Tre banebrytende kvinner deler sine beste karriereråd
Fra å overkomme utfordringer, til å skape positive forandringer i sin bransje.
Annonse i samarbeid med Accenture.
Uansett om du nettopp har begynt din karriere eller befinner deg midt i den og er usikker på neste steg, er det alltid inspirerende å høre om hvordan andre navigerer og finner sin vei – ikke minst er det hjelpsomt.
Vi har pratet med tre kvinner som alle er banebrytende innen sitt felt, for å finne ut hva som driver dem, hvordan de kom seg dit de er i dag, og ikke minst, hvilket råd de har til alle som søker seg mot en ny retning eller ønsker å klatre.
Ta sats
– Jeg hadde en høyere lønn tidligere, forteller Eshita Kabra Davies, som tidligere jobbet i en stor bedrift, men som tok en stor risiko og startet By Rotation, en plattform for utleie av klær.
– Tapet av økonomisk selvstendighet gikk utover min selvtillit og jeg tvilte på meg selv og om jeg hadde hatt det bedre dersom jeg ikke satset alt og startet By Rotation. Dette er grunnen til at mange aldri forlater store bedrifter. Det handler ikke om at de ikke er intelligente eller har en entreprenør i magen, det er bare mer utfordrende å gjøre en forandring.
Det er aldri for sent
– Den største utfordringen jeg har vært med på var da jeg endret karriere i 2019, forteller Nathalie Pessel, senior manager i Accenture Frankrike, som er spesialist på bærekraft.
– Dette var tredje gang jeg valgte en ny retning, fordi jeg alltid har vært for nysgjerrig til å ikke utforske andre muligheter. Der de første to rundene gikk ganske smertefritt, ble denne mer kompleks å takle, hovedsaklig av to grunner: Jeg hadde ingen bevist ekspertise innen bærekraft enda, og jeg var over 40.
– Jeg så fortsatt på meg selv som ganske ung, siden jeg fortsatt hadde flere yrkesaktive år foran meg, enn bak meg. Men mange rekrutterere så meg som en senior allerede. De forventet at jeg var en ekspert som ville be om høy lønn, mens jeg derimot ønsket å lære og var ikke motivert av lønn.
Under tiden Nathalie har jobbet for Accenture har hun selv fått oppleve selskapets dedikasjon når det kommer til å tilby de ansatte endeløse muligheter. Hennes råd til andre?
– Ikke gi opp, og ta så mange kaffekopper med så mange som mulig, uten å ha noen forventninger. Din neste store mulighet kan komme etter et møte med noen som ser mer i deg enn hva du selv er klar over. Det var det som skjedde med meg, da Accentures Managing Director så mitt potensiale og mine ferdigheter, og hvordan det kunne brukes.
Jobb med dine svakheter
– Det å bli entreprenør for første gang er utfordrende uansett alder, spesielt når du ikke kommer fra en business bakgrunn, forteller Stephanie Eltz, en tidligere kirurg fra det offentlige helsevesenet og med-gründer og CEO av Doctify, en plattform for omtale av helsetjenester som brenner for tillit og åpenhet.
– Både jeg og min med-gründer har begge bakgrunn fra det offentlige helsevesenet, så vi visste alt om hvordan å ta vare på pasienter, men det å drive business derimot var helt nytt for oss, forteller hun.
– Vi visste at vi måtte bygge et godt nettverk av støtte rundt oss. Vi skaffet oss mentorer og gikk på kurs for nye entreprenører for å lære mer om hvordan vi kunne gjøre vår visjon til virkelighet. Dette sørget for at vi møtte andre likesinnede entreprenører og bygget oss en proaktiv gruppe av mentorer som kunne støtte oss i møte med nye utfordringer.
Stephanie fortsetter: – Det er også viktig å omgi seg med mennesker du kan stole på og som kompenserer for dine svakheter. Det å ha ulike styrker bidrar til et godt partnerskap og muligheten til å skape en suksessfull bedrift.
Verdsett mangfold
Alle de tre kvinnene trekker frem mangfold og inkludering som viktige faktorer til å skape et suksessfullt og harmonisk arbeidsmiljø.
– Det å ansette noen utelukkende basert på CV fungerer ikke nødvendigvis for nye bedrifter. Det er mye viktigere å ansette noen med potensiale, riktig type personligheter med en sult for å få til noe, som er fleksible, dynamiske og samarbeidsvillige.
Nathalie sier seg enig og er takknemlig for at dette er noe Accenture legger mye fokus på: – Vi blir alle bedre og klokere når vi deler og lytter til andres meninger, gjerne noen med annen livserfaring.
Hun kan bekrefte at mangfold og inkludering er viktige nøkkelverdier for organisasjonen og at hver og en verdsettes for det unike de kan tilby.
For Eshita er dette et viktig insentiv, både personlig og profesjonelt.
– Jeg tenker på hvor få sør-asiatiske kvinner som har sittet som ledere i store selskap som når ut til offentligheten, og jeg vil være med på å endre dette. Jeg ønsker at også vi har en plass på den globale scenen, deler hun.
Prioriter bærekraft
For både Nathalie og Eshita er det å gi tilbake en viktig motivasjon. Dette stammer fra deres lidenskap for planeten og framtidige generasjoner.
– Min sterkeste drivkraft er ønsket om å bidra til samfunnet på en eller annen måte, forteller Nathalie.
– Jeg kommer fra en verden der det jeg gjør hver eneste dag handler om å hjelpe andre. Jeg kan ikke forestille meg å ha en jobb som ikke handler om noe større enn meg selv. Det ligger en enorm stolthet i å vite at du er en del av et større nettverk som jobber i fellesskap mot samme mål. I Accentures tilfelle har selskapet satt om nullutslipp innen 2025 og de har forpliktet seg til en kultur bestående av mangfold, inkludert kvinner i arbeidslivet som per nå utgjør 46 prosent av den globale befolkningen.
Eshita var selv vitne til effekten av tekstilavfall etter et besøk i sitt hjemland, Rajasthan, India, og følte seg nærmest forpliktet til å skape en forandring gjennom å gjøre mer bærekraftig mote tilgjengelig og forlenge livssyklusen til kvalitetsplagg i garderoben.
– Alt handler om å bruke det du allerede har og forvalte resurser på en god måte.
Oppdag dine karrieremuligheter hos Accenture her.