mat
Vet du dette om champagne?
De edle boblene er perfekte til fest, men også til julens måltider.
Lyden av en champagnekork som sprettes gir oss umiddelbart feststemning, enten det er for å feire en av livets mange milepæler, kjærligheten eller for å komplimentere et nydelig måltid.
Få ganger i året er bobler mer synonymt med fest og feiring enn på nyttårsaften. Men den musserende vinen er svært allsidig og kan vel så gjerne – og med stor fordel – nytes til både forrett, hovedrett og dessert, som vel som på balkongen når klokken slår tolv på årets siste dag.
I only drink champagne on two occasions, when I am in love and when I am not – Coco Chanel
Det du kanskje ikke visste er at det franske gastronomiske måltidet, og dets ritualer, siden 2010 har stått oppført på Unescos verdensarvliste. Og i det franske «savoir vivre» (som løst oversatt betyr leveregler) både starter og avsluttes gjerne måltidet med de edle boblene produsert i Champagne.
«I only drink champagne on two occasions, when I am in love and when I am not.» Dette berømte sitatet skal etter sigende være uttalt av den franske moteskaperen og livsnyteren Coco Chanel, og forteller en del om statusen til champagne i Frankrike.
Området Champagne, et distrikt som ligger halvannen times kjøretur fra Paris, har produsert vin helt siden 800-tallet. Akkurat når boblene ble tilsatt vinen er uklart, men man tror de ble tilført en gang på 1600-tallet, og muligens av en vindyrkende munk ved navn Dom Pérignon - hvis navn i dag er synonymt med en av verdens dyreste champagner.
Smaken av luksus
Historisk har champagne alltid hatt et slør av luksus over seg, og er kjent for å være elsket av de kongelige og fornemme. Ludvig XIV, solkongen, drakk visstnok champagne til alle måltider, hele livet gjennom, Marie Antoinette elsket å hive innpå coupe etter coupe med den musserende vinen, og Napoleon III, Frankrikes siste keiser og første president, moderniserte og bygget ut jernbanen og sørget for at landets elskede bobler ble eksportert til hele verden.
Hollywood har også gjort sitt for å opprettholde champagnens status som luksusvare; ikke sjelden har en flute eller en coupe med bobler vært å se i hånden til verdens største filmstjerner, som Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany's, Humpery Bogart og Ingrid Bergman i Casablanca, Marilyn Monroe i The Seven Year Itch, Julia Roberts i Petty Woman og Leonardo Di Caprio i The Great Gatsby. Selv James Bond byttet tidvis ut sin kjente martini til fordel for en flaske Bollinger.
F. Scott Fitzgerald, forfatteren bak nevnte The Great Gatsby, uttalte en gang: «Too much of anything is bad, but too much champagne is just right».
Om han hadde rett i det kan diskuteres, men champagne kan uten tvil være en god følgesvenn til julens fesligheter og måltider.
Her er ELLEs champagnefavoritter denne sesongen:
Brut 2015 fra Laurent-Perrier, kr 790.
I over 200 år har familieeide Laurent Perrier laget unike og elegante champagner på en avant-garde og innovativ måte. Brut 2015 er kompleks og elegant med fin dybde og hint av sitrus, fersken og grapefruit.
Rosé de Noirs 2018 fra Roebuck Estates, kr 479.
Jordsmonnet i Sør- England er tilnærmet likt det i Champagne, og derfor blir vinene herfra til forveksling like. Dette er en musserende rosé laget på tradisjonelle champagnedruer.
Smak av modne røde bær og hint av sitrus og eple, litt urter, kjeks og nøtter i den balanserte lange og gode ettersmaken.
Carte d’Or fra Champagne Drappier, kr 400.
Champagne Drappier produserer etter en biodynamisk filosofi, og er det første huset i Champagne med null CO2-utslipp. Dette er en velpriset champagne med kremete bobler og god munnfølelse, fin syrlighet og god lengde.
Terroir d'Exception Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs fra André Delorme, kr 550.
En crémant er laget på samme måte som champagne, dvs med annengangsfermenteringen på flaske. Denne er også laget på klassiske champagnedruer, og har fått 24 måneder flaskelagring på bunnfall. Friske noter av eple og sitrusfrukt og delikat ettersmak.
Margaret sprudlende fra Balholm, kr 86.
Margaret sprudlande fruktdrikke har myke, herlige bobler, og et saftig og livlig preg av søte epler, frisk rabarbra og litt urter. Perfekt til fest!