Kjemper for havet

Kristine Berg jobber som rådgiver på sirkulærøkonomi hos TOMRA, det norske selskapet som oppfant panteautomaten.

Publisert Sist oppdatert

Vi har tatt en prat med Kristine Berg (32), industriell økolog og havforkjemper.

Hun fikk sitt ordentlige første møte med omfanget av plastforsøpling da hun bodde på Bali og ryddet de lokale strendene. Slike små øystater må gjerne importere mat og varer for å mette turisters behov, likevel finnes det ikke infrastruktur til å håndtere avfallet som følger.

– Jeg er vokst opp i fjæra langs Trondheimsfjorden med somre langs Sognefjorden, der bestefar lærte meg å fiske og nyte lykken ute på havet. Som for så mange andre innen vårt felt, utviklet det nære forholdet til havet seg etter hvert til et forhold til plast. – Hos TOMRA får jeg jobbe med landbaserte løsninger innen resirkuleringsteknologi for blant annet plastforsøpling, som bidrar til å «skru av krana» for havplast på land, der det har størst effekt.

Gjenvinningsteknologi blir avgjørende for å forsøke å løse de komplekse globale verdikjedene, og det er nettopp disse systemene som fascinerer Kristine.

– Plast bør være en ressurs for noe nytt, ikke noe vi behandler som avfall etter noen minutters bruk. Det er et materiale som er laget for å leve hundrevis av år lenger enn oss.

Ifølge TOMRAs beregninger kaster vi bokstavelig talt bort plastemballasje verdt opptil 80 milliarder dollar hvert år globalt. Med andre ord henger arbeidet med å holde plast i sirkulære kretsløp og redusere plastforsøpling globalt, tett sammen med klimasaken.

– Hvis vi resirkulerer plasten og bruker den i nye produkter så den har en verdi, så vil mye mindre plast havne på avveie, og til slutt i havet.

Kristines store forbilde, den britiske skipperen Emily Penn, var i 2014 en av grunnleggerne av organisasjonen eXXpedition. Med mål om å øke kunnskapen rundt havplast har de nå krysset to verdenshav sammen.

Forskningsseilasene for og med kvinner, gir kvinner en arena for å brette opp ermene, reise på ekspedisjoner og gjøre et dypdykk i viktig forskning.

– I 2018 krysset jeg det nordlige Stillehavet fra Hawaii til Canada på forskningstokt gjennom «The Great Pacific Garbage Patch», og i mars 2020 seilte jeg over det sørlige Stillehavet fra Påskeøya til Tahiti med eXXpedition.

Men Kristines engasjement rundt havplast slutter ikke her. I hennes foredrag om sirkulærøkonomi ønsker hun å inspirere folk til å være en del av løsningen.

– Selv forsøker jeg å slutte å prøve å være perfekt – ingen er perfekte! Men jeg nekter å la det ødelegge motivasjonen min til å leve et mer bærekraftig liv. Så jeg prøver så godt jeg kan, hver dag.

Selv spiser Kristine lite kjøtt, dyrker grønnsaker på balkongen og forsøker å kaste så lite matrester som mulig. Hun sykler eller tar kollektivt, er bevisst på holdbarhet når hun kjøper klær og ting og har troen på at vi kommer langt dersom alle legger inn en liten innsats.

Powered by Labrador CMS