definere hva digitalt utroskap er, da det er store forskjeller hva en personlig oppfatter som utroskap, hva som ansees som utroskap i relasjonen. Samtidig kan dette endre seg fra ett forhold til et annet.

Vårt liv utfoldes i sosiale medier, samtidig som pandemi, hjemmekontor og isolasjon bidrar ytterligere til å sette parforholdet på prøve.

Avhengighetsskapende

Flere møter hverandre i dag via sjekkeapper og velger å ha profilen åpen etter å ha møtt en ny partner. Dette kan være en kilde til usikkerhet i forholdet, og er et eksempel på hvordan det digitale rommet kompliserer våre parforhold ytterligere. Det å alltid holde en “dør åpen” kan svekke vår evne til å forplikte oss til en partner.

Erfaringer gjort i terapirommet peker mot at digitalt utroskap kan være motivert av andre faktorer enn fysisk utroskap. Kollega, Trude Slettvoll Lien, ser fellestrekk i parterapi der digitalt utroskap oppleves avhengighetsskapende, drevet av spenningssøken og med lite risiko for å bli avslørt. Blant de som har vært utro «in real life» har det vært andre årsaksforklaringer som forelskelse, tiltrekning, ønske om å bli sett og begjært eller rett og slett en handling på impuls.

Kjønnsforskjeller

Et studie peker på kjønnsforskjeller når det kommer til hva som oppfattes som utroskap og hvilken alvorlighetsgrad det tillegges. Forskere ved NTNU publiserte en artikkel der resultatet var overraskende tydelig mht kjønnsforskjeller. Tilsvarende forskning på likekjønnede par kunne ikke letes frem. Enkelt sagt ser det ut til at menn synes fysisk utroskap er verst, mens kvinner opplever utroskap av emosjonell art som vanskeligere å tilgi.

Breakup Likelihood Following Hypothetical Sexual or Emotional Infidelity: Perceived Threat, Blame, and Forgiveness - ProQuest

17.februar 2021 svarer Frode Thuen i Aftenposten på en henvendelse fra en kvinne der partneren følger attraktive kvinner i sosiale medier. Det i seg selv kan høres harmløst ut, men intensjonen til partneren er det som oppfattes problematisk.

Kjæresten hennes har en spesiell avhengighet (aftenposten.no)

Tre faktorer kan være avgjørende når vi skal definere hva som er digitalt utroskap:

  1. RELASJON
  2. KOMMUNIKASJON
  3. INTENSJON

I et nettsøk på digitalt utroskap er det tabloide og klikkbare overskrifter om regjerer. “Hvordan avsløre partneren din”, “tegnene du bør se etter”!

Som sexologisk rådgiver, vil jeg heller anbefale par å ha en åpen kommunikasjon om hva en opplever som problematisk, og hva som er greit i relasjon til andre. Dersom dette gjøres i “fredstid” og paret klarer å være ærlige, kan de unngå konflikter og uro i fremtiden.

Anette Søholt er helsesykepleier/sexologisk rådgiver hos Sex og samfunn.

Fikk du med deg forrige SeksuELLE om sex og sykdom?

Powered by Labrador CMS