mat

Slik lager du vegisterkaker - saftige, vegetariske og perfekt til festmiddagen

Hvis du ikke har smakt vegisterkaker før, er det jammen på tide.

Enkel oppskrift på saftige, smaksrike, mettende vegisterkaker. Perfekt til både jul og nyttår!

Publisert Sist oppdatert

Medisterkaker hører hjemme på julebordet, uten tvil. Det samme gjør vegisterkaker!

Hanne-Lene Dahlgren, som står bak både vegetar-kokebøker og nettstedet Vegetarentusiast, har en enkel oppskrift på vegisterkaker. Garantert suksess - og digg for både vegetargjester og kjøttetende gjester.

Pssst, her har vi samlet enkle desserter til nyttårsaften.

Vegetariske medisterkaker til julemiddagen

Enkel oppskrift på saftige, smaksrike, mettende vegisterkaker

Hanne-Lenes oppskrift på vegisterkaker er lett å følge - og du kan enkelt velge å bruke 100 prosent norske råvarer om du vil.

- Kan man virkelig lage noe lignende av grønnsaker og korn og så blir det ikke bare godt, men juleverdig godt? JA! sier hun.

- Disse er så fantastiske at selv min skeptiske mann - en svenske som ikke har et forhold til medisterkaker - virkelig elsker de. Lov meg at du gir de et forsøk, ok? oppfordrer Dahlgren.

Du trenger, til fyllet:

1 blomkål

2 dl quinoa (mengde målt før koking)

1 ss grønnsaksbuljong (tilsvarer én terning, bør knuses først)

2,5 dl havregryn

0,5-1 ts salt

1 ts allehånde

1 ts tørket ingefær

1 ts hvitløkskrydder (valgfritt)

pepper etter smak - eventuelt også krydre med muskat om du er glad i det

Valgfrie grønnsakstilsetninger, til smak/look:

2 store never spinat

En halv rødbete, som er kokt eller bakt først

- Lag en haug av disse, og frys ned til alle julens deilige måltider - eller ta bort noe av julekrydringen og bruk de som burger eller i wrap! tipser Dahlgren.

Forresten - vet du dette om champagne?

Slik lager du vegisterkakene

- Dette er en super rett til forhåndslaging, for du kan enten forhåndssteke kakene og fryse de i god tid før, deretter varme de i stekeovnen eller stekepannen - eller lage deigen klar en dag eller to før måltidet, og så steke de samme dagen du skal spise de, tipser Dahlgren.

1. La quinoaen småkoke med buljong i 4 desiliter vann i cirka 12-15 minutter til vannet er helt dampet bort. 

- Du kan gjerne bruke quinoa kokt fra en annen dag, den holder cirka en uke i kjøleskap, tipser Dahlgren.

2. Del blomkålen i biter, fordi den skal moses, og kok bitene i vann til de er møre. Hell så av vannet.

- Pass på å ikke koke den så mye mer enn mør, ellers vil veldig mye vann bli med over i kakene, tipser hun.

3. Bruk en stavmikser eller foodprocessor og bland quinoa og blomkål med alle de andre ingrediensene (utenom de valgfrie grønnsakstilsetningene), og smak til med krydder og salt. Hvis deigen er veldig våt tar du i litt mer havregryn, og de kan du godt bare røre inn.

- Husk at buljong har ulikt saltinnhold, og ulik styrke av krydder. Derfor bør du smake til deigen med krydder på nettopp dette tidspunktet, påpeker Dahlgren.

4. Hvis du vil ha noen grønne, noen røde og noen naturelle vegisterkaker, del deigen i tre og bruk stavmikser til å få inn spinat og rødbete i hver sin deig. Ha i litt mer havregryn dersom deigen blir litt våt - til du har en masse som er lett å forme.

5. Stek en prøvekake først. Form så kaker eller små boller med hendene, og stek gyldne i olje,

- Det er alltid litt forskjell på størrelse på blomkål og vanninnhold i quinoaen, så for å sikre at konsistensen blir så fast som du vil ha den, så bør du prøvesteke én kake først - og blir den for myk, bruk mer havregryn, beskriver Dahlgren.

- Jeg pleier lage runde boller, og deretter trykke de litt flate med stekespaden. Bruk gjerne flere panner, så går det unna, legger hun til.

6. Server med tradisjonelt juletilbehør. (Eller bruk den som burger, i en wrap eller i en digg saus? Opp til deg!)

Les også: Perfekt juledessert - ostekake med pepperkakebunn!

Ja, takk! Meld meg på nyhetsbrevet

Powered by Labrador CMS