Hvorfor skal vi snakke om pensjon? Er ikke det bare dølt og veldig lenge til?

Portrait of three women sitting on back of a pickup truck and laughing. Female friends enjoying a pick truck ride in countryside road trip.

– Det er mye døllere å være blakk som pensjonist, sier ekspertene. Dette må du vite om pensjonssparing nå.

Publisert Sist oppdatert

– Det er mye døllere å være blakk som pensjonist enn å sette seg litt inn i hva pensjon egentlig er, sier Torstein Ingebretsen, administrerende direktør i Gjensidige Pensjonsforsikring og fortsetter:

– Pensjon er det samme som lønn – penger du skal leve av. At det er lenge til er en fordel, for da trenger du ikke å spare så mye hver måned som om du venter.

Alexandra Plahte, leder for pensjon i Gabler Steenberg & Plahte AS, er enig.

– Jeg møter mange unge som lurer på hvorfor i all verden de skal bry seg om pensjon – det er jo sååå langt frem i tid. Det er i og for seg riktig dersom de tenker på pensjon kun som alderspensjon. Det mange da imidlertid glemmer er at pensjon er mer enn alderspensjon. Hva som det skulle smelle i morgen? Uføre- og etterlattepensjon er også pensjon, sier Plahte.

Her er ekspertenes beste tips, triks og tabber du bør vite om når det kommer til din egen pensjon.

«Er det nok?»

Ifølge Ingebretsen forventes det at dagens unge i Norge vil leve til de er nærmere 90 år.

– Men selv om vi lever i et rikt land, der vi er vant til at staten tar vare på oss, er ikke det realiteten når vi slutter å jobbe og går over i pensjonistenes rekker, sier Ingebretsen.

Han forteller at du som ung kan forvente deg å få i underkant av 40 % av lønnen din fra staten når du blir pensjonist.

– Spørsmålet du må stille seg er rett og slett: Er det nok?

Det smarteste du kan gjøre

Ifølge ekspertene er det viktig å vite hva du selv kan gjøre for å påvirke din egen pensjon, i tillegg til å skaffe deg en oversikt over hva du ligger an til å få fra de ulike stedene.

– Vi hører ofte folk si: «Pensjon er så vanskelig», «Å, det har jeg ikke satt meg inn i». Men egentlig er det ikke så vanskelig. Logg inn på nav.no eller norskpensjon.no. Der ser du hva du ligger an til å få i pensjon – både fra folketrygden, nåværende og tidligere arbeidsgivere og det du eventuelt har spart selv, sier Ingebretsen.

– Også finansportalen.no er gunstig å vite om, en side med mye nyttig informasjon og sammenligning av lånerente hos de ulike bankene, gebyrer hos pensjonsleverandørene og mer, legger Plahte til.

Den største tabben

Ifølge de to ekspertene er det smarteste du kan gjøre er å starte sparingen tidlig.

– Det trenger ikke å være så mye, men venn deg gjerne til å sette av litt hver måned. Når lønnen din øker, bør du også øke det du setter av til pensjon. I tillegg vil «renters rente»-effekten bli større jo tidligere du starter sparingen, sier Ingebretsen.

Plahte er enig:

– Den største tabben gjør trolig de som ikke ofrer pensjon en eneste tanke. Jeg mener på ingen måte at du skal bruke masse energi på å tenke på pensjon, men du bør definitivt ha et bevisst forhold til det, sier hun.

Valg av spareform

Det er mange måter å spare til pensjon på, men når det er lenge til du skal bruke pengene, er aksjefond å anbefale for de fleste.

– Det er fordi aksjer over tid forventes å gi høyere avkastning enn renter. Dermed får du mer i pensjon, sier Ingebretsen.

Han mener det er lurere å spare månedlig enn å kjøpe fond en gang i året, fordi du med månedlig sparing er mindre utsatt for svingningene i aksjemarkedet, og du kjøper både når det er «dyrt» og når det er «billig».

Har du derimot mulighet til å «låse» pengene til du blir 62 år, er IPS et godt alternativ. Da får du i tillegg en skattefordel som i realiteten betyr at du får litt mer pensjon for pengene du betaler inn.

– Det å nedbetale gjeld er også en måte å spare på. Da trenger du i tillegg mindre penger når du blir pensjonist siden du ikke lenger betaler renter og avdrag, sier Ingebretsen.

– For mange unge kan også BSU (Boligsparing for Ungdom) være en fornuftig spareform, fortsetter Plahte.

Den store skrekken

Ifølge Ingebretsen er den store skrekken å våkne når du er midt i 50-årene og finne ut at du nesten ikke har annen pensjonssparing enn folketrygd fra staten.
– Da begynner det å bli kort tid å spare på. Når det er sagt er det aldri for sent å starte sparing til pensjon De fleste av oss vil ha mulighet til å spare ganske mye når vi passerer 40. Men jo før du begynner, jo lettere er det å nå målet, sier Ingebretsen og kommer med følgende eksempel:
Hvis du sparer 1 000 kroner i måneden i 40 år kan du forvente å ha spart ca 1 million. Hvis du skal spare i 20 år, må du sette av cirka 3000 kroner i måneden for å få det samme. Og hvis du bare sparer de siste 10 årene er det 7 000 kroner i måneden som skal til for å få 1 million.
Powered by Labrador CMS