Kan du trene når du er syk?

Foto: @nadineleopold

Forkjølelses- og influensasesongen er her, og slik finner du ut om du er for syk til å trene.

Publisert Sist oppdatert

For syk til å trene? Forkjølelses- og influensasesong betyr ofte treningsopphold, og det er ikke lett å vite når man er for syk til å trene. Her får du noen gode tips du kan forholde deg til i høst og vinter.

På denne tiden av året kan en skikkelig forkjølelse, eller influensa virkelig sette en stopper for treningsrutinene dine. Du våkner og har store planer om å få trent, men med piggtråd i halsen og en tung og sliten kropp står ikke trening øverst på prioriteringslista.

For mange forsvinner treningsmotivasjonen så fort de kjenner at de brygger på noe, men det er også mange som vil trene for enhver pris. Og det er ikke alltid like lett å vite hvor grensen går. Når er man frisk nok, og når er man for syk til å trene?

28 ting som skjer i kroppen når du løper!

Slik sjekker du om du er for syk til å trene

  • Har du bare symptomer ovenfor haken, altså tett eller rennende nese, kan du trene. Men du skal være oppmerksom på hvordan kroppen reagerer og hvordan pulsen din oppfører seg. Hvis pulsen din stiger mer enn vanlig når du trener, skal du ta det rolig. Hodepine er også et tegn på at du skal ta det med ro.
  • Pulsen din er et godt verktøy til å finne ut om du kan trene eller bør holde deg i sofaen. Hvis du vet hva hvilepulsen din er, er det lett. En hvilepuls som er mer enn 20 prosent raskere enn den pleier, betyr at du skal ta det med ro. Hvis du ikke vet hva hvilepulsen din er, kan du uansett kjenne etter om pulsen din er høyere enn normalt. Overtrening og stress kan også gi en høyere hvilepuls enn normalt. Så kjenn godt etter om du har noen symptomer på forkjølelse. Hvis du ikke har det, må du prøve å finne ut hva årsaken til høyere hvilepuls er. Kanskje du trenger en hviledag selv om du ikke er syk?
  • Men vond hals da? Og hoste? Eller feber? Symptomer under haken betyr hvile. Ingen unntak. Du kan gå deg en liten tur, men ikke gjøre noe som øker pulsen din. Hvis du trener når du er syk kan du risikere å få betennelse i hjerteposen (perikarditt). Sjansen er liten, men hvis du forhører deg litt rundt på treningssenteret er det garantert noen som har fått det eller kjenner noen som har fått det. Infeksjonen du har i luftveiene kan spre seg til hjerteposen ved anstrengelse, noe som kan føre til langvarig sykdom og full treningsstopp.
  • Men alt handler ikke om symptomer ovenfor eller under haka. Du må kjenne på allmenntilstanden din og er den svekket, skal du ikke trene. Den skal du alltid lytte til og ta hensyn til. Hvis du trener når du egentlig skulle ha tatt det med ro, kan du risikere at sykdommen sitter lenger i.

Slik sjekker du hvilepulsen din

Når du er frisk, sjekker du hvilepulsen ved å ligge og slappe av i ti minutter. Sett to fingertupper på håndleddet eller halsen der du kjenner pulsen. Tell pulsslagene dine i 15 sekunder og gang antall pulsslag med 4. Da har du hvilepulsen din. Det er alltid smart å kjenne kroppen sin og hvilepulsen sin. Både som verktøy for å kunne identifisere eventuelle infeksjoner, overtrening eller for å sjekke treningsresultatene dine; hvilepulsen din synker nemlig jo bedre form du er.

Tren rolig og bli frisk

Hvis du har skikkelig lyst til å trene, men du er lettere forkjøla er det fortsatt ting du kan gjøre. Du kan gå en liten tur, endelig ta den restitusjonspausen du har tenkt på lenge og tøye ut masse. Aktiviteter som ikke øker pulsen din. Hvis pulsen din øker selv etter små anstrengelser, er det et tegn på at aktiviteten er for anstrengende.

Yoga for nybegynnere: Tutorial her!

Når forkjølelsen begynner å slippe taket, er det lett å la seg rive med med og kjøre på med treningen som før du ble syk. Da risikerer du at infeksjonen ikke forsvinner og du blir syk igjen. Ta det med ro og la deg selv bli helt frisk før du begynner å trene igjen. Ikke press deg selv for hardt på den første økta etter sykdom heller, la kroppen få venne seg til treningen og følg med på hvordan pulsen din reagerer på aktiviteten. Kjenn også på hvordan du føler deg. Du skal ikke være helt ferdig etter en treningsøkt som du vanligvis klarer helt fint. Da har du kjørt på for hardt. Immunforsvaret ditt svekkes rett etter en tøff treningsøkt for å så jobbe seg opp igjen. Så hvis du har litt infeksjon igjen i kroppen, kan dette være et godt tidspunkt for å gjøre et comeback på trening.

Saken er fra elle.se

Dette er treningstøyet it-jentene elsker!

Powered by Labrador CMS