Knasende sommerruller med futt

Foto: Line Dammen

En klassiker som alltid smaker godt!

Publisert Sist oppdatert

Sommerruller, eller ferske vårruller som mange kaller dem, blir man aldri lei. Og man kan variere rullene i det uendelige – fyll på med det du har liggende av gode grønnsaker.

Knasende sommerruller med futt

Gir 2–3 porsjoner.

Tid: 45 minutter.

Du trenger:

10 rispapir

frisk koriander

srirachasaus

RASKE SYLTEDE GULRØTTER

3 gulrøtter i fine staver

170 ml riseddik / hvitvinseddik 2 1⁄2 dl vann 4–5 ss sukker

1⁄2 ss salt

1 lime, saften av

SPRØ TOFU

250 g fast tofu (ikke silketofu)

1 dl maisstivelse

1 ts salt

solsikkeolje

PEANØTTSAUS

6 ss peanøttsmør

valgfri type 2 ss soyasaus / tamari

1–2 ss lønnesirup

1⁄2 lime, saften av

1⁄2 ss sriracha 6–8 ss vann

TIPS: Prøv gjerne en variant hvor du panerer tofuen med brødsmuler for ekstra knas. Knallgodt!

GRØNNSAKER

en neve rødkål

1 mango

1⁄2 agurk, uten kjerne

en neve grønn salat eller spinat

ANDRE FORSLAG

spirer

avokado

risnudler

reddiker

Slik gjør du:

Start med gulrøttene. (Hvis du vil lage en enda raskere versjon, kan du droppe sylting og bruke dem rå.)

For at det skal bli plass til så mange smaker som mulig i rullene, er det fint om gulrøttene er i tynne staver og 8–10 cm lange, gjør det så nøye som du har tid til.

Bland alle ingrediensene til de syltede gulrøttene sammen i en beholder og sett den til side.

Press ut vannet av tofuen.

Kutt så tofuen i like lange biter som gulrøttene, men ca. 1 cm brede.

Legg dem tett utover et skjærebrett, strø så salt over bitene.

Dryss maisstivelsen over, gjerne med en finmasket sil for jevn fordeling.

Peanøttsausen:

Rør sammen alle ingrediensene til du har en jevn og fin saus.

Tilsett vann for å tynne ut til du har en tykk, men så vidt rennende konsistens.

Smak gjerne til med mer sriracha, det skal bli riktig godt med en sterk saus.

Mengden som er oppgitt her, gir en mild, barnevennlig saus.

Det er stor forskjell på tykkelsen på peanøttsmør, så derfor er det ingen hovedregel angående hvor mye væske du trenger!

Kutt så opp ønskede grønnsaker, gjerne i ca. 10 cm lengde og ganske tynne.

Dekk bunnen av en stekepanne med slippbelegg med stekeolje, og varm den til det freser når du legger i en bit tofu.

Stek så alle bitene gylne, totalt tar det 5–7 minutter. La bitene renne av i et minutt på et bakepapir før servering.

For servering har du to valg. Du kan enten lage alle rullene helt ferdig med en gang, eller la alle lage sin egen slik: Sett en stor bolle med varmt vann på bordet (men ikke så varmt at noen brenner seg). Legg alle grønnsakene på fat, sett frem sriracha og korianderblad sammen med andre ting du har kuttet opp. Når det er tid for å spise, tar hver og en et rispapir og dypper i vannet i 5–20 sekunder, legger det på tallerkenen eller en glatt skjærefjøl og legger ønsket fyll i midten av rispapiret. Ikke fyll dem for mye, da får du ikke lukket dem, og de blir veldig vanskelig å spise. Start med å brette bunnen over fyllet, så bretter du den ene side over, så den andre, og ruller hele rullen sammen så toppen blir med, så stramt som mulig uten at det går hull. Sett gjerne frem dippskåler med saus til hver, eller ha sausen i en stor skål så alle kan forsyne seg selv. Ha gjerne litt saus i selve rullen også. Bon appetit!

Flere mattips:

Kremet sitrus- og gulrotcurry Indisk blomkålgryte
Powered by Labrador CMS