mote

Nydelig festmeny

Imponer gjestene med denne enkle og helhetlige treretteren – med matchende drink.

Publisert

Vil du imponere gjestene med nye retter og skape god stemning rundt bordet? Attpåtil med en enkel og helhetlig treretters middag, med matchende drink? Vi har valgt oss den perfekte festmenyen fra den nye boka «Det serveres» – og den er lekker for både ganen OG øyet! Perfekt som et vegetarisk alternativ på julaften og på nyttårsaften.

Velkomstdrink: Boblende rom og issider

Til 1 drink

Vi synes det er ekstra gøy å kunne bruke norske produkter, som i denne drinken hvor vi har tatt i bruk norsk issider.

Issider er en dessertsider med en konsentrert, syrlig eplesmak. Det er et fantastisk norsk produkt som kan nytes alene eller i diverse drinker. Dette er en syrlig liten bombe av en drink og fungerer perfekt som velkomstdrink til en nyttårsfest hvor du får mange gjester på besøk.

festmeny Det serveres
Boblende rom og issider.

Du trenger:

2 cl brun rom

4 cl issider

10 cl musserende vin

1 liten frisk rosmarinkvast

Ingredienser, pynt

50 g sukker

1 ss kanel

1 appelsin

1⁄2 sitron

Slik gjør du det:

Ha en stor isbit i et glass. Ha i rom, issider og musserende vin. Rør forsiktig med en skje og legg en liten rosmarinkvast oppå isbiten.

Til pynt

Ha sukkeret, kanelen og skallet fra appelsinen over i en blender og kjør til alt er blandet. Spre sukkerblandingen utover på en tallerken. Skvis saften fra sitronen over i en dyp tallerken. Dypp glassene i sitronsaft og deretter i sukkerblandingen. Saften gjør at sukkeret blir sittende.

Forrett: Smørstekt sellerirot

Til 4 personer

Denne retten består stort sett av sellerirot, sellerirot, sellerirot, litt rosmarin og masse smør. Gjester har flere ganger kommentert at de ikke visste at sellerirot kunne smake så godt, noe det meste gjør når det dynkes i smør. 

Her legges sellerirot lagvis, knyttes sammen og smørstekes. Kontinuerlig sper du over det skummede smøret til selleriroten er mør hele veien gjennom og har en god stekeskorpe. Den smørstekte selleriroten serveres med en syrlig sellerirotpuré og en irrgrønn rosmarinolje.

Smørstekt sellerirot.

Du trenger:

250 g sellerirot

1 ss nøytral olje

100 g meierismør

3 hvitløksfedd

250 g sellerirot

2 ss hvitvinseddik

Salt og pepper

6 ts rosmarinolje

Slik gjør du det:

Sellerirot

Vask og skrell selleriroten. Kutt den i 1–2 mm tynne skiver på en mandolin. Lag fire stabler med 10–15 lag av sellerirotskivene. Kutt stablene til rektangler på ca. 15 x 2 cm. Bind deretter rektanglene godt sammen med hyssing, så de er klare for steking. Sett til side. Samle sammen alt avkappet, dette skal nemlig brukes i puréen.

Sellerirotpuré

Kok opp en kjele med lettsaltet vann. Kutt det resterende av selleriroten i biter (ca. 200–300 g) og kok dem møre sammen avkappet i det lettsaltede vannet. Kjør de møre sellerirotbitene ogavkappet glatt i en blender sammen med hvitvinseddiken, og smak til med salt og pepper. Press deretter puréen gjennom en finmasket sil for en enda mykere konsistens.

Smørstekt sellerirot

Varm opp 1 ss olje på medium til høy varme i en stekepanne. Legg de sammenbundne sellerirotstablene med lagsiden, den siden der man ser alle lagene, ned i stekepanna. Stek dem gylne på begge sider. Knus hvitløksfeddene med den flate siden av kniven. Skru deretter ned varmen til medium, og ha i 2 ss av smøret sammen med de knuste hvitløksfeddene. Når smøret har smeltet, begynner du å øse det smeltede smøret over sellerirotblokkene. Gjør dette i ca. 15 minutter, snu blokkene innimellom, og ha jevnlig i nye spiseskjeer med smør for å regulere temperaturen på smøret så det ikke brenner seg. Når sellerirotblokkene er møre hele veien gjennom, tar du dem ut av stekepanna. Legg dem over på et tørkepapir og fjern hyssingen.

På tallerkenen

Plasser 1 ss med puréen midt på tallerkenen og smør den forsiktig ut med baksiden av en skje. Legg den smørstekte selleriroten ved puréen og spe på med 1–2 ts rosmarinolje. 

Hovedrett: Ginpasta

Til 4 personer

Dette må uten tvil være den pastaretten vi lager flest ganger i året. En kremete smakseksplosjon av en tomatsaus, med en tullete mengde ost – ja takk! Dette er virkelig definisjonen på comfort food.

festmeny Det serveres
Ginpasta.

Du trenger:

400 g pasta

3 sjalottløker

3 hvitløksfedd

50 g meierismør

1 ts chiliflak

180 g tomatpuré

0,5 dl gin

3 dl matfløte

1,5 dl pastavann

150 g parmesan

1 potte basilikum

Salt og pepper

2 mozzarellaer

Slik gjør du det:

Pasta

Kok pastaen i lettsaltet vann som anvist på pakken.

Tomatsausen

Finhakk sjalottløkene og hvitløksfeddene. Varm opp smøret i en stekepanne. Surr sjalottløken på medium varme i noen minutter, til løken er myk. Tilsett hvitløken og chiliflakene og la surre med et par minutter. Tilsett tomatpuréen og stek under omrøring. Puréen skal mørkne, tykne og bli lett karamellisert. Dette tar ca. 10 min. Hell ginen over i tomatsausen. Kok under omrøring et par minutter. Tilsett fløten og la sausen småputre på lav varme. Når pastaen er ferdig, tar du vare på en kopp med kokevannet fra pastaen. Bruk pastavannet til å spe i sausen til den har ønsket konsistens. Vi brukte ca. 1,5 dl av vannet. Riv parmesanen og ha mesteparten over i sausen. Grovhakk basilikumen og bland inn. Spar litt basilikum til topping. Smak til med salt og pepper og bland deretter pastaen inn i sausen.

På tallerkenen

Fordel pastaen på tallerkenene. Topp med det siste av den revne parmesanen og basilikumen. Riv mozzarellaene fra hverandre og fordel over pastaen. Kvern over litt pepper.

Dessert: Epleblomst med gratinert eggedosis

Til 4 personer

Lyst til å lage en pen og smakfull dessert, men har dårlig tid og allerede brukt opp alle pengene på vin til kvelden? Da kan denne epleblomsten være noe for deg. 

Du trenger epler, egg, smør, sukker, kanel, mandler, en gassbrenner og et stekebrett for muffins. Legg til tre kvarter, og du har en lun epleblomst med gratinert eggedosis som kan være prikken over i-en for en fortreffelig kveld. Har du ikke gassbrenner, kan den fint serveres uten gratinert eggedosis, men det er jo ekstra gøy med litt flammer.

festmeny Det serveres
Epleblomst med gratinert eggedosis.

Du trenger:

2 epler

4 ts brunt sukker

4 ts hvitt sukker

4 ts kanel

4 ss meierismør

1 egg

3 ss sukker

20 g mandler/mandelflak

Slik gjør du det:

Epleblomst

Forvarm ovnen til 200 grader over- og undervarme. Sett ca. 5 dl vann til koking. Kutt eplene i to og fjern stilken og frøene. Kutt deretter eplene i ca. 2 mm tykke skiver på en mandolin eller med skarp kniv. Legg dem deretter i en bolle med det kokte vannet, og la dem ligge i noen minutter så de mykner noe. Ta epleskivene ut av vannet. Legg dem lagvis bortover benken i en lang stripe på ca. 20–30 cm. Rull sammen fire epleroser og plasser dem i muffinsstekebrettet. Strø over 1 ts brunt sukker, 1 ts hvitt sukker og 1 ts kanel over hver epleblomst. Plasser deretter 1 ss smør på toppen av hver epleblomst, og sett formen midt i ovnen på en rist. Stek til blomstene har blitt gylne, ca. 25–30 minutter.

Eggedosis

Knekk egget i en bolle og tilsett 3 ss sukker. Pisk til en stiv eggedosis.

På tallerkenen

Plasser epleblomsten på tallerkenen og ha deretter ca. 1 ss med eggedosis ved siden av. Bruk en gassbrenner og gratiner toppen av eggedosisen, strø over noen mandelflak eller hakkede mandler, og server. 

Om forfatterne

Andreas Offenberg og Fredrikke Gullbekk, kjent fra Instagram-kontoen @detserveres, deler sin erfaring med å invitere mange og få til festmåltider, og inspirerer med nye ideer til hverdagsmiddager og helgekosen. 

Andreas og Fredrikke.

Andreas og Fredrikke hjelper deg med å oppdage inspirasjon og glede i hvert eneste måltid. I sin første kokebok har de gjort jobben for deg ved å sette sammen menyer med de beste norske råvarene i sesong, som er lette å få tak i. Boken inneholder drinker, forretter, hovedretter og desserter for enhver anledning – og om du heller vil lage én lekker hovedrett til deg og din kjære, er det også lov. Senk skuldrene, og nyt bokens originale smakskombinasjoner samt atmosfæren du kan skape for deg og dine. Nå kan du trygt ønske velkommen til bords! 

Det serveres er en ypperlig julegave!

Les også: Hit drar du i vinterferien!

Powered by Labrador CMS