livsstil

Reiseguide: Palma 

Her bor, spiser og shopper du i den spanske feriebyen. 

Publisert Sist oppdatert

Palma, en by ofte assosiert med charterferier og -turister på gjennomfart. En by hvor man får menyer på tysk når man setter seg ned på restaurant, og gateskiltene er oversatt til svensk. Men selv om Palma er en populær turistdestinasjon, så har hovedstaden på Islas Baleares gått igjennom en aldri så liten renessanse. De som vet, de vet. 

Palma, en vakker hovedstad balansert på den knivformede sørlige enden av den sagnomsuste øya Mallorca. Øya som er kjent for å ha en kystlinje ut av denne verden, paradisstrender, majestetiske fjell og dype grønne daler, med vakre små og fredelige landsbyer plassert idyllisk til. Men Mallorca har faktisk også en ganske så hipp hovedstad, som tilbyr en avslappende tilnærming til livet, samtidig som den har den dynamiske by-energien man kanskje er på utkikk etter når man har solt seg en uke eller to litt lengre nord på øya. Palma har begynt å tiltrekke seg flere og flere av dem som vet hva som er verdt å få med seg. Den internasjonale it-crowden kjøper seg eiendommer her, de beste folkene i servicenæringen verden over har åpnet barer og restauranter. 

Du kan shoppe unike gjenstander, og bo på både koselige og eksklusive hoteller. For ikke å snakke om de kulturelle institusjonene øya kan tilby. I tillegg til strender, havet og sol i gjennomsnitt 300 dager i året, er Palma alt vi vitamin D-deprimerte nordmenn kunne drømt om.

Reiseguide: Paris 

Her bor du

Hvis du bare har lyst på et kortere opphold i «storbyen», trenger du strengt tatt ikke mer enn et par dager på å runde Palma, hvis du er litt effektiv. Det spørs litt hva man er ute etter, for man kan tilbringe flere uker her med å bare chille ved havet eller et svømmebasseng, hvis man ønsker det. Men med sine rett over en halv million innbyggere er Palma cirka på størrelse med Oslo, og det er mange tilbud for dem som ikke bare er interessert i sol og bading. 

Men solseng eller ei, det er viktig å ha et bra sted å bo, og Palma er fullt av superhyggelige alternativer. 

Hotel Cappuccino 

Jeg sjekket inn på Hotel Cappuccino, et utrolig søtt og samtidig kult hotell midt i sentrum av Palma. Du kommer faktisk ikke nærmere sentrum, hotellets beliggenhet på Plaza Court regnes som Palmas 0 km. Hotell Cappuccino er en liten perle, med vakre rom og interiør, god mat og atmosfære. Hotellet har en nydelig patio, som både i nåtiden og rent historisk er et viktig mallorcansk konsept. Patioene kan dateres tilbake til det 13. århundre, og ble populære i forbindelse med at gotikken gjorde sitt inntog. Patioer var et symbol på høy status og rikdom, og er fortsatt en stor del av kulturen i Spania. 

Sjekk også ut Concepcio by Nobis, Hospes Maricel, Hotel Cort, Hotel Sant Francesc og Hotel Bendinat for gode alternativer. 

Her spiser du i Palma

De har en veldig hyggelig trend i Palma, som er østers og cava til frokost. Slettes ikke feil. Start dagen på Mercat de l’Olivar, et unikt matmarked i Palma. Og er ikke østers helt din greie, har de mange andre helt ferske og freshe godsaker å by på også. 

Hvis du er ute etter en litt mer tradisjonell frokost, dra til La Molienda. Sammen med alle de andre hipsterne i Palma vel å merke. Men de samarbeider med små og lokale produsenter, og maten er veldig god. 

Hvis du har lyst på noe litt lettere, er Ziva To Go et digg alternativ med juicer og veganske retter. Det som er så fint med Palma, er at det alltid er tid for mat, og en av Spanias spesialiteter er som kjent tapas. 

Så til lunsj anbefales tapas på El Camino. Dette stedet er eid av en brite, og han driver blant annet den veldig kjente tapasrestauranten Barrafina i London, og han vet hva han gjør. Sett deg i baren og bestill alt de har på menyen. Ok, jeg overdriver, ikke bestill alt, men alt er godt, så prøv så mye du orker. Pass på å reservere en plass, for her er det ofte veldig fullt. 

Andre gode lunsjsteder å teste ut er Buscando El Norte, La Rosa Vermuteria & Colmado og Spot. Det er viktig å notere seg at alle disse stedene funker like bra til lunsj som til middag. 

Hvis du fortsatt har plass til mer mat når kvelden kommer, er La Perla en italiensk restaurant som virkelig leverer. og er eid av svenske Emilio Ingrosso (pappaen til Bianca Ingrosso). Forvent å rulle ut av denne restauranten. 

Test også Botànic, Duke Restaurant, Tast Club, Vandal, Restaurante Tramuntana, og La Vieja de Jonay Hernandez for fantastiske matopplevelser. 

Her tar du en drink i Palma 

Det er et bredt utvalg med gode barer i Palma. Det finnes vinbarer som serverer lokalprodusert cava og vin av ypperste kvalitet, i tillegg til fantastiske cocktailbarer, som kan nytes både før og etter middag. Biblioteca de Babel er et vakkert bibliotek, verdt et besøk i seg selv, som også serverer gode drinker på terrassen. Her lønner det seg å komme tidlig, for det er begrenset med sitteplasser. 

Bar La Sang har en fantastisk vinliste med lokalt produserte viner. Chapeau 1987 er et vibrerende og sjarmerende sted med gode drinks, som funker bra både før og etter middag. Cuba’s Sky Bar er også et veldig fint sted å nyte utsikten med en god drink i hånden etter maten. 

Dette stedet blir etter hvert til en av byens kuleste nattklubber. Folka bak har også åpnet Cotton Club i Palma, som er gøy hvis du er lysten på litt festkultur rundt svømmebassenget, med DJs og folk som tror de er fancy. Nattklubben Tito’s har eksistert på Palma siden 1923, og har huset alt som kan krype og gå av kjente og ukjente mennesker på søken etter party. Har du fortsatt et gir i gang, stikk dit og dans, dans, dans oppå bordet på denne ikoniske nattklubben. 

Her drar du på sightseeing

Le Seu

Det er ikke bare spising og drikking og bading og soling man kan bedrive tiden med i Palma. En av de mest berømte attraksjonene her er katedralen Santa Maria de Palma, også populært kalt Le Seu. Byggingen av denne katedralen startet allerede i år 1230 og varte i 400 år, og den verdenskjente arkitekten Antoni Gaudí bidro til den endelige ferdigstillelsen. Katedralen er også kjent for å ha verdens største glassrosett, som er 13 meter i diameter. Den er virkelig vakker. 

Kunst i Palma

Noe av det som overrasket, og kanskje gledet meg mest, var det rike kunsttilbudet på øya. Ok, jeg lyver, det var maten, men likevel, kunsttilbudet her er bra. En av de største opplevelsene var besøket på Pilar and Joan Miró Foundation litt i utkanten av Palma. Den verdenskjente kunstneren Joan Miró flyttet til Palma fra Barcelona i 1956, for å kunne utnytte til fulle det han refererte til som «det mallorcanske lyset». Studioet hans har stått urørt siden hans død i 1983, og det er virkelig en fantastisk opplevelse å få se hvordan han bodde og arbeidet, hva som inspirerte han, og hva han produserte. Det er flere studioer her, i tillegg til hans eget trykkeri som per dags dato også brukes som skole. Det er også imponerende mye annet gøy å se når det gjelder kunst og interessante samlinger. 

Sjekk ut Es Baluard Museum of Modern and Contemporary Art, Can Prunera Museum of Modernism, Juan March Foundation & Museum og Bartolomé March Foundation

Og er du ikke utslitt av kulturelle opplevelser helt enda, ta deg en tur til slottet Bellver. Navnet kommer fra gammelt katalansk og betyr vakker utsikt. Det er lett å forstå hvorfor; slottet har en helt fantastisk utsikt over havet. Bellver er en av de få slottene i Europa som faktisk er runde, og dette slottet er det eldste; det har stått her i Palma i over 700 år. 

Det kongelige palasset i La Almudaina, som er den kongelige residensen i Palma, er også gøy å se. 

Her shopper du 

Og sist, men ikke minst, må man jo finne tid til litt shopping. Palma kan tilby alt du måtte ønske deg, fra de store motehusene som Louis Vuitton til de kjente og kjære merkene Zara og Mango. Palma sine trange smug er en opplevelse i seg selv, det er deilig å bare virre rundt og ende opp i de mange små, morsomme butikkene som finnes her, og bare nyte arkitekturen og den litt eksentriske smaken på noe av moten her. 

Stikk innom J. Llambias som lager helt nydelige mallorcansk-inspirerte klær. Her kan du også få spesialsydd kjoler, jakker og dresser i en helt unik stil. Arquinesia Perfumes er butikken for deilige dufter, der kan jeg oppholde meg timevis til jeg blir helt lukteblind og må famle meg ut igjen. 

Rialto Living er en nydelig butikk for vakre bøker, møbler, smykker og klær. Sjekk også ut de spanske stolthetene Massimo Dutti og Oysho, her kan du finne mye fint fra spanske merker som ikke er så lett tilgjengelige i Norge. Og vips, nå er du også innvidd. 

Sett Palma i kalenderen, denne hovedstaden er verdt sin vekt i gull.

Powered by Labrador CMS