kultur

Filmene vi gleder oss til i 2023

Timothée Chalamet gjentar rollen som Paul Artriedes i Dune: Part Two.

Fra Greta Gerwigs Barbie til Darren Aronofskys The Whale, her er filmene vi gleder oss til i året som kommer.

Publisert Sist oppdatert

2023 ser ut til å bli et veldig spennende år for filminteresserte. Våren byr på premierer på rekke og rad av flere filmer vi har svært høye forventninger til, som Greta Gerwigs Barbie – hennes første film etter supersuksessen Little Women – og Darren Aronofskys The Whale, som allerede har fått en del Oscar-buzz på grunn av rolletolkningen og comebacket til Brendan Fraser. Den etterlengtede oppfølgeren til Dune dukker også opp, med ELLE-favorittene Timothée Chalamet, Zendaya, Florence Pugh OG Austin Butler i sentrale roller. Vi kan nesten ikke vente!

Her er filmene vi gleder oss til å se i 2023:

BABYLON

Den oscarvinnende regissøren bak favoritter som La La Land og Whiplash, Damien Chazelle, er klar med ny film – et storslått drama med ingen ringere enn Margot Robbie og Brad Pitt i hovedrolllene. Filmen er en ekstravagant hyllest til Hollywood og det å lage film, lagt til det glade 1920-tallet og med hysterisk tempo, høy sigarføring og et fantastisk lydspor. Og eks-Spidey Tobey Maguire gjør sin første større rolle på lenge. What’s not to like? Premiere 20. januar.

YOU PEOPLE

Favoritten Jonah Hill har vært med på å skrive manuset til årets første rom-com fra Netflix. Hill spiller også hovedrollen som Ezra Cohen, som en dag setter seg inn i en bil og feilaktig tror at det er uberen han har bestilt. Etter litt forviklinger kommer sjåføren, Amita Mohammed (spilt av Lauren London), seg over sjokket og det oppstår søt musikk. SÅ søt faktisk, at det snart også oppstår bryllupsplaner, og da må selvsagt de respektive svigerforeldrene møtes. Det er duket for mye komikk, hysteriske scener og en god del cringe over kulturkræsj, sosiale forventninger og generasjonsgap med store komikere som Eddie Murphy og Julia Lois-Dreyfus i sentrale roller. Premiere 27. januar på Netflix.

BANSHEES OF INISHERIN

Brendan Gleeson og Colin Firth spiller hovedrollene i denne vakre filmen om et gammelt vennskap som plutselig surner. Pàdraic, en enkel landsens gutt, og Colm, en mørksinnet musiker, er et odd par, men uatskillelige. De møtes hver dag for å drikke øl på puben og skravle. Men plutselig en dag er det nok for Colm – han har funnet ut at han må gjøre noe mer konstruktivt med tiden han har igjen på jorda og kutter ut kompisen tvert. Det faller ikke i god jord og stemningen blir mørkner. Filmen har blitt lovpriset for ekstremt gode rolletolkninger og vakre bilder. Premiere 27. januar.

ELLAS EATNU – LA ELVA LEVE

Ella Marie Hætta Isaksen, kjent fra både Stjernekamp og bandet ISAK, filmdebuterer i hovedrollen i filmatiseringen om Alta-konflikten på 70- og 80-tallet. — Jeg kunne virkelig ikke drømt om en bedre måte å debutere som skuespiller på, da denne historien står meg veldig nær. Under filminnspillingen har vi lyttet, lært, snakket om og kommet tett på mange som kjempet på 70- og 80-tallet. Som urfolks- og miljøaktivist har Alta-aksjonistene alltid vært store forbilder for meg, og det er med en enorm respekt jeg tok fatt på dette prosjektet, fortalte Ella Marie nylig om innspillingen. Premiere 3. februar.

Les intervjuet vårt med Ella Marie her!

AFTERSUN

Det er få som har fått oss til å føle på en uadskillelig følelse av både forelskelse og hjertesorg på samme måte Paul Mescal i rollen som Connell i suksesserien Normal People. Og det er bare å finne frem lommetørkelet igjen når har gjør sin hittills største rolle i filmen Aftersun. I filmen skildres minner fra en sommerferie til Tyrkia på 90-tallet, sett gjennom 11 år gamle Sophies perspektiv. Foreldrene hennes har gått fra hverandre, og Sophie bor med moren i Skottland, mens faren (Mescal) bor i England. Ferien, som faren såvidt har råd til, er deres mulighet til å tilbringe kvalitetstid sammen. Historien fortelles gjennom Sophies minner, slik hun husker dem, mange år senere, i hennes søken på svar. Nostalgisk, melankolsk og opprivende vakkert. Premiere 17. februar

THE INSPECTION

Denne viktige filmen handler om en ung homofil mann som velger å utdanne seg i det amerikanske militæret for å prøve å redde forholdet til sin mor, som ikke vil akseptere sønnens legning. En sår film om et ødelagt mor og sønn-forhold, og kampen om å bli akseptert for den man er. Basert på en sann historie. Premiere 24. februar.

THE WHALE

90-tallshelten Brendan Fraser, kjent fra blant annet George of the Jungle, Airheads og The Mummy-filmene, gjør tidenes comeback i Darren Aronofskys (Black Swan, Requiem For A Dream) The Whale. Fraser spiller læreren Charlie, som sliter med ekstrem overvekt, og som ønsker å få kontakt med datteren sin (spilt av Sadie Sink fra Stranger Things) som han ikke har sett på flere år. Rolletolkningen til Brendan Fraser har gjort at internett spekulerer vilt om han vil bli Oscar-nominert. Premiere 3. mars.

RENFIELD

Denne komiske horrorfilmen har Nicholas Hoult i hovedrollen som R. N. Renfield, en tidligere lojal tjener for Dracula som ender i en terapigruppe og utløser et dødelig kaos i byen. Nicholas Cage og Awkwafina i andre sentrale roller. Premiere 21. april.

DEN LILLE HAVFRUEN

Disney har laget en live action remake av tegnefilmen fra 1990, basert H. C. Andersens eventyr Den Lille Havfruen, denne gangen med sanger og skuespiller Halle Bailey i hovedrollen. Vi kjenner jo historien: Den eventyrlystne havfruen Ariel forelsker seg i et menneske, prins Eric, og inngår en avtale med den onde sjøheksa Ursula for å kunne leve på land. All internettbuzzen gjør at dette er en film vi ikke har tenkt til å gå glipp av. Premiere 26. mai.

DELICIEUX

Delicieux er en del komedie og to deler historisk drama, men med mat i den virkelige hovedrollen. Den handler om en kokk i 1700-tallets Frankrike som får sparken av en aristokrat, og møter en kvinne som gir ham motivasjon til å gi opp jobben som tjener og åpne Frankrikes første restaurant. Premiere 9. juni.

INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY

Regissør James Mangold (Girl, Interrupted, Walk the Line, Wolverine) har fått oppgaven å styre den femte Indiana Jones-filmen i rekken i havn. Harrison Ford er tilbake i tittelrollen, og har med seg store navn som Mads Mikkelsen, Antonio Banderas og ELLE-favoritt Phoebe Waller-Bridge på laget. Vi gleder oss til nye eventyr! Premiere 28. juni.

OPPENHEIMER

Hver gang regissør Christopher Nolan slipper en ny film, er det en stor begivenhet for alle filmentusiaster. Filmen om den teoretiske fysikeren J. Robert Oppenheimer, hjernen bak The Manhattan Project under andre verdenskrig og fyren som har fått kallenavnet "atombombens far", er intet unntak. Det er litt av et stjernelag han har samlet; Cillian Murphy spiller tittelrollen, og Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr, Josh Hartnett og Gary Oldman har sentrale roller. Premiere 21. juli.

BARBIE

Vi elsker alt Greta Gerwig gjør, og gleder oss selvsagt til dette litt overraskende valget av prosjekt, nemlig filmatiseringen av selveste Barbie-figuren. Storylinen er at Barbie blir kastet ut av barbieland fordi hun ikke oppfører seg som den perfekte barbiedukken. Så da søker hun lykken i menneskeland i stedet for, men alle forviklinger det måtte medføre. Margot Robbie spiller tittelrollen og Ryan Gosling spiller Ken. Premiere 21. juli.

DUNE: PART TWO

Det var svært store forventninger da første del av det episke science fiction-verket Dune hadde premiere i 2021. Og den påkostede filmen skuffet ikke, for å si det sånn. Regissør Denis Villeneuve (Blade Runner 2049, Arrival, Sicario) har skapt et mektig visuelt univers og er heldigvis tilbake bak kamera i Dune: Part Two, og ELLE-favoritt Timothée Chalamet er tilbake i hovedrollen som Paul Artriedes. Ryktene vil ha det til at Zendayas rolle som Chani vil være mye større i oppfølgeren, og det håper vi virkelig stemmer! Andre favoritter som Florence Pugh og Austin Butler dukker opp i sentrale roller. Dette er kanskje den filmen vi gleder oss mest til i 2023. Premiere 3. november

Powered by Labrador CMS