Har du gått opp i lønn? Slik fordeler du pengene

Når man er så heldig å gå opp i lønn er det lett å drømme seg bort i hvordan de ekstra pengene kan brukes. Ferie, shopping, velvære – det er nok å velge i! Men har du tenkt ut hvordan du best mulig kan fordele de ekstra pengene for å sikre deg en bedre økonomi – også i fremtiden?

Publisert Sist oppdatert

I samarbeid med Danske Bank

En lønnsøkning kommer vanligvis som er resultat av at du har gjort en god jobb over tid, og da er det selvfølgelig lov å belønne seg selv. Det er helt innafor å unne seg en premie! Kanskje en fancy middag på restaurant? Eller ønsker du deg en lekker veske, en lang-weekend i London eller København, eller er det noe annet du har siklet på lenge? Hvis ikke du vil unne deg noe litt større du har ønsket deg lenge, kan det være smart å være bevisst på hvor pengene går slik at de ikke bare forsvinner i intet. Det er så fort gjort at de bare går til en lunsj her, en kaffe der og en genser du bruker én gang...

Tips: Slik får du bedre råd!

Smart sparing etter lønnsøkning

– Dersom du klarer å holde forbruket på tilnærmet samme nivå som før, frigjør du mye penger til sparing. Det kan være lurt å starte med å sette de ekstra inntektene på en egen sparekonto for å bygge bufferkonto til uforutsette utgifter. Det er alltid kjekt å ha cash i bakhånd når vaskemaskinen lekker eller kjøleskapet ryker, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Tenk langsiktig!

Dersom bufferen er på plass kan fondssparing med et mer langsiktig perspektiv være en god investering. Langsiktig sparing kan være så mangt. Har du lenge tenkt på å starte å spare til ny bolig? Eller kanskje neste års ferie? Kanskje har du vurdert å spare pengene i fond? Nå har du sjansen. Visste du at du ikke trenger å ha mye penger for å komme i gang med fondssparing? En 500-lapp i måneden er nok. Da investerer du i deg selv og din egen fremtid, samtidig som du har mer penger til overs til kosen.

Husk også at nedbetaling av lån er en god form for sparing, og har du forbrukslån eller kredittkortgjeld med høy rente bør du prioritere å nedbetale denne først.

Bli bevisst med budsjett

– En tommelfingerregel er at du skal spare først og deretter bruke det du har til overs – ikke omvendt. Blir det andre veien, er det veldig vanskelig å få system på sparingen, sier Motzfeldt.

For å få bedre oversikt over økonomien er det et godt tips å opprette separat lønns- og regningskonto. Sett opp faste trekk fra lønnskontoen til regningskonto for å dekke faste utgifter, sparing samt nedbetaling av gjeld samme dag som lønnen kommer inn på konto. Det du da sitter igjen med er penger du kan bruke på det som er gøy, det er månedens forbruk.

Sett gjerne opp et budsjett også, da får du virkelig oversikt over økonomien. Med budsjett blir det lett å se hvor du «sløser» og hvor du kan stramme inn. Ofte kan noen små justeringer være mye penger spart.

Les også: Slik bruker disse jentene pengene sine!

Planlegg – få mer til overs

Ved lønnsøkning kan det være lurt å skaffe seg en oversikt over alle faste kostnader man har i løpet av en måned. Trekk dette fra den nye lønna og du får sett hvor mye du har til overs til ekstra sparing, buffer og kos.

Ønsker du flere tips til hvordan en kan planlegge hverdagsøkonomien med budsjett? Sjekk ut Danske Banks tips til budsjettet her.

– Det viktigste er egentlig å få en bevissthet rundt eget forbruk og ta noen tydelige valg på hvor du ønsker å legge pengene. For de aller fleste av oss er det så lett å ryke på fristelser rundt oss, særlig når vi har fått mer å rutte med. Da er det utrolig smart å legge en plan slik at du har cash tilgjengelig også ved uforutsette hendelser eller den dagen, som virker så langt fremme i tid, når du faktisk slutter å få lønn, sier Motzfeldt.

I personlig økonomi er det ofte ikke ett fasitsvar. Ta gjerne kontakt med en bankrådgiver om du ønsker en prat om de beste løsningene for din økonomi.

Er det noe du ønsker å vite mer om innenfor økonomi, investering og sparing. Les mer her eller ta direkte kontakt med rådgiver i chatten på høyre side.

Psst: Dette må du vite om sparing og investering!

Powered by Labrador CMS