– Vi trenger en egen jentelov

Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa har skrevet boken «Jenteloven» sammen og vi har intervjuet debutantene. 

Publisert Sist oppdatert

«Jenteloven» er Falch og Frøysaas nye lov med paragrafer som § 3: «Vi gir oss ikke før vi har oppnådd likestilling for alle jenter og kvinner» og § 10: «Vi krever rettsikkerhet for jenter og kvinner». Boken er først og fremst for unge jenter, men også unge gutter, og egentlig alle, har godt av å lese litt om hvordan jenter og kvinner daglig blir utsatt for diskriminering.

Fra SKAM til Insta-feminist

– Sexisme, gammeldagse myter, stereotyper og kjønnsnormer angår oss alle.

Ulrikke Falch (21) er et kjent fjes for de fleste etter at hun spilte karakteren Vilde i «SKAM». Hun har blitt kalt Insta-feminist, men er feminist irl også altså, og har nesten 1 million følgere på Instagram, som hun har brukt til å legge ut morsomme, selvironiske og satiriske bilder og videoer av seg elv. Sofie Frøysaa (29) husker du kanskje som bloggeren sofsen? Nå er hun komiker. Og sammen har de nå debutert som forfattere.

De har skrevet en bok om feminisme fordi de virkelig tror på dette.

Deler sine historier

– Ulrikke var gjest i en podcast jeg hadde før. Vi bånda og da jeg senere ble spurt om å skrive bok var det veldig klart for meg at jeg ville skrive for unge jenter, og da var Ulrikke selvskreven medforfatter, forteller Sofie.

I boken forteller jentene sine sterke historier. Ulrikke om alvorlige spiseforstyrrelser og selvmordsforsøk, og Sofie om dyp depresjon, Tourettes syndrom, tvangstanker og ensomhet.

– Vi tror at våre erfaringer og utfordringene vi har vært gjennom er noe mange kan kjenne seg igjen i, og for oss har feminisme vært veldig viktig. At vi kan rette blikket utover og heller bli sinte på forventningene til oss, enn å bli sinte på oss selv og blir syke av det. Dette er det vi tror aller mest på, samlet i en nydelig bok, sier Ulrikke.

Men det koster å være personlig og det har begge jentene fått erfare.

Lei av å bli trakassert og kalt "fittekjerringer"

Ulrikke og Sofie er ikke ute etter å ta noe fra guttene, de vil bare dele det. Likt. Og alle reaksjonene de får, tar de som ett tegn på at denne boken er viktig.

– Det er en veldig personlig bok og hvis våre erfaringer kan hjelpe noen andre, er det en klar drivkraft og gjør det verdt det.

De er enige at man må tåle mye når man går ut offentlig med at man er feminist.

– Vi møter mye motstand. Jenter som hever stemmen i offentligheten blir ikke satt særlig pris på og mange er nedlatende, diskrediterer oss og slenger dritt. Men vi får heldigvis også mange fine tilbakemeldinger, sier Ulrikke som er dødssliten av all negativitet og hets. – Det tømmer meg. Jeg orker nesten ikke mer nå. Og jeg er så lei. – Kommentarfeltene sitter klare for å sable deg ned. I natt har jeg sovet i halvannen time fordi jeg har ligget og kvernet på det vepsebolet av et kommentarfelt fylt av illsinte gutter, som er så drøye og skriver helt syke ting. Og jeg blir sjokkert over måten de skriver til meg på, skyter Sofie inn.

Det er ingen tvil om at jenter som vokser opp i disse tider med sosiale medier har mange utfordringer.

En annen ting som skremmer Ulrikke med sosiale medier, er kommentarfeltet.

Draps- og voldtektstrusler

– Det er jo ironisk at vi får spørsmål om hvorfor vi har skrevet en egen bok om at vi blir trakassert av folk som samtidig kaller oss fittekjerringer...

Instagram har gjort mye for karrieren til Ulrikke og med nesten 1 million følgere er hun mer enn dobbelt så stor som de største influencerne i Norge, som Caroline Berg Eriksen, Camilla Pihl og Sophie Elise.

– Som vi presiserer i boka, vet vi godt at vi er privilegerte, hvite, heterofile sis-kvinner i Norge. Men det betyr ikke at vi ikke blir utsatt for diskriminering og trakassering.

Til slutt måtte Ulrikke ta en pause fra Instagram fordi hun rett og slett fikk nok av draps- og voldtektstrusler.

Programleder i egen serie

– Jeg slapp akkurat unna det der. Instagram kom da jeg gikk i 9. klasse. Men jeg, som jente i 20-årene, blir jo også påvirket. Og det synes jeg voksne kan være litt mer ærlige på; at vi blir lett avhengige av mobilen og apper, så hvordan i svarte helvete skal 12-åringer klare å stå imot dette, sier Ulrikke. – Før var det mobbing i skolegården, nå er det mobbing fra lomma liksom, sier Sofie.

Ulrikke er travelt opptatt med boklansering og innspilling av en feministisk dokumentarserie for NRK P3, som har premiere i oktober og Sofie skriver og holder Tabukveld en gang i måneden på Kulturhuset og holder foredrag om mental helse. Det kan godt hende at «Jenteloven» ikke blir den siste boka fra feministduoen.

– Det er skummelt at man kan si hva man vil til hvem man vil, anonymt. Og det er så lite informasjon om hvor farlig og altoppslukende sosiale medier egentlig er.

Les også: En mamma, to pappaer!

– Å være aktiv på Instagram har vært kjempegøy, det har gitt meg mye og jeg har trodd så veldig på det. Og jeg tror at jeg har fått så mange følgere fordi jeg brukte det på en annen måte enn alle andre. Og jeg tror ikke man bidrar så mye hvis man hele tiden skal være som alle andre.

– På et tidspunkt må man bare stoppe opp og ta vare på seg selv. – Men det er utrolig kjipt at kule folk som deg skal bli kneblet, sier Sofie. – Ja, men det er en forventing om at influencere og forbilder skal få til alt og hele tiden være på topp. Men sånn er ikke mennesker. Jeg er en liten jente som sitter på rommet mitt og poster ting jeg synes er morsomt på Instagram, og noe mer krever jeg ikke av meg selv. Når det ikke er morsomt lenger, så gjør jeg det ikke.

– For oss er det så mye mer vi vil si, så man skal ikke utelukke at det kommer mer fra oss. Vi slutter å skrive når vi mener at ting er i endring og det tar tid.

Powered by Labrador CMS