Slik sparer du smartest!

Foto: Marte Garman

Lene Dranges ultimate guide til å få råd til det du vil!

Publisert Sist oppdatert

Sparetips 2020: Lene Dange er kjent fra Luksusfellen på TV3 og står bak den populære snapkontoen Snaponomi.

I boken, Snaponomi - bli supergod på egen økonomi gir hun deg svaret på alt du trenger å vite om dine egne penger.

Sparetips 2020: Q&A med Lene Drange

Fast jobb, en vanlig god inntekt og faste månedlige kostnader.. men alltid tomt på konto når neste lønning nærmer seg. Kjenner du deg igjen?

– Januar er en ypperlig anledning til å gå igjennom egen økonomi for å kutte i unødvendige utgifter. Det er viktig at du ikke betaler for mye for noe, eller at du betaler for noe du ikke bruker. Ta en opprydning i strømmeabonnement, prut på strømprisen, få nye tilbud på mobilabonnement, forsikring og boliglånsrenten. Det tar deg en times tid og det er mye penger å hente!

Drange mener den enkleste, men kanskje kjedeligste løsningen er å ta en rask titt på kontoutskriften. Da finner du kjapt dine egne lommetyver, og blir mer bevisste på dem.

Foto: Marte Garman

Hva er dine beste tips til å få en oversiktlig og god personlig økonomi?

Hvis man drømmer om å kjøpe egen bolig eller større bolig. Hva er den beste måten å spare på?

– Jeg ville laget et nytt kontooppsett i nettbanken. Ikke få lønnen din inn på brukskontoen! Få den heller inn på en konto hvor alle regningene trekkes. Ha faste trekk over på brukskonto, sparekonto og eventuelt en matkonto den dagen du får lønn. Da vet du at du sparer hver måned, du får betalt alle regninger og kan "sløse" bort beløpet på brukskontoen. Det blir det beløpet du forholder deg til. Det er en god start - du har hele tiden full kontroll på egen økonomi.

Hva om man drømmer om en Chanel-veske, et annet designerplagg eller en reise. Hva er den beste og kjappeste måten å spare til dette på?

– Det er en fin drøm. Om du er under 34 år er det å fylle opp BSUen, og deretter en BSU 2.0. Om du skal spare i fond kommer dette an på tidshorisonten din. Dersom du sparer i fond, bør pengene stå i 5-8 år. For mang handler det nok mer om beløpet man får satt av enn avkastningen man får.

For samboerpar, hva er den beste måten å dele utgiftene på?

– Da handler det om å maksimere sparingen og ikke dra kredittkortet! Når jeg har kjøpt slik luksus, har jeg måtte levd mer nøkternt i forkant av kjøpet. Jeg tar gjerne en runde i leiligheten for å selge ting som ikke brukes, jobber ekstra osv. Kanskje vente på feriepenger eller å få igjen på skatten?

Hvor ser du at det ofte er mest å spare?

– Jeg ville hatt en felles regningskonto hvor begge parter bidro med like mye så langt det lar seg gjøre. Da er det enkelt for begge å følge med! I tillegg ville jeg hatt en felles matkonto. Samboerpar bør ha en samboerkontrakt, uavhengig om en leier eller eier.

Nybegynner på sparing. Hvor bør man starte?

– Helt klart i matbutikken! Der har veldig mange av oss mye å gå på. Hvis vi starter å følge de klassiske tipsene om å begrense handlingen til 1-2 ganger per uke, bruke ingrediensene i flere retter og ta med seg en matpakke. Det handler ikke nødvendigvis om at man skal spise middagen hjemme hver dag. Det er ikke sikkert det passer din livsstil, men det handler om å planlegge. I tillegg er det mange av oss som bruker mye penger på take away, kaffe og lunsj. Det kan være et tips å gjøre dette litt sjeldnere!

Er det egentlig lurt å spare med partner?

– Er du under 34 år er den helt klart beste måten å spare på, BSU! Du får en garantert "avkastning" på kroner 5000 i skattefradag og god rente. Deretter ville jeg anbefalt å spart i et globalt indeks fond. Her kan du selv velge risiko som du er komfortabel med. Jeg ville også anbefalt å ha en bufferkonto med 1-2 månedslønner på som en økonomisk sikkerhet i tilfelle noe skulle skje.

Hvor mye bør man ha på bufferkonto og hvordan kan man smart bygge opp en?

– Det kan være en lur og gøyal måte å spare på. For eksempel ved at begge setter inn kroner 1000 til årets ferietur eller et oppussingsprosjekt. Det er vanlig å spare sammen med partner når man får barn.

Kredittgjeld etter en litt for merry Christmas. Hvordan bør man deale med denne?

– En bufferkonto er så viktig for å ha en trygg økonomi! Jeg vil anbefale at det står 1-2 månedslønner på kontoen. Da er du sikret økonomisk i tilfelle det skulle skje noe. Det er alltid fint å spare 10% av egen inntekt. Sett opp et automatisk trekk den dagen du får lønn. Det er også et tips å skjule sparekontoen i nettbanken eller å ha den i en annen bank slik at du ikke blir fristet til å "stjele" fra deg selv.

Hvis man får noen 100.000 i gave eller arv i 2020, har boliglån, studielån og billån. Hva er smartest å gjøre med pengene?

– Det er det mange som opplever! Og det er en ypperlig anledning til å gå igjennom egen økonomi for å kutte ned på utgiftene. For å få betalt ned mest mulig - maksimer inntektene! Er det mulig å jobbe ekstra eller overtid? Selg unna eller lei ut ting og tang. Betal alle nødvendige utgifter som bolig og strøm. Utsett det som er mulig - er det mulig å få utsettelse på betaling av studielånet og i verste fall avdragsfrihet på boliglånet for å bli ajour igjen. Hvis du nettopp har dratt kredittkortet så er det dessverre ingen muligheter for å få redusert rentene, så da er det bare å betale! Start kreditten med høyest rente.

– Mitt tips er dette; har du under 50-60% belåning på boligen ville jeg fulgt ordinær tilbakebetaling og heller brukt pengene på noe annet enn å betale ned boliglånet. Det samme gjelder for studielånet med mindre beløpet er så høyt at avdragene per måned blir utfordrende. Dette fordi det enda er lavt rentenivå og det er mer penger å hente på å investere. Billånet er som regel mindre lønnsomt så jeg ville nok betalt litt inn der, men satt store deler av beløpet i et fond. I tillegg tenker jeg at hvis man arver er det alltid fint å bruke litt av pengene til å kjøpe noe som minner om den personen.

Powered by Labrador CMS