Girl power: Musti

Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles

I fjor ble artisten Musti tildelt to spellemannspriser, vi har intervjuet det unge stjerneskuddet.

Publisert Sist oppdatert

Med et raskt google-søk, bugner det over av beundrende superlativer for unge Ugbad Mustafa Yusuf Noor (20), kjent under artistnavnet Musti.

Under årets Spellemann ble hun tildelt to priser i to av utdelingens aller tyngste klasser: Hip Hop og Årets gjennombrudd, og i 2020 vant hun også P3 Gull for det særdeles kritikerroste debutalbumet Qoyskayga.

Musikkinteressert siden barndommen

Hennes musikalske talent er det bare å ta av seg hatten for, men evnen til å sette ord på betente temaer gjennom musikken er kanskje vel så imponerende.

Hvor startet det hele?

Musti er litt usikker på svaret, spesielt når hun blir spurt om hvor gammel hun var – noe som antakelig er helt vanlig når noe er en så naturlig del av livet. Hun husker imidlertid at musikk, i ulike sjangre, var en viktig del av oppveksten på Tøyen i Oslo.

– Jeg har hørt på litt forskjellig musikk gjennom oppveksten – mamma hørte på somalisk, storesøster elsket R’n’B, og jeg syntes Lil Wayne var verdens feteste fyr. Så – det startet hjemme, sammen med familien min.

Det er ingen tvil om at musikken har hatt mye – om ikke alt – å si for den unge artisten.

– Musikken min har gitt meg mye plass til å være meg selv, kjenne på mine egne følelser og lære hvordan jeg håndterer dem.

Psykisk helse er et tema som går igjen – både i intervjuer og gjennom musikken til Musti, og rapperen har selv vært åpen om at hun har gått igjennom tøffe perioder.

– Jeg har alltid følt at jeg måtte vokse opp tidlig, jeg har på en måte akseptert at den første bølgen med vanskelige tider traff meg ganske tidlig. Og så kommer man seg ut av det, og sitter på kunnskap og erfaring som man vil dele med folk som kanskje går igjennom den bølgen nå.

Vil gi alle en stemme

Som for veldig mange, var starten av koronapandemien utfordrende for Musti, som betrakter seg selv som relativt selskapssyk.

Allikevel kom hun helskinnet igjennom perioden, med en ny evne til å trives bedre i eget selskap.

– Jeg føler at jeg har blitt ganske flink til å holde av tid for meg selv og trekke meg litt tilbake.

Undersøkelser har vist at dette slett ikke gjelder alle, og både under og etter pandemien har det vært overflod av artikler om barn og unge som sliter mentalt. Musti etterlyser endringer, og ønsker mer åpenhet rundt psykisk helse – spesielt i minoritetsgrupper.

– Jeg vet ikke hva som kan funke, men noe må vi gjøre annerledes. Det bør også bli et tema som vi alle er komfortable med å ta opp rundt middagsbordet hjemme.

Hun opplever også at det er flere unge som tar kontakt med henne direkte, for å snakke om sine utfordringer, noe hun setter stor pris på.

– Det er digg å vite at jeg kan være til hjelp for noen.

Musti har et helt klart mål om å være en stemme og en god representant for dem som ikke blir hørt.

– Jeg var selv en av de stemmene. Så jeg vil gi alle en stemme, og en sjanse.

Forbilde for mange unge

Hun har en tydelig oppfordring til alle som vil, men ikke våger å ta det siste steget i ønsket retning.

– Jeg vil at folk skal inspireres og motiveres av musikken min til å gjøre det de kanskje har ventet med litt for lenge. Sparke ned dører som de kanskje er litt redde for, gå ut av komfortsonen, liksom. Være seg selv!

I tillegg til å være en viktig stemme, tar hun også rollen som forbilde på største alvor.

– Jeg føler at jeg som har yngre søsken har et ansvar for å vise dem at du kan starte med deg selv, og gjøre deg selv til ditt eget forbilde. – Et forbilde som inspirerer folk til noe godt, å få folk til være med på å skape noe vi alle kan være stolte av. På spørsmål om hun kan avsløre noen spennende planer, svarer hun kort og konsist: – Jeg jobber med mitt neste prosjekt, og det mener jeg at alle bør glede seg til.

Les flere intervjuer her!

Powered by Labrador CMS