I august slapp det nye norske klesmerket ILAG sin aller første kolleksjon. Designer og eier av merket, Renate Nipe, ønsket å gjøre det enklere for norske forbrukere å ta bærekraftige valg.

Vi har tatt en prat med Renate om merket, bærekraft og den nye kolleksjonen.

ILAG

Ilag

Den nye kolleksjonen heter På kysten ILAG. Merket er bygget på et pantesystem der man kan levere inn et gammelt ILAG-plagg og få rabatt på et nytt. De returnerte plaggene blir renset, reparert eller redesignet og solgt som gjenbruksprodukter til nye kunder.

Sjekk ut ilagilag.com.

Hvorfor bestemte du deg for å skape ILAG?

– Etter 20 år i bransjen, hvorav 10 år som designer og innkjøper, ønsket jeg å gjøre noe som kunne bidra til å gjøre det er lettere for forbrukerne å ta mer bærekraftige valg.

De siste årene jeg jobbet som designer følte jeg meg mettet av klær. Jeg klarte ikke å gå i butikker uten å få en vond følelse. Det å se stativer fulle av nye klær fikk meg til å føle meg uvel og undrende til om vi forbrukere egentlig trenger alt dette.

Ilag

– Jeg bestemte meg for å gjøre noe nytt, og det med en mer moderne og bærekraftig tilnærming til mote. Det å lage nye klær i seg selv er jo ikke bærekraftig, men jeg ønsket å kunne tilby et mer bærekraftig valg.

Etter å ha jobbet med å undersøke forskjellige løsninger, kom jeg fram til at det beste for ILAG var å ha en panteordning hvor de returnerte plaggene kunne bli solgt igjen, igjen og igjen …

View this post on Instagram

Sokk og sandal ILAG💞 #ilagilag #ilaglaget

A post shared by ILAG (@ilag___) on

– I tillegg til dette bruker jeg materialer som er mer bærekraftige, og jobber med små fabrikker som følger ILAGs etiske retningslinjer, forteller Renate til ELLE.

En av grunnpilarene i ILAG er også at alle plaggene skal kunne brukes på ulike måter. Designet er allsidig nok til å kunne brukes både hjemme, på jobb og i sosiale sammenkomster. Renate er også opptatt av å være med på å senke farten på forbruket vårt, og produserer kun to kolleksjoner i året.

Som hun selv sier, kan jo de samme plaggene gjerne brukes både i mai og i september her i det nordiske klimaet.

Ilag

Er det utfordrende for en liten, nystartet bedrift å være så bærekraftige som ønskelig?

– Å være liten er generelt utfordrende, men jeg er heldig som jobber med fabrikker som også er små, og som gir meg goodwill fordi de vil hjelpe meg i oppstarten.

Det som er mest utfordrende, er at jeg legger lave ordre på plaggene nå i første sesong. Dette gjør at jeg ikke kjøper nok til å få sertifiseringer på f.eks økologisk bomull, eller Lenzing-viskose.

View this post on Instagram

ILAG på tur💛 #ilagilag #ilaglaget HUSK å sette deg på venteliste i nettbutikken for å sikre deg vårt signaturplagg, Huglo neckwarmer🔥🔥🔥

A post shared by ILAG (@ilag___) on

– Fordelen ved å være liten er at jeg kan bruke «waste fabric» fra andre merker. Dette er stoff som allerede er produsert, men ikke blir brukt.

Ilag

– Når jeg ser fram i tid, så ønsker jeg at ILAGs redesign-produkter skal være mer populære enn de ordinære kolleksjonene, men dette er jo veldig opp til hvordan kundene responderer.

Jeg gleder meg til å utvikle dette ILAG med kunden!

Relatert

Saks Potts SS23

Kjenner du henne igjen?

Amerikansk supermodell på catwalken til danske Saks Potts
Rotate SS23

Rotate ss23 – En hyllest til sterke kvinner

Forbilder! – ELLE møtte Jeanette Madsen og Thora Valdimarsdottir fra ROTATE
helgens ønskeliste

Helgens ønskeliste uke 32

Festival, fashion week og strålende sol preger helgens ønskeliste!

Les også

Envelope 1976 2020

Lanserer kolleksjon av overskuddsmaterialer

Envelope 1976 fortsetter å jobber for en mer bærekrafitg norsk motebransje.
byTiMo

byTiMo gjør kloden litt grønnere

– Bærekraft begynner å bli et krav, ikke bare et pluss i boka.
ella&il

Bærekraftige basisplagg: dette merket må du vite om!

Vi har snakket med damene bak klesmerket ella&Il!
Bærekrafitg skjønnhet

10 bærekraftige beauty-bytter

En mer miljøvennlig skjønnhetsrutine er enklere å fikse enn du kanskje tror...