Less is more, eller?

Er det sant at man egentlig kun trenger tre-fire produkter i hudpleierutinen sin? Skincitys hudterapeut gir deg svaret! Les ELLEs store hudspalte her!

Publisert Sist oppdatert

Minimalistisk hudpleie:

I annonsesamarbeid med Skincity

Vi er så stolte over vår nye hudspalte her på ELLE.no, som vi har i samarbeid med Skincity, som er en online hudpleieklinikk.

I denne spalten gir vi deg alt du trenger å vite om hud og hudhelse – presentert av Skincitys egne hudterapeuter.

Fikk du med deg spalten om eksfoliering?

Eller spalten om tørr vinterhud?

Denne gangen tar vi for oss en trend det snakkes mye om for tiden, nemlig minimalistisk hudpleie.

Må man bruke så mange produkter hele tiden og hvilke produkter bør man alltid ha i rutinen sin?

Skincitys hudterapeut Sunniva Grane gir deg svarene!

Minimalistisk hudpleie

Less is more, eller?

Det snakkes mye om minimalistisk hudpleie om dagen, at man egentlig ikke behøver mer enn tre-fire produkter i rutinen så lenge de er tilpasset din hud. Stemmer dette?

– Det er fullt mulig å sette opp en enkel og minimalistisk hudpleierutine! Det vi hudterapeuter ser på som et minimum er at man bruker en rens, en fuktighetskrem, solbeskyttelse på dagtid og et behandlende produkt. Det behandlende produktet kan være en eksfoliering eller et serum – hva man bør bruke her avhenger av hudtilstand og hudtype.

Et fuktserum vil trekke dypere ned i huden enn fuktighetskremen, og Isotonic Hydra Serum fra OSKIA er et ypperlig valg for deg med en dehydrert eller tørr hud.

En slik rutine vil holde huden i balanse og beskytter mot UV-stråler, så fremt man er sikker på at dette er produkter som passer din hud! Dersom man har mer komplekse hudtilstander man ønsker å jobbe med, som kviser, aldringstegn eller pigmenteringer må man ofte legge til et steg eller to for å oppnå synlig effekt.

Mellow Moisture Mask fra SKINCITY skincare er et multifunksjonelt produkt, som kan påføres som en vanlig fuktmaske, eller erstatte nattkremen noen ganger i uken. Kan også legges på leppene som en fuktbehandling.

Har man lyst til å kutte ned på antall produkter i rutinen eller i baderomsskapet, kan man ta en titt på multifunksjonelle produkter, altså produkter som har flere funksjoner!

Å bruke solfaktor daglig er et viktig steg i hudpleierutinen. Ultra Facial Defense SPF 50 fra SkinCeuticals tilfører fuktighet til huden samtidig som den gir bredspektret beskyttelse, og gir en vektløs følelse på huden

Ta gjerne en titt på fuktighetskremer med SPF, fyldige tonere som fungerer som serum og fuktmasker som kan brukes som nattkrem.

Hva kan skje om man overbelaster huden med for mange produkter?

– Når man snakker om «overbelasting» av huden, handler det ikke nødvendigvis om at man bruker for mange produkter, men heller at rutinen inneholder for mange aktive ingredienser eller aktive produkter! Dette kan oppstå hvis man bruker syrer, retinol og C-vitamin i samme rutine – uten å tilvenne huden til ingrediensene sakte, eller hvis man er litt for ivrig med ansiktsskrubben!

Retinol er ingrediens som må tilvennes huden sakte for at man skal oppnå effekt. Clinical 1% Retinol Treatment fra Paula’s Choice er perfekt for deg som vil jobber med linjer eller arr.

Det som da kan skje er at hudens beskyttende barriere, syrekappen, blir forstyrret. Syrekappen har ansvaret for å holde huden i balanse, og er blant annet med på å unngå at fukt forsvinner ut av huden, og å holde talgproduksjonen i balanse for å unngå kviser.

Super Serum Advance fra iS Clinical beroliger og reparerer huden ved hjelp av Centella Asiatica.

Når noen overbelaster huden på denne måten, opplever mange derfor at huden føles stram, rød og får kviser og svie. Dersom dette skjer bør man legge bort alle de aktive produktene, og heller fokusere på milde og fuktgivende produkter som bygger opp barrieren igjen.

Er det noen ingredienser man aldri bør bruke sammen?

– Det enkle svaret er nei. Det mer kompliserte svaret, er at det avhenger av hvilken form ingrediensene har, og hvordan de kombineres! Det er svært sjelden at to ingredienser ikke kan brukes sammen, men det finnes mange dårlige måter å kombinere to ingredienser på! Et godt råd er å velge en aktiv ingrediens i morgenrutinen, og en aktiv ingrediens i kveldsrutinen, heller enn å påføre de over hverandre. Ikke fordi de nødvendigvis vil ødelegge effekten av hverandre, men for å unngå såkalt overstimulering! Mange er for eksempel interessert i å vite om syrer og retinol kan brukes sammen. Man bør ikke legge f.eks et serum med BHA og en krem med retinol over hverandre om du aldri har brukt ingrediensene før – men man kan fint finne en måte å inkorporere begge deler i hudpleierutinen!

Skin Perfecting 2% BHA fra Paula’s Choice er perfekt å påføre på morgenen, dersom man vil bruke f.eks AHA eller retinol på kvelden.

Start for eksempel med å bruke serumet med BHA på morgenen noen ganger i uken, før du etter hvert innfører kremen med retinol et par ganger i uken. Trapp opp bruken etter hvert, og til slutt kan du påføre den ene på morgenen og den andre på kvelden!

Hvordan bør man gå fram for å finne den ultimate produkt-kombinasjonen til ens egen hud?

– Å finne den ultimate hudpleierutinen kan ta tid, så man må være tålmodig! Og ikke minst er det viktig å huske på at huden endrer seg både i løpet av et år, men også i løpet av en måned – bare våre hormonelle endringer kan ha stor påvirkningskraft. Man må forvente at det tar opp til 6 måneder før man ser de reelle resultatene på huden. Det beste er å få rådføre seg med en hudterapeut eller kosmetisk dermatologisk sykepleier, som både kan forstå din hud på et mer profesjonelt nivå og som også kjenner mange produktserier og merkevarer godt. Da slipper man å bruke penger og tid på å lete, og unngår dermed eventuelle reaksjoner på produkter som ikke passer.

Dr. Ceuracle er et merke som har tydelige serier, slik at det er enkelt å finne frem til serien som passer sin hud!

Dersom man ønsker å finne frem til rutinen selv bør man starte med å lese seg opp på hvilken hudtype og hudtilstander man har, og derfra finne riktige typer produkter eller ingredienser som passer dette. Et godt tips er å se på merker som kategoriserer produktene sine etter hudtype eller hudtilstand.

Lyst på en gratis hudanalyse av din hud? Ta en gratis hudtest her!

Skincity.com kan du få gratis rådgivning av Skincitys egne hudterapeuter, og du velger selv om du vil sende en mail, chatte eller ringe!

Powered by Labrador CMS