De Profesjonelle: Tiril Refsum

Foto: Line Dammen

Tiril Refsum startet konseptet Oslo Raw i 2016, og resten av historien er som tatt ut av et eventyr. Det var en gang...

Publisert Sist oppdatert

Tiril Refsum er hjernen bak suksessen Oslo Raw: Nå blir vi bedre kjent med kvinnen som lærte oss at du kan spise kake til både frokost, lunsj og middag gjennom vår karrierespalte – De profesjonelle!

Vi er garantert ikke alene om å være imponert over alt Tiril har fått til – og det på rekordtid – med Oslo Raw. Tiril har siden 2016 åpnet tre kaféer, skapt en populær catering-virksomhet, skrevet to bøker, og bygget Oslo Raw til et av byens mest ettertraktede konsept!

Men Tiril vet også alt om å mangle mål og retning i livet, og i perioden før hun startet Oslo Raw sto livet ganske stille en stund. Etter mange år som en travel, aktiv og engasjert ungdom ble Tiril utbrent i en alder av 19 år, og måtte flytte hjem fra studier i Volda, og tilbake på pikerommet hos foreldrene. Det var da hun oppdaget rå kaker, og kake for kake, bakte hun seg både frisk og lykkelig.

I dag deler Tiril kjærligheten for fargerik og fresh mat med alle sine ansatte og kunder. Dette er utvilsomt en av de fineste og mest inspirerende gründer-historiene vi vet om, og det er utrolig å tenke på hvordan det å finne sin passion virkelig kan snu opp ned på absolutt alt!

Foto: Line Dammen

Fra teater til kaker

Hva var din drømmejobb som barn?

– Jeg elsket musikalteater, og ville gjerne synge og danse når jeg ble stor! Jeg synger og danser fortsatt, men mest hjemme i stuen og på fest.

... Og din første jobb?

– Klesbutikk! Jeg elsker klær, farger og stil. Det var en fin ekstrajobb, men jeg dagdrømte om at jeg stod i en kafé og jobbet i stedet …

Fortell om veien til din nåværende jobb?

– Lysten til å ta ta vare på meg selv etter å ha vært utbrent førte meg til plantebasert mat, og spesielt rå kaker. Det var verken utdanning, eller en forretningsplan fikk meg til starte kafékjeden Oslo Raw. Gleden av å bake, nyte og kose meg ble min businessplan, og før jeg visste ordet av det syklet jeg byen rundt og solgte kaker, og kort tid etter åpnet jeg min første kafe på Adamstuen.

Foto: Line Dammen

Fortell om ditt “I made it”-moment?

– Da vi hadde tusen i kø ved åpning min lille kafe, folk stod i timesvis for å smake på shakes og kaker! Da skjønte jeg at jeg var inne på noe. Et annet øyeblikk da vi stod seks damer rundt arbeidsbordet inne på kjøkkenet bak kafeen og bakte kaker, det var så dampende og fint!

Viktigheten av å hvile

Er det noe du angrer på at du gjorde, eller ikke gjorde i din karriere så langt?

– At jeg ikke slappet av mer underveis. Det har vært veldig tungt og krevende til tider, noe man ikke kan unngå. Men man kan gi seg selv mer slækk og ro underveis i stormen. Ofte hjelper det på både ekspansjon og salg - å hvile. Jeg lærer fortsatt, men har blitt mye bedre på å lene meg tilbake. Jeg har et veldig sterkt team som klarer seg så godt, og ofte er det bedre at jeg ikke blander meg for mye. Entreprenører kan ha utfordringer med å slippe kontroll og vise tillit til andre, men vi blir ofte bedre mennesker og ledere av det.

Hva definerer en drømmejobb for deg?

– Et sted jeg får utløp for mine evner, talenter og min kreativitet. Et sted jeg vokser, nyter og utvikler meg både profesjonelt og personlig. I tillegg må det være en platform som hjelper og inspirerer andre til å få det bedre.

Foto: Line Dammen

Hvordan landet du drømmejobben?

– Jeg skapte den selv, med mye feiling, testing og terapi. Jeg visste ikke at det var drømmejobben før jeg skapte den, den ble til mens jeg gikk.

Sjokolade og fellesskap

Hva er det beste med din jobb?

– Sjokoladen, menneskene og alle våre fine kunder. Felleskapet i kafeene og alle som koser seg med kakene våre gjør meg virkelig glad!

Din arbeidsplass akkurat nå?

Foto: Line Dammen

Ditt beste karrieretips?

– Legg presset på hylla, kos deg og nyt hvert steg. Vi blir aldri ferdige, riktige eller klare. Businessen er en reise som livet. Fyll på med fokus og tilstedeværelse i alle livets områder, også helse og relasjoner. Jeg har fokusert for mye på business, ja - det har jeg! Jeg er så tett knyttet til Oslo Raw at jeg ikke har lagt det fra meg. Mitt tips er å la karrieren få puste i rom av livets andre sider.

Foto: Line Dammen

Enten, eller?

Utdanning eller selvlært?

– Selvlært.

God økonomi eller leve ut drømmen?

– Leve ut drømmen!

Mandag eller fredag?

– Fredag!

Powered by Labrador CMS