mat
Enkle desserter til nyttårsaften
Tre gode og klassiske desserter å servere til mange.
Tre klassiske desserter du kan servere på nyttårsaften
Venter du gjester på nyttårsaften? Eller har du kanskje tatt på deg oppgaven med å lage dessert? Vel, da kan disse oppskriftene være redningen!
Klassisk tiramisu
Tiramisu er kanskje noe av det enkleste du kan lage, og vi har ennå tilgode å møte noen som ikke liker det. Det er også en dessert som selv de som ikke liker dessert, ofte liker. Den er enkel å lage, og krever verken heving, steking eller lang tid.
Denne tradisjonsrike italienske desserten er både dekadent og elegant på samme tid. Ikke minst er den lekker å servere, og her finnes det utallige ideér til inspirasjon.
Har du testet denne? Oppskrift på tiramisu med matcha!
Oppskrift: Tiramisu
Dette trenger du til tiramisu:
- 2 store eggeplommer
- 90 g/1 dl sukker
- 500 g mascarpone
- 1 vaniljestang
- 4 eggehviter
- 1 g salt
- 6 g sukker
- 3 dl espresso
- 3 ss Amaretto (kan sløyfes)
- 24 – 30 Savaiordikjeks (ladyfingers)
- 15 – 20 g bakekakao
- Mørk sjokolade som rives over ferdig tiramisu rett før servering
Slik lager du tiramisu:
Lag en espresso (ca 3 dl), og sett denne til avkjøling.
Bland sammen eggeplommer og sukker (1 dl) med hjelp av en håndmikser. Når blandingen har fått en slags kremaktig konsistens har du i Mascarpone og vaniljestang, før du fortsetter å mikse dette sammen. Det er viktig at det blandes godt, men følg nøye med slik at det ikke skiller seg.
Så kan du blande sammen eggehvitene, 6 g sukker og 1 g salt i en annen bolle. Her vil du også trenge håndmikseren, så sørg for å skylle den godt før du begynner, slik at denne er helt ren. Her er målet å oppnå en konsistens som er slik at du kan snu bollen opp ned, uten at det renner ut. Først da er det klart.
Så skal innholdet i de to bollene, eggehvitene og mascarpone/eggeplomme-blandingen, blandes sammen. Bruk gjerne en sleiv eller slikkepott og bland det sammen i rolige, seige bevegelser – tenk luftig!
Nå kan du finne frem formen eller fatet du ønsker å legge opp selve tiramisuen i, samt Savaoirdikjeksen. Dersom du vil bruke Amaretto i oppskriften kan du ta 3 ss av den i espressoen nå.
TIPS! Du kan også følge samme fremgangsmåte dersom du vil lage tiramisu i små porsjonsglass.
Deretter dypper du én og én kjeks i espresso/Amaretto-blandingen. De absorberer veske veldig raskt, så her gjelder det å «duppe dem» raskt på hver side. Legg kjeksen utover fatet. Når hele fatet er dekket av ett lag med kjeks, kan du legge på første lag med kremen. Deretter dypper du en ny runde med kjeks, legger dem utover fatet, før du legger et nytt lag med krem.
Nå er du snart i mål! Sett hele desserten til avkjøling i kjøleskapet, enten et par timer eller over natten. Rett før servering drysser du over bakekakao gjennom en sikt, og river opp litt sjokolade som du topper det hele med – et voila – du har laget en fabelaktig dessert!
Pavlova
Pavlova er enkel å lage og kan lages stor i langpanne. Den blir ekstra enkel hvis du velger å bruke ferdig vaniljekrem eller eggekrem, men å lage eggekrem selv er også veldig enkelt. Se oppskrift på Matprat.no.
Pavlova består av en marengsbunn som skal være sprø utenpå og luftig og lett inni, med masse krem og bær på toppen. Du kan også bruke frukt, sjokolade og andre godsaker. Vi har testet mange oppskrifter og funnet ut at dette er den beste oppskriften på en stor Pavlova.
Men du kan lage den til et vanlig rundt, stort kakefat ved å halvere oppskriften.
Oppskrift: Pavlova
Dette trenger du til Pavlova marengsbunn til langpanne/stekebrett
- 8 eggehviter
- 1 ts salt
- 500 g sukker
- 4 ts Maizena
- 2 ts hvitvinseddik
Slik lager du Pavlova
- Forvarm stekeovnen til 120 grader.
- Skill eggehvitene og eggeplommene i en ren bolle av rustfritt stål eller glass. Det er viktig at det ikke kommer noe gult i eggehvitene. Ta vare på plommene til eggekremen hvis du skal lage det.
- Bruk kjøkkenmaskin med ballongvisp eller mixmaster til å piske eggehvitene sammen med litt salt. Start på et lavt tempo. Når blandingen skummer lett, skrur du opp hastigheten. Når eggene og saltet har blitt hvitt og litt stivt, tilsetter du sukker, litt og litt, mens maskinen går. Pisk på høy hastighet til røren er jevn og fri for små sukkerperler. Her er det viktig å ikke starte på full hastighet da marengsen kan bli hul når den stekes og at du ikke visper for lenge slik at marengsen blir kornete.
- Sikt Maizena og hvitvinseddik inn i deigen, litt etter litt, og vend inn i røren med en slikkepott. Pass på å ikke rør for hardt, da slår du luften ut av marengsen.
- Fordel kaken på et stekebrett slik at den blir cirka 2,5 centimeter høy. Hvis du har et stort firkantet kakefat kan du tegne opp størrelsen på bakepapiret slik at bunnen vil passe til fatet. Men husk å holde deg noen millimeter innenfor strekene når du fordeler røren.
- Stek Pavlova-marengsen på nederste rille i ovnen i cirka 1,5 time. Når kaken er ferdigstekt, skrur du av ovnen, setter døra på gløtt og avkjøl. Den kan gjerne stå til neste dag.
Fyll til Pavlova
- Kakefyll av eget ønske
- 1 boks kremfløte
- 2 ss sukker
- Bær og frukt til topping
- Her kan du kjøpe kakefyll med vaniljesmak fra Freia , eller ferdig vaniljekrem fra Piano som du blander med krem, som du pisker av en boks kremfløte og litt sukker.
- Hell kremen over marengsbunnen.
- Rens bær og eventuelt frukt og legg øverst. Vi liker best bringebær, blåbær, jordbær og litt hakket mørk sjokolade.
Tips! Hvis du legger kremen og bær/frukt på marengsbunnen lenge før den skal serveres, blir den bløt og den sprø skorpen blir myk. Så prøv å vente så lenge du kan før du gjør det, og absolutt ikke dagen før. Å «montere» en Pavlova går uansett veldig kjapt.
Psst! Tine har lansert en egen ferdig Pavlova-krem.
Oppskrift: Brownies – glutenfri og vegansk
Vi elsker å lage snacks og dessert som smaker og føles godt, er fulle av næring og gir påfyll av deilig energi. Tiril Refsums brownie, som står på menyen hos Oslo Raw, er så sunn at du fint kan spise den til både frokost, lunsj og middag – hvis du skulle føle for det! Den er nemlig proppfull av næringsrike ingredienser som søtpotet, nøttesmør og dadler. ELLEsk! Her har du oppskriften:
Søtpotetbrownie
Dette er den saftigste brownisen med bare bra ingredienser! Denne lager vi ofte, ettersom den er superenkel å slenge sammen og gir akkurat den kosen vi trenger uten å få dårlig samvittighet. Brownien er deilig til kaffen om morgenen og nydelig til dessert. Kos deg!
Dette trenger du til brownie-deigen:
- 2 søtpoteter (ca 600-800g)
- 2 dl mandelsmør, cashew-smør eller annet
- 5 ss lønnesirup, honning eller 7 saftige dadler
- 2 ss kokosolje
- 3 dl havremel eller mandelmel
- 5–10 ss kakaopulver, bruk gjerne en miks av kvernet kakaomasse og kakao-pulver (velg styrke selv)
- 4 ss kokossukker
- 1,5 ts bakepulver1 ts salt
Dette trenger du til glasuren:
- 2 ss kokosolje
- 2–3 ss lønnesirup
- 2–3 ss kakaopulver
- 3 ss mandelsmør
Brownien er kjempegod uten glasur også, så velg selv hva du har lyst på og tid til.
Slik lager du brownies:
Forvarm stekeovnen til 180 °C. Skrell søtpotet, skjær i biter og kjør i en foodprosessor til de er helt finkuttet. Tilsett resten av ingrediensene, og kjør til alt er godt blandet. Fordel deigen i en form dekket med bakepair, ca 20x20 cm.
Slik lager du lager du glasuren: Smelt kokosoljen i vannbad, og rør inn resten av ingrediensene til en smidig glasur. Oppbevar glasuren i kjøleskap til muffinsene er helt avkjølte. Fordel glasuren på den avkjølte brownien, og nyt!
Sjekk ut disse deilige proteinkulene!
Meld deg på ELLEs nyhetsbrev!