Når ble det akseptert å gå med bikini?
...og hvorfor var det så kontroversielt?
I år er det 75 år siden bikinien ble lansert. Det mye omtalte plagget har fått fast plass i sommergarderoben til mange – slik har det derimot ikke alltid vært, og bikinien er fortsatt omdiskutert eller til og med forbudt i noen deler av verden.
5. juli, på dagen bikinien hadde «75-årsdag», gjestet ELLEs digitalredaktør og motehistoriker, Julie Marlen, Studio 2 for å snakke om det ikoniske plagget. Hør episoden her (siste avsnitt).
Historien om bikinien
Det fantes allerede badedrakter i to deler, hva var spesielt med bikinien?
Det som var spesielt med Louis Reards bikini, som er bikinien vi kjenner i dag, den trekant-formede overdelen og trusen, er nettop den trekantede fasongen med tynne tråder som holder 194 cm tynt stoff sammen. Stringtruse bak og ikke minst den lave skjæringa på underdelen, som da viste navlen. Og det var det som var furoren her. Navlen.
Den eneste modellen Reard fikk til å posere i denne innovative kreasjonen, med stoff som så ut som en avisside, var Micheline Bernardini. En 19-årig eksotisk danser fra Casino de Paris, som man da kan si var vant til å være lettkledd.
Hvor stammer den todelte badedrakten egentlig fra?
Todelt badetøy var ikke noen nyhet. Hollywood-stjerner, som Jayne Mansfield og Ava Gardner hadde vært avbildet i det lenge før 1946. Men med store badetruser med høyt liv. Og todelt plagg kan spores helt tilbake til kvinnelige utøvere i Antikkens Hellas.
Den amerikanske koreografen og filmskaperen Busby Berkeley var kjent for sine synkronsvømme-videoer på 30-tallet, hvor svømmerne hadde todelt badetøy, og den franske moteskaperen, Jaques Heim lanserte «verdens minste badedrakt» ATOME i 1932, men den slo jo da ikke an, så han relanserte den i juni 1946.
Og tidlig på 40-tallet ble også den amerikanske svømmeren og Hollywood-skuespilleren, Esther Williams avbildet i todelt badetøy.
Men fortsatt ble det Reards bikini, som han lanserte 5. juli 1946, som navnga den todelte badedrakten for framtiden.
Hvor kommer navnet bikini fra?
Reards bikini ble lansert 5. juli 1946, fire dager etter at USA prøvesprengte den første atombomba på øya Bikini Atoll i Stillehavet. Bikini betyr «coconut place», men det er altså ikke derfor, eller på grunn av det tropiske klimaet Reard kalte den det. Attraktive kvinner ble kalt «bombshells» og veldig intense ting, kalt «atomic».
Både Reard og Heim var nok inspirert av det og det som skjedde i verden på den tiden, og Reard kalte den bikini fordi han mente at det var en like banebrytende oppfinnelse, som atombomba.
Hva vet vi om Louis Réard?
Louis Reard var fransk ingeniør, men overtok morens undertøysvirksomhet tidlig på 1940-tallet. Undertøysbakgrunnen og observasjoner på stranden i St. Tropez, der han så at kvinner rullet ned bikinitrusene for å få mer sol på kroppen var inspirasjonen til bikinien. Etter å ha lansert bikinien, åpnet han butikk i Paris, som han drev i 40 år.
Hvordan ble bikinien tatt imot etter lanseringen?
Det ble jo et kontroversielt plagg. Forbudt i på strender over hele Europa og spesielt i katolske land. Også i misse-konkurransen Miss World, der manekengoppvising i badetøy var en del av konkurransen og svenske Kiki Håkansson vant kåringen i nettopp en bikini, ble den forbudt i mange år fram til 1977. Paven kalte den skandaløs...
Dette varte til langt utover 1950-tallet:
It is hardly necessary to waste words over the so-called bikini since it is inconceivable that any girl with tact and decency would ever wear such a thing.
- Modern Girl magazine circa 1957
Hvorfor var det så kontroversielt?
Fordi det viste mye mer hud enn man var vant til å se. Moten etter krigen bar preg av lykken over at rasjoneringen av stoff endelig var over. Dior lanserte New Look i 1947, med vide skjørt lag, på lag som gikk langt ned på leggen. I stor kontrast til bikinien.
Når sånn ca ble det akseptert å gå med bikini?
Brigitte Bardot hadde på seg bikini i filmen «Manina the girl in the bikini» fra 1952 og ble avbildet på starnden under filmfestivalen i Cannes i 1953.
Men den ble ikke ordentlig akseptert før på 1960-tallet. Den amerikanske varehuskjeden Neiman Marcus presenterte bikinien som «det nye store».
Sangen «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini» kom i 1960. I 1962 kommer også en dryppende våt Ursula Andress opp av havet i Bond-filmen Dr. No i en lys bikini med knyting foran og med kniv i beltet, som Halle Berry repeterte i Die another day i 2002.
Bikinien var på forsiden av Playboy i 1962, og den første bikinien kom på forsiden av Sports Illustrated i 1964.