Hvor bevisst er du på ubevisst diskriminering?

Foto: Kristoffer Myhre

Marie Louise Sunde er medgründer og CEO i Equality Check og kommer på ELLEtech for å snakke om plattformen og ubevisst diskriminering.

Publisert Sist oppdatert

Marie Louise Sunde er lege i spesialisering innen kirurgi, med doktorgrad i medisin. Som om det ikke var mer enn nok, er hun også medgründer og CEO i Equality Check, en plattform for anonyme vurderinger av arbeidsplassen, sammen med Isabelle Ringnes.

Equality Check skaper gjennomsiktighet, og tilbyr løsninger for et mer likestilt arbeidsliv. Sunde er også medgründer av #HunSpanderer og medforfatter av boken «Hvem spanderer», også sammen med Isabelle Ringnes.

12. mars kommer hun til ELLEtech for å holde foredrag om Equality Check. Igjen, sammen med Isabelle Ringnes – litt av et radarpar det der.

Kjøp billett her!

– Vi skal snakke om ubevisst diskriminering, hva det er, hva slags konsekvenser det får, og hvordan vi kan bli bedre. Vår løsning er Equality Check – som er en slags tripadvisor for arbeidsplassen hvor alle ansatte kan lage en vurdering av sin arbeidsplass helt anonymt. Det tar bare 2 minutter. Når fem personer har gjort det går selskapet live slik at alle kan se hvordan det er å jobbe der. Slik skaper vi gjennomsiktighet, som igjen vil bidra til endring, forteller Marie Louise.

https://www.instagram.com/p/B5-Xw3Og-ZK/

Ubalanse i arbeidslivet

Hvorfor startet dere Equality Check?

Hvorfor er det viktig at folk tar i bruk plattformen?

– Gjennom arbeidet vi har gjort med #HunSpanderer har vi identifisert noen ting; mange selskaper ønsker å bli bedre, men de aner ikke hva de skal gjøre. Og de har ingen data på hvordan de ligger an. Videre vet vi at ansatte i dag (både menn og kviner), sier like muligheter, autonomi og god work/life balance er det viktigste de ser etter i en jobb, og man er raskere til å slutte hvis man ikke er fornøyd med disse tingene. Og folk søker vurderinger mer enn før. Men når det kommer til arbeidslivet, er det ingen transparens på disse tingene. Vi tror også at det er grasroten som virkelig skaper endring. Og det er så utrolig mye engasjement i dag, som vi ønsker å samle i noe håndfast. Virksomheter i dag er opptatt av å finne og holde på talenter. Hvis vi samler stemmene til grasroten og skaper transparens rundt muligheter og kultur, tror vi dette virkelig vil føre til å øke tempo på endringsfronten. Vi har også utviklet gode løsningsverktøy for selskaper som ønsker å bli bedre.

https://www.instagram.com/p/B8yEjUPAaPO/

Ubevisst diskriminering

– Fordi det i dag er så mange mennesker med et stort engasjement. Equality Check er en måte å gjøre det store engasjementet fra folk mer håndfast, slik at det kan materialisere seg i et bedre arbeidsliv for alle. Tusenvis av stemmer kan ikke ignoreres - arbeidslivet i dag er opptatt av å være attraktive for å finne og holde på talenter.

Hva har dere funnet ut via den?

Hva bør man være obs på, på en arbeidsplass, tenker du?

Mannsdominerte bransjer

Hva mener du er den største utfordringen arbeidsplasser har når det kommer til likestilling?

– Vi har snart 4000 vurderinger, cirka 60 prosent kvinner og 40 prosent menn. De fleste i alderen 25 til 50 år. I hovedsak er folk positive, og kommer med konstruktive tilbakemeldinger om hvordan arbeidsplassen kan bli bedre. Vi ser at menn i snitt scorer arbeidsplassene bedre når det gjelder like muligheter, om man opplever at man har en fremtid i selskapet, og at det er en inkluderende kultur. Og kvinner oppgir en høyere grad av ubevisst diskriminering. Jo flere som lager vurdering, jo mer informasjon får vi som kan gjøre arbeidslivet bedre. I løpet av kort tid vil alle kunne se den akkumulerte dataen vi har.

Har du personlig opplevd diskriminering?

– At det er gode muligheter for deg til å utvikle deg og bli bedre, at arbeidsgiver er opptatt av at du skal trives, være motivert, og ha mest mulig fleksibilitet innenfor de rammene som er.

Test Equality Check her!

https://www.instagram.com/p/B86d-VVAQjy/

Tech

– Ubevisst diskriminering. Som betyr hvordan vi vurderer mennesker ulikt basert på kjønn, etnisitet, alder etc. uten å være klar over det. Nettopp derfor er det vanskeligere å legge merke til det hvis man ikke er bevisst.

Hvorfor sa du ja til å være foredragsholder på ELLEtech?

– Absolutt. Jeg er kirurg – en bransje som både er mannsdominert og hvor de fleste har en sterk, ubevisst forventning om at kirurgen er en mann. Jeg har ofte opplevd at pasienter tror jeg er sykepleier, eller sykepleiere som responderer annerledes til mine beskjeder enn mine mannlige, og overleger som rett ut sier at kvinner ikke egner seg som kirurger. På avdelingen jeg jobbet var det ingen kvinnelige overleger, og ingen kvinner som har fått fullføre spesialiteten. Det var ikke videre populært å sette fokus på likestilling...

ELLEtech: Foredragsholdere

Hva gleder du deg mest til på konferansen?

Hvem burde komme på konferansen og hvorfor bør folk ta turen?

https://www.instagram.com/p/B89tbiiHWQX/

HVA ER ELLETECH?

– Fordi det er så gøy og en stor ære å få være med å skape bevissthet rundt likestilling, og hvordan vi alle kan være med å gjøre en endring gjennom teknologiske løsninger.

ELLEtech er en spennende, informativ og underholdende dag hvor vi har invitert noen av de hotteste navnene innen tech til å snakke om rekruttering av kvinner til tech, digitalisering, karriere, organisasjon og ledelse, kvinner og kapital, bærekraft, ubevisst diskriminering og digitale trender i 2020.

I tillegg blir det lunsj med bobler, goodie bags og nettverksbygging i ekte ELLE-stil – og du er invitert!

– Presentere Equality Check og høre folks respons!

– Alle! Fordi teknologi er noe vi alle forholder oss til daglig, og som påvirker livene våre. Det er gøy å lære mer om.

Powered by Labrador CMS