REISE

Mitt Paris: Stor reiseguide

Aleksandra røper her noen av Paris sine best bevarte hemmeligheter.

Modell og ELLE-girl Aleksandra Ørbeck Nilsen gir deg sine beste Paris-tips.

Publisert Sist oppdatert

Modell Aleksandra Ørbeck Nilssen har tilbragt store deler av sin modellkarriere i Paris, og er lommekjent i gatene. Her deler hun sine beste tips, og røper noen av byens best bevarte hemmeligheter.

Mitt Paris – Aleksandra Ørbeck Nilsen

Jeg går bortover de travle gatene i Marais mens lyder jeg kjenner godt summer i ørene mine; lightere som tennes, summende kaffemaskiner, utydelige samtaler på fransk. Det lukter av bakverk, nybrent kaffe og eksos, og jeg manøvrerer meg forbi biler som snirkler seg gjennom de smale gatene, og fashionistas som haster forbi. Alt dette forteller meg at jeg endelig er tilbake. Jeg er i Paris.

Paris er byen jeg alltid vender tilbake til, når jeg ikke er langt ute i bushen i Afrika. Det var nemlig i Paris hele min reise begynte, den gangen jeg som 15-åring bestemte meg for å jobbe fulltid som modell.

Aleksandra prydet ELLEs desembercover i 2020 – Fotografert i Paris gater.

Paris pleide bare å være en arbeidsplass, et sted jeg måtte navigere meg gjennom for å finne fram til de stedene som kanskje skulle gi meg den neste store jobben. De utallige castingene og fotojobbene var spredt utover hele byen, noe som gjorde sitt til at jeg etter hvert ble et levende GPS-system.

Selv i dag, mange år senere, vet jeg nøyaktig hvor jeg skal gå uten en gang å måtte se på gateskiltene.

Jeg vil her ta dere med på en reise til mitt Paris, en by, som i likhet med de franske og fargerike makronene, kan tilby noe for enhver smak. Når jeg reiser et sted, oppsøker jeg alltid de områdene som gir meg en følelse av å bo og tilhøre det stedet jeg besøker. Derfor er ikke dette en klassisk turist-guide, men en guide til hvordan du på kort tid kan oppleve essensen av et ekte Paris-liv.

HER BOR DU I PARIS

Boutique-hotellet Terrass Hotel er stedet du bør booke rom på, hvis du vil våkne til en fantastisk utsikt over hele Paris. Frokosten, lunsjen, middagen og panoramautsikten nytes på hotellets takrestaurant. Det finnes også en superfin bar på takterrassen full av vakre mennesker, pulserende house-musikk og spennende drinker. Men hvis du vil ha et bord på kveldstid, må du reservere eller være tidlig ute. Hotellet ligger i Montmartre, og har kort gangavstand til Sacre Coeur, Moulin Rouge og den hippe restauranten Pink Mamma.

Airbnb er også et godt alternativ hvis du skal være i Paris mer enn bare en helg. Områdene du bør huke av på når du søker etter leiligheter er Canal Saint Martin, Marais og Montmartre.

SHOPPING I PARIS

Kiliwatch er et must om du er i Paris!

Paris er som kjent et eldorado for de mote- og shopping-glade. Du finner små skattkamre spredt over hele den indre kjernen av byen, og det beste av alt er at du garantert finner noe ingen andre har. Fast fashion er ikke min greie. Jeg tror mer på gjenbruk, og liker derfor jakten etter eksklusive og unike vintageskatter.

Vintage Clothing Paris, Thx God I’m a VIP, Citizen og Tilt Vintage er butikker der du lett møter på kjendiser og kjente stylister. I disse butikkene finner du blant annet tidløse Chanel-jakker, og plagg og tilbehør fra Yves Saint Laurent og Dior på rekke og rad.

Er du derimot på jakt etter vintage som ikke svir like mye i lommeboka, kan du ta turen til Kiliwatch som ligger i 2. arrondissement. Vil du heller se etter det nyeste og hotteste, så er Le Marais kjent som Paris’ mest trendy distrikt, og er et strålende sted å begynne shopperunden på. Det er i hovedsak motebutikkene som har gjort Marais til den populære handledestinasjonen den er i dag, og du kan finne butikker som Zadig & Voltaire, Iro, Isabel Marant og American Vintage.

Men det er ikke bare butikkene det er verdt å ta turen hit for, området er i seg selv et veldig herlig sted å vandre rundt i. Flere av gatene, som Rue des Rosiers, er rene gågater, mens gater som Rue des Francs-Bourgeois og Rue du Temple holder stengt for biltrafikk på søndager. Besøk også den fasjonable Ofr-bokhandelen i den nordlige delen av Marais, for å bla gjennom de nyeste nisjemagasinene, spennende reiseguider og vakre fotobøker.

RESTAURANTER I PARIS

På Aux des Amis i Oberkampf får du den ekte franske bistro-følelsen. Besøk Pierre Sang for en gastronomisk reise gjennom spennende smaker og gode råvarer. Hos IMA kan du spise en sunn og herlig lunsj like ved Canal Saint-Martin.

Hvis «people watching» er din greie, så kan jeg anbefale å ta turen innom Petit Lutetia, et fransk brasserie som ble tatt over av Costes-familien for et par år siden. Comptoir General ved Canal Saint-Martin er et tidløst sted som ligner en midtsommernattsdrøm. En eksentrisk oase full av inspirasjon, musikk og kreativitet.

UTELIV I PARIS

Ta deg en øl på La Perle, en kir på La Palette eller et glass champagne på Silencio. La Bellevilloise og La Maroquinerie er byens hotteste steder for konserter og lange netter.

MUSEER OG SEVERDIGHETER I PARIS

Kjøp det du trenger til en piknik på Marche des Enfants Rouge i Rue de Bretagne. Ta med deg godsakene, og nyt det myldrende livet ved kanalen Canal Saint-Martin. Er du kaffetørst, kan du spasere bort til Ten Belles som ligger rett ved kanalen.

Det bugner også av museer og utstillinger i Paris.Disse er de beste etter min mening:

Jeu de Paume, bygningen som en gang var en tennisbane, har blitt delt inn i to nesten hangarlignende gallerier og flyttet inn i Jardin des Tuileries i 2004 – noe som gjør det til det ideelle stoppet etter å ha besøkt Louvre, hagen til August Rodin eller Orsay.

Yves Saint Laurent-museet i 5 Avenue Marceau, er et must når du er i Paris. Museet er nesten 5000 kvadratmeter stort, med en retrospektiv samling av design, skisser, fotografier og videoer, og tematiske utstillinger.

VELVÆRE I PARIS

Velvære er en stor og viktig del av livet mitt. Det er ikke mye man kan utrette hvis man ikke tar vare på seg selv. Jeg starter alltid dagen med en løpetur gjennom den store og vakre parken Buttes Chaumont.

Le Tigre Yoga Studio er verdt et besøk når det er tid for å strekke litt på kroppen etter mye vandring i Paris’ mange gater.

Hvis du heller bare vil bli knadd litt på, kan jeg anbefale en tur innom Suisen for en time med japansk massasje.

Paris er til for å nytes. Ta deg tid, bruk sansene, ta beina fatt og skap din egen opplevelse.

Powered by Labrador CMS